Подорож у Новий рiк

У столичному Меморіальному будинку-музеї Миколи Зелінського 4 грудня відкрилася передсвяткова виставка придністровських умільців. Різноманітні вироби та прикраси новорічно-різдвяної тематики виготовила місцева творча студія «Колорит».

У виставковому залі, на диво, досить мало картин, однак, багато сніжинок і мішури. Радує око новорічна ялинка, прикрашена кульками та гірляндами. Скрізь на столах – білі скатертини, а подекуди розкидана вата, яка створює в кімнаті ілюзію справжнього снігу. Усе це – телепрезентація виставки «Подорож у Новий рік!» для всіх любителів головного зимового свята.

Скляні кульки та льодові бурульки, дерев’яні ялинки з яскравими вогниками виготовлені золотими руками придністровських майстрів народного творчого клубу «Колорит». Вони втілили новорічний декор у різних стилях.

Поміж глиняних і дерев’яних фігурок тендітних Снігуроньок і статуеток Дідів Морозів поважно стоять матрьошки, майстерно розписані неповторними тематичними візерунками. Одна з майстринь студії «Колорит» Оксана Корольова пояснила, що на виставці представлені традиційні слов’янські матрьошки. Їх колись виготовляли народні умільці за певними методиками та з професійними секретами.

«Колись узори на дерев’яну поверхню ляльки наносили спеціальним електроприладом, їх випалювали. Така техніка називається пірографією. Ця колекція – нова, спеціально зроблена до наступного 2021 року. Всі матрьошки оздоблені давньоруськими візерунками в техніці випалювання», – розповіла майстриня.

Щоб створити таку новорічну іграшку, потрібно зовсім небагато інструментів і багато вільного часу. «Насамперед вирізають просту дерев’яну заготовку матрьошки. Потім настає черга пірографа. Можна користуватися найпростішим і всім відомим випалювачем із дротиком, яким хлопчики зазвичай роблять вироби на уроці праці. Потім матрьошку тонують і можна приступати до її розпису різнокольоровими фарбами», – пояснила технологію створення новорічного шедевра Оксана Корольова.

Керівник народного творчого клубу «Колорит» Євгенія Попова у ході екскурсії для журналістів сказала: «Якщо рухатися від початку виставки й до її кінця, то можна відчути, навіть пересвідчитися в тому, що наше майбутнє буде світлим і яскравим. Воно наповнене великою кількістю барв, радістю очікування новорічного чуда і казки».

Особливе місце у виготовленні новорічних прикрас відводиться природному матеріалу, зокрема звичайним ялинковим та сосновим шишкам. Майстри творчої студії ретельно збирали їх, очищали від усього зайвого і розмалювали в різні кольори. Пріоритет віддавали білому та золотому відтінкам. Так натуральні ялинкові шишки стали оригінальною прикрасою для штучно створених новорічних дерев, які можуть надати святкового вигляду вашій оселі. Майстри використовували для своїх творчих виробів і звичайні гілки, які теж фарбували в різні зимові кольори й декорували різдвяними кульками або нитками.

Усі експонати можна придбати у майстрів творчого клубу по завершенні роботи експозиції чи індивідуально замовити собі новорічний виріб, який гармонійно впишеться в інтер’єр вашого будинку.

Народний творчий клуб «Колорит» ласкаво запрошує всіх охочих поринути в чарівне новорічне свято. Відвідати виставку можна до 8 січня невеликими групами (до 10 осіб), але обов’язково в масках та рукавичках. Про екскурсію можна заздалегідь домовитися з працівниками Меморіального будинку-музею Миколи Зелінського, де експозиція демонструватиметься протягом місяця.

Владлена   П’ЯТЕНКО.