Велика шана і подяка людям у білих халатах

Ще до нашого народження вони перебувають поруч й упродовж усього життя опікують і оберігають нас, зцілюють від хвороб, повертають до життя – люди в білих халатах. До 75 річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні МОЗ Придністров’я відкрило проект «Героїзм і милосердя», а також ініціювало проведення виставок «Ангели в білих халатах».

Акції присвячені медичним працівникам нашого краю. Експонати про них вже були представлені у Слободзеї, Бендерах, Григоріополі, Дубоссарах і Рибниці. Про військових медиків – уродженців столиці, можна дізнатися в Тираспольському об’єднаному музеї (ТОМ).

Експозицію підготував науковий співробітник відділу історії ТОМ Володимир Майєр. Значна частина експонатів – це предмети з особистої колекції фахівця. Представлені портрети військових медиків, об’ємні експонати – уніформа, медичне приладдя, а також предмети побуту та особисті речі, якими люди користувалися на фронті й у тилу.

Дослідник зібрав документи та свідчення про 150 тираспольських медиків із зазначенням їх військового звання і місця проходження служби. В електронній базі Центрального архіву Міністерства оборони Росії він знайшов фотографії з особових справ 88 медпрацівників, представлених в експозиції.

На виставці також можна побачити військову уніформу зразка 1943 року зі знаками розрізнення медичних працівників Червоної Армії. Це гімнастерка польова для рядового складу з погонами молодшого сержанта і гімнастерка для начскладу з погонами лейтенанта.

Є й предмети медичного призначення, виявлені на місцях розташування госпіталів, як радянського, так і німецького виробництва. Це справжні, оригінальні речі, виготовлені до 1945 року.

«Досить давно збираю предмети періоду війни. Основний напрямок – це військова уніформологія: форма Червоної Армії, зокрема піхоти, армійське спорядження та предмети побуту. Коли було прийняте рішення про створення виставки, частина експонатів у мене вже була в наявності», – зазначив науковий співробітник, захоплена людина і патріот Володимир Майєр.

Виставка в музеї працюватиме до кінця січня.

Нагадаємо, що проект «Ангели в білих халатах» приурочений до 75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні й оголошеного в Придністров’ї Року здоров’я. Він захопив широкі верстви громадськості. Сокровенним ділиться депутат Верховної Ради Ілона Тюряєва: «Знакова для мене подія відбулася у червні, коли було відкрито пам’ятний знак до 75-річчя Перемоги, присвячений медичним працівникам, адже мої бабуся і дідусь – фронтові лікарі, пройшли разом всю війну. Коли навесні 2020-го обставини нашого життя змусили по-новому побачити працю цих людей, ми активізували роботу над тим, щоб установити такий пам’ятник у нашому місті. Ідею підтримав Президент Вадим Красносельський, і до Дня медичного працівника пам’ятний знак було встановлено».

Багато теплих, проникливих і пронизливих розповідей про своїх бабусь і прабабусь – фронтових медпрацівників надіслали школярі. Вони з глибокою шаною і трепетом розповідають їхні історії: як лікували поранених воїнів, чаклували над зрешеченими тілами, рятували від ампутацій. Виходжували найважчих і безнадійних, вчили заново ходити, розмовляти та продовжувати жити. Вони гинули на фронті, рятуючи життя інших. Помирали від куль, напруги та пережитого, ангели, на жаль, не безсмертні. За роки війни вони багато чому навчилися, багато чого винайшли й удосконалили.

Відтоді минуло 75 років. З початком нової невідомої епідемії у всіх лікарів – і цивільних, і військових –додалося роботи. Багато їх просто живуть у лікарнях і шпиталях. Цілодобово не виходять із палат, неймовірними зусиллями повертають пацієнтів до життя. Вони в постійних пошуках нових розробок, найкращого і прогресивного в лікуванні, реабілітації та відновленні людського організму.

Велика наша шана і подяка людям у білих халатах.

Олена   СТЕФАН

Фото IA «Новости Приднестровья».