«Зимові мотиви» на полотнах золотого фонду

У Придністровському державному художньому музеї відкрилася традиційна виставка «Зимові мотиви». У трьох виставкових залах представлено 40 живописних творів художників Росії, України, Молдови, Білорусі та Придністров’я. Мистецтвознавці запевняють: роботи нікого не залишать байдужим і обов’язково подарують гарний настрій. 

«Зимові мотиви» –це новорічний подарунок бендерчанам і гостям міста. Державний музей поставив перед собою завдання залучити всіх відвідувачів до атмосфери творчості, де панують почуття радості та свята. В експозиції представлені кращі роботи музейного фонду. Легко можна здогадатися, що всі вони присвячені зимі. «У цій експозиції ми спробували певним чином спровокувати такий собі контраст творів. Якщо уважно придивитися, то тут можна виокремити роботи 70–80-х років, виконані в стилі соцреалізму, поруч розміщений абстрактний живопис, тому що зимові мотиви – вони теж різні. Що для художника мотив? Це тема, в рамках якої він шукає сюжет, композицію і виражає їх тими засобами, які йому ближчі», – розповіла мистецтвознавець-експерт державного художнього музею Альона Лазарєва.

На виставці «Зимові мотиви» представлені тільки твори живопису, проте всі вони різні – за стилістикою та подачею. «Минулого року ми виставляли й графіку, і живопис, і декоративно-прикладне мистецтво. Нині, коли світ перебуває в таких сумних обставинах, ми вирішили: потрібно більше простору й повітря, і щоб ця виставка бентежила, створювала оптимістичний настрій, щоб у глядачів виникала думка: «Хіба ж це можливо?!» – зазначила Альона Лазарєва.

На виставці ви не знайдете плавних переходів від одного твору до іншого – саме це і є її родзинкою. Яскравий приклад: живописне полотно значного розміру білоруського народного художника розташоване поруч із невеликою картиною придністровського митця А. Дейнеки. «Микола Ісайонок пише свій білоруський край, те, що йому знайоме і близьке, причому в абсолютно реалістичній манері. Десь, можливо, навіть і не з натури написано, а з пам’яті. Це таке велике монументальне полотно, воно може тримати в напрузі весь зал. Робота виконана в кольорах холодних тонів, і раптом ми потрапляємо в справжнє свято – це вже творіння нашого придністровського художника Анатолія Дейнеки «Сніг пройшов». У нього зима написана в теплій гамі, хоча це здається неймовірним. Художник він театральний, тому вибудовував усю композицію так, ніби зараз на підмостки сцени вийде артист і гратиме казку «Снігова королева». Ось такі різні пейзажі, створені на якихось дисонансах і нюансах: тепле-холодне, масштаб, відтінки й настрої –ми намагалися зібрати таку експозицію», –занурила нас у чарівні особливості мистецтва Альона Лазарєва.

Кирило Шебека і його твір «Бухта Находка» – справжній ексклюзив для фондів державного художнього музею. Картина написана в незвичайній манері, це і відрізняє роботу від інших. «Усе виконано в техніці «пуантилізм» (фарба накладається точково і не змішується). У результаті ми маємо таку ткану фактуру, хоча загалом – це живопис», –пояснила мистецтвознавець-експерт державного художнього музею.

Раптом глядач потрапляє в кришталевий світ художника Андрєєва, до речі, корінного бендерчанина, що нині проживає в Ялті.

Від снігового холоду до казкового світу Андерсона в експозиційному залі абсолютно несподівано можна зустріти портрет маленької дівчинки. «Здавалося б, що зимового можна знайти в цій роботі? Однак подивіться на саму кольорову гаму цього твору, вона якраз і дарує таке відчуття зими», – зазначила Альона Лазарєва.

Найулюбленішою в юних відвідувачів музею є робота молдавського художника Юрія Шибаєва «Серед беріз. Ніна». З величезного полотна на глядача дивиться мила синьоока дівчинка Ніна. Упродовж довгих років саме цей твір підкорює серця маленьких цінителів мистецтва. «Картина, подарунок творчої сім’ї Шибаєвих, стала візитною карткою наших зимових виставок. Дівчинка зображена на портреті, – це дочка Юрія Шибаєва. Вона вже давно виросла і стала досить відомим художником. Ця ніжна дівчинка з картини й досі привертає увагу наших юних відвідувачів. І це прекрасно, адже мистецтво покликане пробуджувати в нас краще, пом’якшувати наші серця і душі», – розповіла Альона Лазарєва.

Це лише мала частина робіт, які занурюють кожного гостя державного музею у світ мистецтва, а також в атмосферу доброї казки. Виставка «Зимові мотиви» відкрита для всіх шанувальників живопису до середини січня. Музей працює в середу, суботу та неділю з 10:00 до 15:00. Вартість дитячого квитка – 3 рублі, дорослий квиток коштує 3,5 рубля.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.