Корисні факти про особисту гігієну

Особиста гігієна людини зазвичай сприймається як належне, але насправді – це одне з найбільших благ цивілізації. Хороша особиста гігієна – це турбота про себе, це, по суті, любов до себе.

Гігієна – це не тільки естетичний вигляд людини, це життєво важлива необхідність. Нас оточує багато хвороботворних вірусів і бактерій. Нині, як ніколи, ми це розуміємо, як і те, що потрібно позбавлятися їх, з ними треба вести нещадну боротьбу. Пропонуємо читачам цікаві факти про гігієну, інформацію, необхідну для озброєння цими знаннями якомога більшої кількості людей.

Миття рук з милом значно скорочує можливість захворіти на діарею –хворобу, від якої, за статистикою, щороку помирає близько двох мільйонів осіб.

Близько половини людей у світі є носіями вірусу золотистого стафілокока – збудника захворювання приблизно у 100 тисяч осіб, смертність від якого становить близько 20 %.

У басейні з водою теж можуть накопичуватися хвороботворні бактерії. Тому важливо приймати душ з милом (або гелем для душу) як до відвідування басейну, так і після купання в ньому.

Хронічне захворювання очей трахома вражає кон’юнктиву, рогівку і може призвести до повної сліпоти, а причина криється у хламідіях – паразитах, які провокують запальний процес і часто є наслідком поганої особистої гігієни.

Фахівці кажуть, що надмірна гігієна (стерильні умови проживання) теж шкодить людині, оскільки в неї слабшає імунітет. Як показує досвід, у дітей, які жили в занадто чистих умовах, можуть важче гоїтися рани, такі діти частіше хворіють на атопічний дерматит (хронічний дерматит, який має періодичні рецидиви), а також бронхіальну астму.

Кухонні губки можуть містити багато шкідливих бактерій, тому що вони часто намокають, а через пористу структуру важко просихають. Тому їх потрібно час від часу міняти.

Особиста гігієна в період пандемії COVID-19 МОЗ ПМР нагадує про значущість особистої гігієни в період пандемії. Проста і відома всім з раннього дитинства процедура миття рук з милом є важливим елементом профілактики коронавірусної інфекції й, дійсно, допомагає зберегти здоров’я.

Це повинен знати кожен!

Слідкуйте за чистотою рук! Мийте їх, намилюючи до утворення піни, теплою водою й упродовж 40–60 секунд.

Потрібно мити руки до:

* приготування їжі;

* прийняття їжі;

* надягання контактних лінз і нанесення макіяжу;

* дотику до ділянки інфекції шкіри, ран та інших ушкоджених шкірних покривів;

* проведення маніпуляцій медичного характеру.

Потрібно мити руки після:

* приготування їжі;

* прання білизни;

* догляду за хворими;

* прибирання і робіт у хаті та в саду;

* кашлю, чхання або блювання;

* контакту з домашніми й будь-якими іншими тваринами;

* роботи, навчання, перебування на відкритому повітрі й у громадських приміщеннях;

* занять спортом;

* дотику до ділянки інфекції шкіри та шкірних ран;

* відвідування туалету;

* контакту з грішми;

* роботи за комп’ютером та іншою оргтехнікою;

* поїздки у громадському транспорті.

Дотримання правил особистої гігієни людини підтримує здоров’я ваше і людей, які вас оточують, тому ніколи не рано почати шукати відповіді на такі запитання, як «Що таке гігієна?» і «Чому така важлива особиста гігієна?» Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам створити здорові звички в сім’ї й підтримувати гігієну, зокрема й вашого житла.

Наталя   СИНЯВСЬКА.