Лісова красуня вже у продажу

Ялинкові базари розпочали свою роботу. Спеціально до новорічних свят три республіканських лісорозсадники підготували ялинки та сосни. Загалом на спеціалізованих ринках реалізують дерева ДУП «Придністров’я-ліс», хоча трапляються й привезені з сусідніх країн.

Живими стрункими ялинками та соснами з блискучими голочками придністровців забезпечили державні та приватні розсадники. Зокрема, для деяких районів головні святкові атрибути – ароматні зелені дерева, готує державне підприємство «Придністров’я-ліс». Вирощують їх на республіканських розсадниках і постачають прямо з Кіцканського, Григоріопольського та Рашківського лісництв. «На початку тижня торгівля була жвавою, ми заготували до реалізації 1 400 – 1 500 штук ялин і сосон», – розповів головний лісничий ДУП «Придністров’я-ліс» Андрій Плотян.

Цього року ялинки та сосни держпідприємства реалізовуватимуть у Рибниці та Дубоссарах. Що стосується цін на святкові дерева, то вони всюди фіксовані. «Ялиночка висотою до метра коштуватиме 150 руб., від метра до півтора – 200 руб., від півтора до двох метрів – 250 рублів. Сосна таких же розмірів – 110, 150 і 200 рублів відповідно. Також працюватиме хвойна лавка, де можна придбати соснові та ялинкові гілки по 25 рублів», – зазначив Андрій Плотян.

Великих пухнастих висотою в людський зріст або мініатюрних півметрових лісових красунь  можна побачити на ялинкових базарах. Наприклад, є ялинки від 1,5 до 2,5 м. Сосни бувають вищі – від 2,5 до 3,5 м.

Щодо цін, то, наприклад, невисока ялинка на таких ринках коштує від 170 до 180 рублів – що вище дерево, то дорожче. Середня ціна сосни – 150 рублів. А от сосна триметрова заввишки обійдеться в 320 рублів, ялина –350 рублів. Продаватимуть і хвойні гілки, вартість яких розпочинається від 25 рублів.

«Цього року, – кажуть продавці ялинкових ринків, – придністровці почали раніше купувати святкові дерева. Практично відразу після відкриття базарів». Ялинкові базари відкриті у всіх містах республіки. Наприклад, у Кам’янці можна придбати сосну або ялину на території Кам’янського лісництва на вул. Первомайській, 1.

У Рибниці працюють відразу кілька точок: вул. Вальченка, майданчик паркування автотранспорту в районі житлового будинку № 43; вул. Побєди, в районі магазину «Єнісей»; центральний ринок, на перехресті вулиць Мічуріна та Кутузова; територія лісгоспу на вул. Гвардійській, 92.

У Дубоссарах ялинковий базар відкритий у центрі міста на ринку за адресою вул. Леніна, 67.

У Бендерах можна купити живу ялину або сосну на оптовому ринку на вул. Калініна.

У столиці ялинкові базари відкрили майже у всіх мікрорайонах міста: на Балці (сквер Авіаторів на вул. Юності, біля торгового центру «Тридцятий» на вул. Мільова, 4, біля ринку Октябрський на вул. Краснодонській, 49/1, торговий центр «Причорномор’я», вул. Юності, 6), на Кіровському (біля «Руської бані» на вул. Сакрієра, 57), в центрі та на Бородінській (біля магазину «Оріон» на вул. Карла Лібкнехта, 217 і на Бородінській площі на вул. Карла Лібкнехта).

Для тих, хто піклується про екологію та здорове довкілля, є альтернатива: у Тернівці продають місцеві зелені та блакитні ялинки в горщиках. Після новорічних свят їх можна посадити у дворі чи парку. Ціна за таке еко-задоволення – від 400 рублів.

Нагадуємо: новорічні дерева необхідно купувати тільки в перевірених місцях, а саме – на ялинкових базарах. Там кожному, хто купує ялинку або сосну, видають спеціальний талон, який гарантує, що куплене дерево вирощене в розсаднику і продається легально.

За пошкодження і незаконне зрубування хвойних насаджень передбачені штрафні санкції. Порушникам доведеться заплатити від 920 до 1 840 рублів ПМР. Штраф для посадових осіб складе від 1 840 до 2 760 рублів ПМР, а для юридичних – від 11 040 до 18 400.

Також за незаконне зрубування хвойних насаджень у значному розмірі передбачена і кримінальна відповідальність. Крім штрафу, покаранням можуть стати виправні роботи на строк від 6 місяців до одного року.

Бажаємо всім зустріти Новий рік без усіляких непередбачених пригод і з гарним настроєм.

Леся   ПОТОЦЬКА.