Подія республіканського рівня

У Бендерах підбили підсумки конкурсу «Наше місто для всіх». Головна його мета – створення безбар’єрного середовища і комфортних умов для маломобільних громадян нашої республіки. Подія відбулася вперше, але планують зробити її щорічною.

Безбар’єрні тротуари, пандуси біля громадських місць і житлових будинків, а також доступність до спорту і культури. Кожне підприємство, організація, фірма може залучитися до поліпшення життя громадян нашої республіки. Нині йдеться про людей з інвалідністю, маломобільні групи населення, а також про мам з дитячими колясками. Конкурс, який назрівав у Придністров’ї довгі роки, стартував. Це, мабуть, один із найбільш довгоочікуваних і необхідних проектів. «Для об’єктів-конкурсантів – це можливість заявити й розповісти про себе, про те, наскільки вони соціально орієнтовані. У такий спосіб вони покращують свою репутацію, демонструють, що їхній об’єкт доступний і зручний абсолютно для всіх. Для держави – це створення комфортних умов, соціальної інтеграції, доступності», – зазначив керівник фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

У конкурсі «Наше місто для всіх» можуть брати участь як фізичні, так і юридичні особи. «Це можуть бути підприємці, муніципальні установи – все й усі, що пов’язані з послугами, з об’єктами споживчого ринку, закладами освіти. Основна мета – створення комфортних умов життєдіяльності маломобільних громадян нашої республіки, та й не тільки, тому, що на досвіді ми давно показали, що доступне середовище потрібне абсолютно всім, щоб було зручно і комфортно», – зазначив керівник фонду.

Бендерчанин Дмитро Кузук – засновник фонду «Світ рівних можливостей» – проблеми доступності вивчив на особистому досвіді. Він пам’ятає час, коли маломобільним людям було досить складно виконати навіть простий шлях від свого будинку до магазину. На сьогодні, запевнив Дмитро, в місті практично кожного місяця встановлюють певні засоби доступності. «Як це відбувається? Люди звертаються з заявкою в ЖЕУК або держадміністрацію, на місце виїжджають фахівці, роблять заміри, визначають, наскільки це можливо – зробити його функціональним. Так розв’язується проблема, це дає людині можливість вийти з дому, щоб поспілкуватися з іншими громадянами. Просто не бути вдома, а бути в суспільстві, в соціумі», – пояснив Дмитро.

Сьогодні проблеми щодо доступного середовища для маломобільних груп населення вдається вирішувати за допомогою місцевої влади, а також на рівні Президента та Уряду. Конкурс також допоможе поліпшити ситуацію з доступністю інфраструктури для людей з інвалідністю.

Поки підсумки підбили тільки в Бендерах, але проект «Наше місто для всіх» – це подія республіканського рівня. Його планують провести в п’яти містах Придністров’я. Спеціальна комісія вибере найкращі об’єкти в п’яти номінаціях: освіти, медицини, культури, спорту, споживчого ринку. «Цього року розпочалася реалізація конкурсу, планується проводити його на постійній основі, щорічно і, що найголовніше, по всій республіці. Конкурс «Наше місто для всіх» відбуватиметься в чотири етапи, два з яких уже стартували. Розпочинається третій етап – відбір об’єктів, комісія їх розглядатиме. На кожен складається анкета: паспортизація, в якій описується, що це за об’єкт, які засоби доступності організовані», – розповів керівник фонду «Світ рівних можливостей».

У Бендерах визнали 6 кращих об’єктів, обладнаних пандусами, спеціальними в’їздами, поручнями, туалетними кімнатами, ліфтами та підйомником для маломобільних людей.

У фінал конкурсу вийшли міська школа № 14, Палац культури ім. Павла Ткаченка, басейн «Дельфін», Лікувально-діагностичний центр, торгова галерея на вул. Котовського та будинок № 209 на вул. Комуністичній.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото: Дарья Малай.