Завдання Уряду виконуються з урахуванням реалій сьогодення

Про реалізацію програми з реконструкції й обладнання мереж вуличного освітлення населених пунктів уздовж автомобільних доріг загального користування у Придністров’ї нашому кореспондентові розповіла начальник управління дорожнього господарства Міністерства економічного розвитку ПМР Ельвіра Бехта.

Начальник управління дорожнього господарства зазначила, що у 2018 році Уряд ПМР ухвалив програму, розраховану до 2022 року. Загальна сума коштів, запланованих для її виконання, становила близько 60 млн рублів, з яких 15 млн складають кошти Дорожнього фонду, і близько 45 млн рублів – це засоби Державного унітарного підприємства «Єдині розподільчі електромережі» (ДУП ЄРЕМ).

У план роботи внесено кожен населений пункт. Завдання виконувалися чітко, згідно з планом упродовж 2018-2019 років. У поточному 2020-му сталися деякі зміни, які можна пояснити цілком об’єктивними факторами.

Стосовно до муніципальних шляхів, начальник управління зазначила, що було освітлено близько 80 км доріг, встановлено майже одну тисячу світильників. Мінекономрозвитку постійно веде моніторинг виконання та якості робіт: фахівці виїжджають на об’єкти, контролюють, щоб були встановлені лише світлодіодні світильники, робоча активність яких розрахована на 10 тисяч годин. Теоретично, вони можуть світити протягом п’яти років. Це робиться для того, щоб зменшити витрати електроенергії та зекономити кошти за її оплату.

Станом на 1 грудня 2020 року централізовано коштом Дорожнього фонду придбані необхідні матеріали й здійснені роботи з реконструкції й обладнання мереж вуличного освітлення населених пунктів уздовж автомобільних доріг загального користування.

У Слободзейському районі вздовж автомобільних трас, що перебувають у державній власності (в селі Тернівка та місті Слободзея) виконано роботи на суму 356 790 рублів, тобто на всі 100 %.

Уздовж автомобільних доріг муніципальної власності (в селах Кіцкани, Паркани, Чобручі, смт Первомайськ та м. Слободзея) виконані електромонтажні роботи з установки освітлювального обладнання на загальну суму 1 млн рублів із передбачених цільовою програмою  1 317 400 рублів.

У Рибницькому районі вздовж автомобільних шляхів державної власності нинішнього 2020 року роботи не проводились.

Уздовж автомобільних доріг, що перебувають у муніципальній власності, в селах Рибницького району здійснено електромонтажні роботи та встановлене освітлювальне обладнання на суму 621 330 рублів, тобто також на 100 %.

У Кам’янському районі (в с. Катеринівка) виконано роботи на суму 23 000 рублів, тобто на 100 %.

У м. Тирасполі, Григоріопольському районі та м. Григоріополі, у Дубоссарському районі та м. Ду-

боссарах уздовж автомобільних доріг загального користування у 2020 році роботи не проводилися. Кошти довелося секвеструвати (скоротити) через витрати на боротьбу з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19. Частину грошей Дорожнього фонду ПМР спрямували на формування мобілізаційного резерву у зв’язку з виниклим дефіцитом республіканського бюджету, зокрема для забезпечення матеріально-технічними засобами для попередження підтоплення (затоплення) і ліквідацію його наслідків.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото автора.

На фото Ельвіра Бехта.