Яка їжа ворогує зі шлунком, печінкою та серцем?

На стан нашого здоров’я впливає багато чинників. Деякі практично не залежать від волі людини (екологія, стрес, спадковість і генетична схильність), інші ж перебувають у її віданні. До другої групи належить, перш за все, харчування.

Правильно підібрані режим харчування та продукти, необхідні організму з урахуванням індивідуальних потреб, допомагають підтримувати здоров’я. Однак не слід забувати й про те, як важливо виключити з раціону їжу, що згубно впливає на організм. Проведені вченими дослідження встановили прямий зв’язок між деякими стравами та багатьма захворюваннями. Які продукти є найбільш шкідливими для шлунку, печінки та серця, розповімо в нашій статті.

Смажена їжа. Містить масу жирів, які дуже важко перетравлювати. Зрештою це уповільнює моторику всіх відділів травної системи, активує процеси бродіння. Під час смаження на олії також виробляється значна кількість токсинів, які знижують імунітет і підвищують ризик розвитку раку. Проте, не менш шкідливим є і слабо прожарене м’ясо. У такій страві після мінімальної термічної обробки залишається безліч складних білкових з’єднань, з якими травній системі людини досить складно впоратися. У кращому випадку це закінчується печією, в гіршому – отруєнням. Коли йдеться про термічну обробку, віддайте перевагу середньо прожареному м’ясу – для його засвоєння необхідне мінімальне навантаження на організм. Найгірший варіант – це приготування червоного м’яса, маринованого в спиртному (вино, пиво, міцніший алкоголь). Корисного в такому продукті – мінімум, оскільки спиртне в буквальному розумінні руйнує корисні амінокислоти. У результаті людина їсть не м’ясо, а величезну порцію шкідливих і важких для печінки елементів.

Копченина. Безліч досліджень показала прямий зв’язок між цією категорією продуктів і частотою розвитку та загострення хронічних захворювань (гастрит, виразкова хвороба). Наявність канцерогенних речовин і консервантів, великої кількості жиру вбиває наше серце. Копченина стимулює підвищення тиску та сприяє тромбоутворенню. Крім того, її вживання негативно позначається на функціонуванні печінки, нирок, ендокринної та сечостатевої систем.

Жирна їжа. Жири відіграють важливу роль у роботі організму, проте не всі вони корисні. Деякі з них відкладаються на стінках судин, унаслідок чого може розвиватися атеросклероз – передумова до появи інших, небезпечніших захворювань. Украй негативно впливає жирна їжа на печінку, шлунок і підшлункову залозу. Лікарі стверджують, що найшкідливіша жирна свинина. У цьому ж ряду – і продукти, приготовлені з великою кількістю олії. Більш за все наша печінка не «любить» маргарин і майонез, у виробництві яких використовують переважно штучні жири, які не перетравлюються, не засвоюються організмом.

Фастфуд. Шкода від нього, крім низької якості використовуваних продуктів, обумовлена наявністю трансжирів і олії для смаження у фритюрі. «Швидка їжа» сприяє підвищенню рівня поганого холестерину, а шкідливі речовини, що містяться в ній, «дряпають» судини, роблять їх рихлими, внаслідок чого вони легко надриваються. Багато шкідливих речовин міститься в локшині швидкого приготування. Головна небезпека від її вживання – це практично повна зупинка моторики шлунку на період від 45 хвилин до 3 годин. З часом це може обумовити появу гастриту та різних патологій. До фастфуду також варто віднести низькоякісні закуски та снеки, серед яких картопляні й кукурудзяні чіпси, виготовлені з великою кількістю олії, сухарі, цибульні кільця у фритюрі тощо.

Гострі спеції. Сприяють подразненню слизової оболонки стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки, погано впливають на печінку. Єдина користь від гострих спецій – це стимуляція регенерації слизової оболонки шлунку, а також нормалізація мікрофлори кишечника. Однак це актуально лише в тому випадку, якщо людина споживає гострі страви всього два-три рази на місяць, не частіше.

Алкоголь. Викликає «розслаблення» центральної нервової системи, отже, знижується регуляторна функція головного мозку. Спиртні напої руйнівно діють на серце та судини, на інші системи організму. Навіть мінімальна доза алкоголю призводить до знищення декількох клітин печінки. Отже, популістська заява про те, що спиртне в невеликій кількості корисне, не є правдою. Доводить це і статистика, згідно з якою в 70 % захворювань цирозом печінки первинна причина полягає якраз у вживанні алкоголю.

Зрозуміло, перелік шкідливих продуктів набагато довший, але вище описані найбільш небезпечні компоненти. Повністю відмовлятися від «шкідливих» продуктів не завжди доцільно. Рекомендація лікарів – не зловживати ними. Слід віддавати перевагу натуральним продуктам, які не піддавалися тривалій обробці та містять велику кількість корисних речовин. Скласти оптимальне для кожної людини меню допоможе дієтолог. Дотримуючись принципів правильного харчування, можна зберегти здоров’я на довгі роки.

Тетяна   ГРИЦЮК.