Вода – це джерело життя і гарантія міцного здоров’я

Питна вода – важливий елемент, необхідний для існування всього живого на планеті. З давніх-давен люди, вибираючи місце для поселення, віддавали перевагу місцевості поблизу будь-якого джерела цілющої вологи: річки, озера, моря, океану. Освоєння ділянки під будівництво житла починалося з визначення місця залягання ґрунтових вод для зведення колодязя.

Ніщо не має такої цінності для подорожнього, як ковток води. Важливіше тільки повітря, без якого життя нереальне. Без можливості втамування спраги життя в тілі людини підтримується всього два-три дні. Без їжі організм живе значно довше. З цієї причини слід з повагою і вдячністю ставиться до дарів природи.

Тіло людини – це 60–70 % води. Цікаво, що ембріон на п’ятому місяці життя в лоні матері складається з води на 94 %. Проте, людський організм так влаштований, що з віком він втрачає вологу з потом, диханням і через інші системи виділення. Очевидно, що ці втрати потрібно неодмінно відновлювати.

Не слід обмежувати себе в питті. Людині для поповнення внутрішніх водних запасів потрібно щодня випивати від 1,5 до 2 літрів чистої, фільтрованої, негазованої води. Причому, більш корисно пити не поспішаючи, потроху і часто. Обов’язково перед прийомом їжі й не раніше, ніж через 1 годину після трапези.

КОРИСТЬ ВОДИ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Дотримуватися питного режиму необхідно протягом усього життя, щоб уникнути таких неприємних симптомів, як швидка стомлюваність, млявість, дратівливість, підвищення артеріального тиску та інших негативних проявів. Доведено, що споживання чистої води до необхідної норми збільшує тривалість життя в середньому на 15–20 років. Вода стимулює повну регенерацію тканин і забезпечує всі функціональні процеси організму. Вона покращує травлення, беручи активну участь у засвоєнні необхідних елементів, одержуваних з їжею. Тим самим сприяє прискоренню обміну речовин і відновленню функцій імунної системи. За рахунок цього відбувається швидше оздоровлення і омолодження всього організму, нормалізація ваги.

Вода підвищує загальну енергетику. Відомо, що людський організм отримує «швидку» енергію з двох джерел: води та вуглеводів (цукру). Погодьтеся, перший варіант набагато кращий за багатьох факторів! Усе тому, що вода легко переробляється і виводиться організмом, попутно вона захоплює з собою ще й шлаки з токсинами. Чого не скажеш про вуглеводи – їх надлишок перетворюється на жирові запаси, яких дуже складно позбутися. Відчуття голоду і спраги одночасно виникає під час зниження рівня енергії. Людина, плутаючи ці сигнали, прагне задовольнити один із них, найчастіше голод, навіть не здогадуючись про те, що жага часто маскується під апетит. Не потрібно поспішати й за перших ознак голоду. Спочатку необхідно компенсувати водні запаси свого організму, допомагаючи йому тим самим очиститися, відновитися, й одночасно підготувати травну систему до наступного прийняття їжі.

Вода повинна бути обов’язково чиста, високої якості та ступеня очищення, тому що всі напої, такі як чай, кава, соки тощо, сприймаються організмом як їжа. Також вода має першорядне значення в засвоєнні організмом їжі, збагачуючи її необхідною енергією. Після чого частинки їжі, розщеплені на мікроелементи, доставляють всі поживні речовини разом з енергією всьому організму. Виявляється, без води продукти харчування не мають ніякої живильної й енергетичної цінності, оскільки просто не засвоюються. Без участі крові, що складається на 90 % з води, поживні речовини не здатні самостійно транспортуватися до органів і тканин людського організму.

КІЛЬКА ФАКТІВ ЩОДО РОЛІ ВОДИ В ЖИТТІ ЛЮДИНИ

Захищає суглоби. Вода у великих кількостях міститься в рідині суглобів. Це запобігає тертю поверхонь кісток під час роботи суглобів і правильно розподіляє навантаження на суглоби. Також вода виконує захисну функцію амортизатора під час падіння та при незначних травмах.

Регулює температуру тіла. Оскільки вода має здатність переносити тепло, то вона відіграє важливу роль у підтримці температури тіла. Під час фізичних навантажень або спеки людина потіє, втрачаючи воду. Піт оберігає наш організм від перегрівання, проте температура тіла може підвищитися, якщо ми не будемо поповнювати воду, яку втрачаємо. Якщо ми потіємо більше, ніж зазвичай, треба переконатися, що ми п’ємо багато води, щоб уникнути зневоднення.

З усього вищеозначеного можна зробити висновок, що вода – це не тільки джерело життя, гарантія здоров’я, а і повноцінної життєдіяльності всього нашого організму. Вона є гарантією бадьорого самопочуття, гарного настрою і привабливого зовнішнього вигляду людини на багато років.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.