25 років гарантії прав і свобод громадян Придністров’я

Важливе державне свято придністровці відзначають 24 грудня – День Конституції. Уже 25 років Конституція є основою свобод і прав громадян Придністров’я. Переоцінити значення цього документа для країни складно, адже це звід основних законів, за якими живе держава.

«Ми, багатонаціональний народ Придністровської Молдавської Республіки, з’єднані загальною долею на своїй землі; стверджуючи права і свободи людини, вільний розвиток особистості…». Саме так починається Основний Закон Придністровської Молдавської Республіки, прийнятий на референдумі 24 грудня 1995 року. Тоді за нього проголосувало 82 % виборців, а вже 17 січня 1996-го текст Конституції підписав Президент і вона набрала чинності.

Цю фразу напам’ять знають громадяни Придністров’я, незалежно від їх професій, віку чи статі, оскільки Конституція країни стає першим важливим документом, з якого починається вивчення великої та складної системи держави. У минулі роки з нагоди цієї дати проводилися тематичні класні години та відкриті уроки, школярі охоче представляли свої роботи на засіданнях дослідних товариств, навіть ілюстрували деякі статті Основного Закону. Особливою честю для юнаків та дівчат було одержати свій паспорт 24 грудня, коли в країні урочисто відзначали деньухвалення Конституції, свято, яке визначило непорушні цінності Придністровської Молдавської Республіки як суверенної, незалежної, демократичної та правової держави.

Пандемія коронавірусної інфекції внесла значні зміни в наше життя, не дозволивши широко організувати різноманітні державні, наукові та мистецькі заходи. Втім, про Основний Закон говорять, його постійно вивчають і на нього завжди посилаються.

Президент ПМР і Голова Верховної Ради привітали придністровців із 25-ю річницею прийняття Конституції ПМР. Вадим Красносельський висловив упевненість, що воля придністровського народу, яка стала джерелом ухвалення Конституції, знайде своє відображення в міжнародному визнанні Придністровської Молдавської Республіки як демократичної правової держави.

Конституція визначає зміст і форму інших законів, бо саме в цьому документі прописані всі права, свободи та обов’язки громадян республіки. Жоден закон чи підзаконний акт не може суперечити Конституції або скасовувати положення, прописані в текстах її статей.

«У документі закладена міцна основа прогресивної демократичної нормотворчості, визначені принципи державності, найвищою цінністю яких проголошена людина, її права і свободи. Конституція увібрала в себе кращий досвід минулого і відкрила нові можливості для примноження духовних і культурних цінностей придністровців», – зазначив у своєму привітанні Олександр Коршунов.

Конституцію ПМР ґрунтовно вивчали провідні фахівці в галузі конституційного права з Росії, України, а також представники кількох міжнародних організацій. Експерти дали досить високу оцінку проекту Основного Закону Придністров’я й відзначили особливості деяких її статей.

Конституція ПМР унікальна тим, що в одній зі статей вона проголошує статус офіційної мови, який на рівних підставах надається молдавській, російській і українській мовам. Причому, українські юристи-конституціоналісти підкреслювали, що в Конституції ПМР вирішили взагалі відійти від терміну «державна мова», застосувавши «офіційні мови». Таким чином, вона могла б стати прикладом і для інших пострадянських держав. Більше того, вчені-правознавці звертали увагу на те, що на той час, коли на просторах колишнього СРСР стрімкими темпами розгортався процес побудови мононаціональних держав, Придністров’я конституційно закріпило тримовний варіант державності.

Дарина   КУЛАКОВА.