Бендери прикрашають «Зимовими візерунками»

У Бендерах стартував конкурс, мета проведення якого – створення святкової атмосфери й справжньої новорічної казки, дивовижної та чарівної. Журі вибиратиме краще новорічне й різдвяне оформлення вітрин та вхідних груп у трьох номінаціях: «Комерційні підприємства», «Державні та муніципальні підприємства», а також «Некомерційні організації». Заявки на участь приймаються до 24 грудня.

Передчуття Нового року часом повертає дорослих у дитинство, а дітей занурює в казку, й сприяє цьому святковий антураж. Оскільки снігу в грудні, швидше за все, нам не побачити, то місцевій владі спільно з підприємствами та організаціями доведеться добре постаратися, щоб створити все задумане в славному місті Бендери.

Святкувати Новий рік у звичних для нас зимових традиціях – яскраво, красиво, весело та гамірно – придумав Петро I. Вірніше, російський імператор привіз такі звичаї з Європи й запровадив їх у Росії. Він навчив підданих, як слід прикрашати свої будинки й вулиці міст.

До того ж Петро I підписав 20 грудня 1699 року указ про перехід Росії на нове літочислення і перенесення святкування Нового року з 1 вересня на 1 січня. Він також звелів до 1 січня 1700 року прикрасити будинки за зразками, підготовленими в Гостиному дворі, а щоб було веселіше, то ще й обов’язково вітати одне одного з Новим роком. Великий государ наказав узяти за правило «…перед воротами вчинити деякі прикраси з древ і гілок соснових, ялинових та ялівцевих», «…кожному хоч по деревцю чи гілці над воротами або над хороминою своєї поставити», а також «…учинити тричі стрілянину і випустити стільки ракет, скільки у кого трапиться».

Кращим традиціям Петра I слідують і бендерчани. «Зимові візерунки» – так називається оглядовий конкурс на краще оформлення вітрин та вхідних груп підприємств усіх форм власності. Магазини, бутики, кав’ярні, міські установи вже почали прикрашати новорічним та різдвяним оздобленням з надією, що в такий спосіб вони обдарують жителів і гостей Бендер святковим настроєм.

Організаторами цього творчого змагання виступили Управління архітектури, містобудування та землеустрою, Управління культури, а також Відділ інформаційного забезпечення підприємницької діяльності держадміністрації м. Бендери. «Ми з вами живемо нині в непростий час, а тому надзвичайно важливим вважаємо проведення огляду-конкурсу, створення новорічно-різдвяного настрою у жителів міста. Сьогодні, в нелегкий час випробувань, це необхідно», – зазначила начальник відділу інформаційного забезпечення підприємницької діяльності держадміністрації Бендер Катерина Козаченко.

Залучитися до участі в огляді-конкурсі може будь-яка організація будь-якої форми власності. Компетентне журі вибиратиме кращих у трьох номінаціях, а оцінюватимуть їх за кількома пунктами. «Перший критерій – це світлове оформлення вхідних груп. Другий, як на мій погляд, більш цікавий – він включає в себе національний колорит народів, які проживають на території Придністров’я. Мені здається, це може бути своєрідною родзинкою Нового року. Третя вимога –художня цілісність, взаємозв’язок творчої роботи, архітектурно-художнє бачення», – розповів ректор Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна Сергій Горбаченко.

Заявки на участь у новорічному конкурсі «Зимові візерунки» приймаються до 24 грудня. Конкурсанти повинні також додати до заяви три фотографії, які найкраще відображають підготовчу роботу. Журі обов’язково виїжджатиме на місце й оцінюватиме оригінальність та новизну святкового оформлення. З більш детальною інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті держадміністрації міста Бендери.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото автора.