Лікування коронавірусу у ПРИДНІСТРОВ’Ї

У Придністров’ї коронавірус лікують коштом державного бюджету. І факт цей не допускає заперечень. На відміну від України, де кожен, хто потрапив у лікарню, мусить платити за себе сам, чи в Молдові та Росії, де оплата за лікування комбінована (хворого і держави).

Про своє перебування в ковідному шпиталі на базі Республіканської клінічної лікарні нашому кореспондентові розповів Володимир Боднар. Він разом зі своєю дружиною та онуком провів на «державних харчах» два тижні.

За його словами, в палаті перебувало п’ятеро чоловіків різного віку, стану здоров’я і соціального статусу. Жодного разу серед присутніх навіть мови не йшло про те, що комусь пропонували купити ліки чи взагалі будь-що. Щоранку лікар здійснював обхід, підходив до кожного пацієнта, цікавився загальним станом та самопочуттям. Хворим, за призначенням лікаря, ставили крапельниці, робили уколи, давали пігулки. Лікування здійснювалося правильно, оскільки людей масово виписували після одужання та повторної здачі тесту.

«Якось серед ночі в нашу палату привезли двох молодих людей віком десь за тридцять. У обох була висока температура, а один із них дуже задихався, не міг говорити, очі закочувалися. Ми перелякалися не на жарт. Бачили б ви, як біля нього бігали всі, хто чергував тієї ночі! Лікар і медсестри не відходили від нього. На ранок хлопець уже отямився, почав краще дихати й навіть розмовляти. Всі раділи за нього», – розповів Володимир Лукич. – До речі, комп’ютерну томографію (КТ) також робили всім, хто цього потребував, безоплатно. І підключали кисневі апарати за необхідності. Ми виписались абсолютно здоровими людьми. Дружина вже працює два тижні й навіть не згадує про хворобу».

Мій співрозмовник додав, що всі, хто тоді з ним перебував у шпиталі, між собою говорили, що за такий догляд можна лише дякувати. І лікування, і харчування – все досить якісне і нікому не коштувало ні копійки. Навіть із дому нічого не просили приносити – всього було досить.

«Від себе та своїх «товаришів по нещастю» висловлюю щиру подяку лікарям, медсестрам та всьому персоналу лікарні. Наша держава взяла на себе витрати, пов’язані з вирішенням проблеми пандемії. Ну, а якщо хтось хоче себе побалувати вітамінами, якщо комусь їх не вистачило в щоденному раціоні, то може подбати про себе сам, і на якісь особливі забаганки витратити власні кошти», – сказав Володимир Боднар.

Уляна   БОНДАРЧУК.