Де є добрі люди, там біди не буде

За рік роботи члени молодіжного крила Кам’янського територіального відділення (ТВ) Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) здобули репутацію громадських активістів. На їхньому рахунку є чимало культмасових заходів виховного та просвітницького характеру.

Розпочиналася робота з добродійної акції «Простягни руку допомоги» наприкінці 2019-го. В Інтернет-просторі молодь ТВ ЗНФ оголосила збір речей для малозабезпечених сімей Кам’янщини. «На наш заклик відгукнулося багато мешканців району. Практично щодня в кабінет, який став своєрідним штабом молодіжного крила, приносили дитячий і підлітковий одяг і взуття, книжки та іграшки, канцелярське приладдя та інші необхідні в побуті речі, –розповіла молодіжний лідер Анастасія Гнатишена. –Паралельно наші активісти складали список сімей, які потребують допомоги. Для цього звели воєдино інформацію з Центру соцзахисту та шкіл, від глав сільських адміністрацій про тих, хто опинився в складній життєвій ситуації. Зв’язалися з родинами, щоб уточнити, чого саме вони потребують. Із урахуванням цих відомостей і сформували пакети для кожного з 40 дітей: щоб речі були за розміром, а іграшки та канцтовари відповідали інтересам».

У доставці цієї гуманітарної допомоги довелося взяти участь торік і мені. Разом з активістами молодіжного крила я побувала в селах Слобода-Рашків, Катеринівка та Рашків. У кожній сім’ї нас чекали. Малята відразу розбирали альбоми, фарби, пластилін… Дорослі щиро дякували за речі, які тільки-но встигай купувати для дітей, що підростають на очах. Лілія Коноплицька, мати чотирьох хлопчиків, залучилася до участі в акції не лише як одержувач допомоги, а й сама передала волонтерам одяг, з якого меншенький синочок виріс так швидко, що майже й не носив.

«Кругообіг речей у соціумі» активісти молодіжного крила вирішили проводити щороку. П’ятого грудня – в Міжнародний день добровольців – група молодіжного крила Кам’янського ТВ ЗНФ знову оголосила про прийом пожертвувань. В офісі, розташованому в Кам’янці за адресою: вул. Леніна, 6, кабінет 66, вже побували представники декількох сімей. Вони принесли одяг і взуття. Одні речі нові, інші, хоч і ношені, але в гарному стані. Організатори акції впевнені, що все згодиться, і просять добродійників лише про одне: перш, ніж нести речі за вказаною адресою, потелефонувати за номером 0-777-97-296. В умовах пандемії турбот у волонтерів додалося: вони беруть участь у придбанні та доставці продуктів, ліків, товарів першої необхідності для людей, які дотримуються режиму самоізоляції. Подекуди заявок накопичується стільки, що в офісі чергувати нікому.

На зв’язку активісти молодіжного крила залишаються завжди, на кожне звернення реагують оперативно. Наведу приклад про сім’ю з Окниці, що опинилася у важкій життєвій ситуації. Батько, після травмування в лютому, став інвалідом і тепер готується до складної операції. Мати – в декретній відпустці. Утримувати трьох дітей досить нелегко. Коли Марина Анічишена побачила у соцмережах оголошення про добродійну акцію, то зважилася звернутися по допомогу. «Зв’язалася з Анастасією, розповіла про нашу ситуацію. Уже за пару днів волонтери привезли нам дитячі речі, іграшки, книжки, олівці та зошити для малювання, продукти повсякденного попиту і навіть солодощі. Ми вдячні за увагу та чуйність організаторам акції та всім, хто бере в ній участь, жертвуючи речі чи гроші на придбання того, що потрібне сім’ям, які опинилися в непростій ситуації. Надати допомогу на той момент, коли людина її особливо потребує, – отже, підтримати її не тільки матеріально, а й морально, дати зрозуміти, що ніхто не залишиться наодинці з бідою», – розповіла багатодітна мати М. Анічишена.

Добродійна акція «Простягни руку допомоги» триватиме до Різдва. Яким буде її результат – залежить від кожного з нас.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.