Оперштаб: на порядку денному поточні питання

Під час засідання Оперштабу при Президентові 14 грудня учасники події обговорили питання, пов’язані з профілактикою та лікуванням коронавірусної інфекції.

Главі держави Вадиму Красносельському повідомили про недоліки, виявлені під час перевірки деяких великих і середніх підприємств республіки, та про організацію в них роботи в умовах боротьби з поширенням вірусу.

На зафіксовані факти вказано головному санітарному лікареві, запропоновано в терміновому порядку налагодити діяльність відповідних територіальних підрозділів, а главам держадміністрацій міст і районів республіки доручено взяти на особистий контроль питання оповіщення керівників юридичних осіб щодо виявлених носіїв інфекції серед персоналу.

Ще однією темою робочої дискусії було обговорення механізму лікування безсимптомних хворих у домашніх умовах. Президент вимагає суворого дотримання вимог, пов’язаних із переліком кола осіб, які під час виявлення інфекції в організмі, не підлягають госпіталізації. Він також нагадує, що в жодному разі без госпіталізації не можна залишати людей, які старші за 65 років. Глава держави звертає увагу на те, що за найменшого погіршення стану здоров’я хворий, який лікується вдома, має бути направлений до стаціонару. До речі, за чотири дні з домашнього на госпітальне лікування переведено близько сотні пацієнтів.

Учасники наради порушили актуальну проблему якості харчування в коронавірусних госпіталях. З’ясувалося, що в стаціонарах, які обслуговує комбінат «Школьник», нарікань до меню та якості приготування їжі немає, а ось на лікувальні установи, які самостійно забезпечують харчування пацієнтів і персоналу, нерідко надходять скарги. Президент прийняв рішення, згідно з яким усі коронавірусні шпиталі зобов’язані вже тепер укласти угоди з підприємствами громадського харчування. На майбутнє, після завершення пандемії, всім медичним установам республіки буде запропоновано відійти від практики внутрішніх кухонь і перейти на систему взаємодії з тими організаціями, що спеціалізуються на комплексному приготуванні їжі. Уряду доручено опрацювати відповідний механізм.

На засіданні розвіяли міф щодо платного лікування коронавірусу у шпиталях. На заяви окремих громадян, які скаржилися на те, що їм або їхнім близьким було рекомендовано придбати лікарські препарати вітамінної групи, міністр охорони здоров’я пояснила, що ці ліки не є основними. Вони можуть тільки допомогти зміцнити імунітет хворого, а значить, сприяти одужанню і недопущенню нових захворювань. Лікар не застосовує вітаміни як засіб лікування, а рекомендує їх приймати для зміцнення організму. Рішення за самим пацієнтом.

Що стосується безпосередньо антикоронавірусних препаратів, то вони видаються пацієнтам безкоштовно –незалежно від їх найменування та вартості. Лікарські засоби призначає лікар, який веде хворого, залежно від його стану і форми захворювання. Держава також оплачує діагностування, перебування і харчування хворих у стаціонарі. «На відміну від багатьох країн, придністровська держава взяла на себе лікування хворих коронавірусом», – нагадав Президент, і зазначив, що це колосальне навантаження на бюджет.

Йшлося й про організацію освітнього процесу в карантинних умовах, а саме про дітей, які згідно з рішеннями Оперштабу відвідують навчальні заклади. Вадим Красносельський нагадав, що батьки мають право перевести свою дитину на домашнє навчання за сприяння адміністрації школи.

Також Президент дав свою згоду на організацію тренувань спортсменів у спортивних залах за умови суворого дотримання ними всіх карантинних вимог.

Статистика: в Придністров’ї зафіксовано 19 279 випадків інфікування COVID-19. У стаціонарах лікуються 2 326 хворих. У реанімаціях у тяжкому стані перебувають 44 пацієнти, троє з яких підключені до апаратів ШВЛ. Ще 2 086 придністровців проходять лікування вдома.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.