Головний фінансовий документ ухвалений у першому читанні

На порядку денному засідання Верховної Ради, яке відбулося 11 грудня, народні обранці в першому читанні ухвалили проект закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік».

З основними параметрами головного фінансового документа республіки парламентаріїв ознайомила перший заступник Голови Уряду – міністр фінансів Тетяна Кірова. Представник виконавчого органу держави зазначила, що бюджет 2021 року повністю збалансований за соціально захищеними статтями (виплати заробітних плат бюджетників, пенсій, соціальних допомог і компенсацій), консолідовані доходи заплановані в розмірі 4 млрд 713 млн рублів.

У наступному році збережеться фінансування низки цільових фондів. У структурі Фонду капітальних вкладень (дещо скороченому) основна увага, як і раніше, приділятиметься об’єктам охорони здоров’я та освіти. Дорожній фонд депутати збільшили на 30 млн рублів у порівнянні з проектом, запропонованим Урядом. Кошти закладені, зокрема, на ремонт тротуарів та організацію місць для паркування. Фонд підтримки молоді буде сформовано в обсязі 12 млн рублів (здебільшого на субсидування придбання житла для 103 молодих сімей за новою держ-програмою). Держава продовжить фінансувати Фонд розвитку підприємництва та Пайовий фонд, покупку житла дітям-сиротам, а також утримувати дитячі будинки та інтернати, оплачувати протезування пільговикам і лікування хворих за кордоном.

Парламентарії наполягли на тому, щоб у республіканському бюджеті 2021 року продовжив функціонування Фонд наказів виборців, обсяг якого складе 11,5 млн рублів, що становить 350 тис. рублів на один виборчий округ.

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, у наступному 2021 році діятимуть два нових фонди – це фонд розвитку сільського господарства (20,5 млн рублів) і фонд розвитку меліоративного комплексу (32 млн рублів). «У результаті перерозподілу коштів державних цільових програм, у нас створено резерв засобів для системи охорони здоров’я. Цей резерв становить 9,3 млн рублів», – наголосив законодавець.

З Фонду розвитку сільського господарства і меліорації фінансуватимуться дотації на молоко, придбання нетелів та відновлення меліоративного комплексу. Пайовий Фонд передбачає виплати пайовикам в обсязі 21 млн рублів. Законодавці також запропонували збільшити суму, спрямовану на індексацію радянських вкладів до 17 млн рублів у порівнянні з 2020 роком, і зберегти механізм, згідно з яким в останні роки виділялася 1 000 рублів на одного одержувача. Верховна Рада пропонує підвищити вік одержувачів виплат до 1950 року народження. «Це будемо обговорювати в рамках другого читання. Також закладаємо кошти на державне замовлення щодо прийому дітей лікарями –вузькопрофільними спеціалістами в приватних клініках. Оскільки у нас є серйозна проблема (відсутність дитячих неврологів, брак педіатрів), Уряд виділив ще кілька спеціальностей, на які буде реалізовано держзамовлення», – зазначив Віктор Гузун.

В інтерв’ю парламентській прес-службі керівник законодавчого органу Олександр Коршунов розповів, що роботу над законопроектом «Про республіканський бюджет на 2021 рік» розпочали ще депутати Верховної Ради VI скликання. «Проведено багато робочих нарад і консультацій, заслухано інформацію керівників міністерств, відомств, агентств, Державної керуючої компанії. На основі узгоджених позицій виконана ефективна робота щодо перерозподілу фінансових ресурсів у такий спосіб, що під час ухвалення бюджету в першому читанні можна сказати, що бюджет-2021 збалансований за соціально захищеними статтями, що з доходів бюджету на наступний рік сформовано резерв у розмірі 160 млн рублів на плановане підвищення пенсійного забезпечення та заробітної плати», – сказав Олександр Вікторович.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.