Доступне середовище – для всіх

Про Карту доступності – віртуальний гід містами Придністров’я для маломобільної категорії громадян – заговорили вголос у 2018 році, оголошеному в Придністров’ї «Роком рівних можливостей». Її призначення – стати помічником для людей з інвалідністю, які, перш ніж вирушити будь-куди, могли б зрозуміти, наскільки та чи інша установа пристосована і доступна для них.

Що являє собою Карта, і чи нині, у рік пандемії коронавірусу, ведеться якась робота щодо її поповнення, розповів нашому кореспондентові керівник Республіканського благодійного фонду сприяння активної реабілітації та соціалізації інвалідів «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

«Наш проект має перманентний характер, тому що завершити його, поставити останню крапку просто неможливо. На зустрічі з Головою Уряду Олександром Мартиновим ми мали змогу донести до нього всі наші проблеми. За дорученням Уряду здійснюється моніторинг міського середовища на доступність. Розуміємо, зробити так, щоб для людей з інвалідністю всюди було зручно і все доступно – нереально. Масове будівництво в республіці не ведеться, хоча ті об’єкти, дороги, тротуари, що нині зводять, уже запроектовані з урахуванням проживання в населених пунктах такої категорії громадян, як ми», – поділився директор фонду.

У Придністров’ї проживає більше ніж 18 000 людей з інвалідністю. Не помічати або не враховувати їхні потреби, розвиваючи міста, не можна. Доступними повинні бути всі об’єкти, в тому числі тротуари й проїжджа частина вулиць і доріг.

«Тротуарна доступність» – також одна з проблем для людей, що пересуваються в інвалідних візках. Та й не тільки для них, а й для батьків з дитячими візками та людей похилого віку.

За словами фахівців, лідером зі створення тротуарного безбар’єрного середовища стала Кам’янка. У цьому місті практично всі з’їзди з тротуарів на проїжджу частину і пішохідні переходи організовані відповідно до нормативів.

«Раніше постійно доводилося робити зауваження будівельникам про те, що вони не дотримуються нових вимог, а встановленими бордюрами створюють нам додаткові перешкоди. Останнім часом обходиться без нагадувань. Пересуватися нашими дорогами й тротуарами стає легше», – запевнив Дмитро і повідомив, що цього року через карантинні обмеження не зміг зі своїми колегами обстежити об’єкти по республіці, та знає, що роботи зі створення безбар’єрного середовища тривають. Це підтверджують результати спеціального анкетування в Тирасполі, Дубоссарах, Рибниці, Кам’янці та Дністровську.

Дмитро Кузук закликає людей не бути байдужими й приєднуватися до перевірки на доступність інфраструктури свого міста. На електронній Карті в правому нижньому куті є анкета, яку можна завантажити, зробити паспортизацію будь-якого об’єкта і надіслати цю інформацію за вказаною електронною адресою.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.

Фото автора.

На фото Дмитро Кузук.