Насичена робота депутатів Верховної Ради ПМР VI скликання

Упродовж п’яти років (2015–2020) республіканська газета «Гомін» регулярно висвітлювала діяльність вищого законодавчого органу республіки. Читачі один раз на тиждень мали можливість ознайомитися з внесеними депутатами ініціативами, з прийнятими законопроектами.

Завершуючи роботу Верховної Ради VI скликання, депутати підбили підсумки насиченої та плідної роботи з питань материнства й дитинства, а також трудової зайнятості.

Згідно з прийнятими поправками до законодавства, щорічно надається навчальне приладдя для кожного школяра з багатодітних родин. Сім’ї, які виховують 10 і більше дітей, звільняються від оплати комунальних послуг.

Для багатодітних родин виключений механізм збору різних довідок, документів у судових інстанціях.

Встановлено право на безкоштовне виділення путівок усім дітям багатодітних сімей, незалежно від зайнятості батьків. При цьому повинні бути враховані межі закладених у республіканському бюджеті коштів.

Надається фінансова підтримка молодим родинам для придбання житла. Субсидії держави можуть отримати сім’ї, де є лікарі, педагоги, офіцерський склад Збройних сил ПМР, дільничні інспектори міліції, атестовані співробітники кримінально-виконавчої системи Міністерства юстиції. Мають право на фінансову підтримку сім’ї в перші 5 років після укладення шлюбу, а в разі народження дітей – без обмеження тривалості шлюбу. При цьому одному з подружжя має бути менше ніж 35 років. Субсидії надаються також неповним сім’ям. Така допомога держави безоплатна і не оподатковується.

Верховна Рада VI скликання затвердила Державну цільову програму щодо забезпечення житловими приміщеннями дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Держава купуватиме для такої категорії придністровців не тільки квартири, а й житлові будинки. Для цього необхідно направити заяву в держадміністрацію. Програма чинна з 2018-го і до 2027 року.

Надано соціальний захист дітям-сиротам та дітям, що залишилися без піклування батьків, які вступили до державних військових освітніх закладів. У зв’язку з припиненням виплати пенсій через утрату годувальника їм установлено щомісячну допомогу на господарські потреби в розмірі 50 РР МЗП. Ця допомога виплачується тільки курсантам I та II курсів, оскільки курсанти III й IV курсу отримують грошове забезпечення в розмірі вищому як 50 РР МЗП.

Збільшена з 35 до 80 РР МЗП щомісячна допомога з догляду за дитиною до досягнення нею півтора року для незайнятих або для придністровців, які не навчаються, а також які навчаються на заочній формі в організаціях професійної освіти. Така допомога поширюється на матерів або батьків, опікунів, які фактично здійснюють догляд за дитиною.

Жінки-підприємці з 2022 року у зв’язку з виходом у декретну відпустку отримуватимуть допомогу по вагітності та пологах. До прийняття цих змін у законодавстві право на такі виплати мали лише працівники бюджетної та комерційної галузей.

На законодавчому рівні обмежено споживання неповнолітніми тютюну та тютюнових виробів, випарних сумішей, використання пристроїв, що імітують куріння тютюну (кальянів, електронних сигарет тощо). Введена адміністративна відповідальність за їх споживання неповнолітніми. Заборонена й реклама таких сумішей і пристроїв. Під забороною тепер і продаж сумішей, що містять нікотин.

Змінено умови, які дають право на трудову пенсію. Замінено факт сплати організаціями страхових внесків до Єдиного державного фонду соцстрахування на факт їх утримання з виплат, нарахованих працівникам. Поправки до Закону ПМР «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР» обумовлені тим, що на практиці бували випадки, коли з працівників вираховувався страховий внесок, але до ЄДФСС він не надходив. Громадяни ж не могли підтвердити свій трудовий стаж. Тепер він підтверджується фактом утримання з зарплати працівника суми страхових внесків.

Підвищено соціальну захищеність керівних та педагогічних працівників організацій освіти для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Для них встановлено щомісячну надбавку за кваліфікаційну категорію нарівні з керівними та педагогічними працівниками організацій початкової професійної та середньої професійної освіти.

Період відпустки у зв’язку з доглядом за дитиною зараховуватиметься до загального і безперервного трудового стажу, а також до стажу роботи за фахом. Виняток – випадки призначення пенсії у зв’язку з особливими умовами праці та за вислугу років.

З метою створення та впровадження державної інформаційної системи «Банк вакансій і резюме шукачів роботи в Придністровській Молдавській Республіці» внесено зміни до Закону «Про зайнятість населення». У Банку вакансій буде розміщена інформація про можливості працевлаштування, роботодавців, про наявність вільних місць і вакантних посад, про громадян, які шукають роботу.

Прийнято зміни, які забезпечують своєчасну виплату допомоги за лікарняними листами працівникам мікропідприємств. З 2021 року кошти направлятимуться відразу з Єдиного Держфонду соцстрахування на банківську карту працівника.

Наталя   СИНЯВСЬКА.