Придністровський край очима художників

У Бендерах в Придністровському державному художньому музеї працює підсумкова виставка Республіканського конкурсу «Придністров’я – мальовничий край». На експозиції представлені кращі твори вітчизняних художників, присвячені 30-й річниці заснування республіки.

Ця творча подія республіканського масштабу є унікальною у своєму роді. Конкурс проводиться в нашій країні вже втретє – кожні десять років з дня заснування ПМР. «Конкурс, присвячений 30-річчю нашої республіки тривав два роки – з 2018-го по 2020-й, а виставка – це результати останнього туру, на якому відбиралися переможці. Ланцюжок кращих творів формувався упродовж двох років: у всіх картинних галереях міст ПМР відбувалися персональні виставки, виставки викладачів художніх навчальних закладів, тематичні експозиції членів Спілки художників Придністров’я та молодих претендентів на членство у цій творчій громадській організації. Спеціальна експертна група, створена при Держслужбі з культури та історичної спадщини, виїжджала на виставки на місцях і відбирала найкращі роботи. Авторам кращих творів пропонували продовжити участь у конкурсі», – зазначила мистецтвознавець-експерт державного художнього музею Альона Лазарєва.

Відбірковий перший тур, що тривав у 2018-2019 роках у містах Придністров’я, мав підготовчий характер. У 10 виставках взяли участь 40 авторів, які представили різні види та жанри мистецтва. Відгуки, залишені глядачами, та рекомендації республіканської експертної комісії допомогли багатьом художникам визначитися з вибором тематики, жанрів і стильових напрямків під час створення нових полотен, реалізації творчих задумок.

У другому, підсумковому, турі конкурсу представили свої напрацювання 25 придністровських майстрів, які запропонували на суд журі та глядачів 80 творів, у тому числі: 45 живописних робіт 16 авторів, 14 графічних аркушів 5 художників, 11 виробів декоративно-прикладного мистецтва 6 талановитих умільців і 10 скульптурних робіт 3 авторів.

Переможців конкурсу визначили рішенням республіканської експертної комісії напередодні святкування 30-ї річниці заснування ПМР. Їх відзначили цінними призами та надали право передати свої роботи до фонду Придністровського державного художнього музею.

Відвідання підсумкової виставки, експонованої в державному музеї, – це як ще один шанс встигнути особисто оцінити роботу кращих придністровських художників. На ній представлені майже всі види образотворчого мистецтва: живопис, графіка, прикладне мистецтво і скульптура, проте живопис усе ж переважає. «Тема конкурсу «Придністров’я – мальовничий край». Усі роботи – про наш дивовижний рідний край, яким він може бути, яким його бачать і відтворюють придністровські художники. Це наша історія, минуле, і, звичайно, дуже багато представлено пейзажів, тому що наші красоти вражають всіх», – розповіла Альона Лазарєва.

У кількох залах державного художнього музею представлені найкращі роботи придністровських творців. Тут можна побачити нашу республіку під різним кутом творчого бачення, поглянути з незнайомого ракурсу. «У цьому можна переконатися, якщо пройтися залами. Починаємо з реалістичної школи, коли пейзажі, портрети написані в цій манері, в цьому стилі. Є художники й іншого напрямку, які шукають себе в декоративному або абстрактному живописі, що завжди досить цікаво. Кожен визначає власні способи самовираження, це може бути щось нове, що стосується фактури, техніки письма. Найголовніше, коли глядач потрапляє в ці зали, він розуміє, наскільки тут усе різноманітне, в кожній роботі можна знайти багато достоїнств, навіть у самій, здавалося б, невеликій за форматом. Отже, розуміємо, що в людині вміння споглядати, мислити, аналізувати все-таки не втрачене», – наголосила мистецтвознавець експерт державного художнього музею Альона Лазарєва.

Виставка «Придністров’я – мальовничий край» чекає на всіх шанувальників образотворчого мистецтва кожної середи, суботи та неділі з 10:00 до 15:00 години. Вартість дитячого квитка – 3 рублі, дорослий квиток коштує 3,5 рубля. Скористайтеся доброю нагодою відчути себе експертами в галузі мистецтва й оцінити роботи кращих художників нашої республіки. На тих, хто хоче просто відпочити душею, чекає приємний бонус – унікальні твори, мальовничі пейзажі Придністров’я, кожне полотно – неначе подорож рідною республікою. Експозиція працюватиме до середини січня.

Оксана   КРУК.