В. Красносельський: «Я хочу бачити людей щасливими»

Наприкінці кожного грудня придністровці чекають чергової прес-конференції Глави нашої держави, у ході якої він підбиває підсумки року, що минає, і відповідає на запитання журналістів. От і цього разу, всупереч розгулу COVID-19 і карантинним обмеженням, традиційну зустріч Президента ПМР з представниками ЗМІ не скасували. Щоправда, її організували в альтернативній формі – без масовості, з залученням п’яти головних редакторів провідних ЗМІ республіки.

Прес-конференція тривала понад 60 хвилин, необхідних для безпечної бесіди в умовах замкнутого простору студії. Вадиму Красносельському було поставлено близько півтора десятка запитань. Корисною й цікавою вийшла зустріч. Тому ми вважаємо за необхідне запропонувати нашим читачам короткий огляд цієї прес-конференції, в якому висвітлимо найбільш злободенні й актуальні питання.

Ми тримаємо удар

Перш за все, йшлося про коронавірусну інфекцію. Президент зазначив, що спочатку влада республіки поставила перед собою завдання – вибудувати ефективну модель боротьби з нею. Складовими успіху стали перекриття кордонів, термінова закупівля спеціального обладнання та захисних засобів, розширення ліжкового фонду. Для результативного лікування хворих на коронавірус і на боротьбу з ним у ПМР витрачено вже понад 300 млн рублів. «Усі нещастя 2020 року –це перевірка держави на міцність, на здатність протистояти будь-якому виклику. У цілому ми тримаємо удар», – сказав Вадим Красносельський.

Важливо, що локдауну в Придністров’ї не буде. Глава держави пояснив, що такий досвід був вивчений на прикладах закордонних країн і жорсткого карантину в ПМР, введеного навесні минулого року. Президент ПМР вважає, що більш оптимальними є точкові заходи. Як приклад він навів схему дій у навчальних закладах. Вадим Красносельський зазначив: «Коли захворів учень у класі, то клас іде на карантин, а школа продовжує працювати. Якщо йдеться про локдаун, то треба зупиняти все повністю. А чи можливо це в наших умовах? Напевно, ні».

Глава держави не оминув увагою й прийдешню вакцинацію. «Ми з’ясуємо, яка вакцина краща, ту і закуповуватимемо і застосовуватимемо. Відразу скажу, що вакцинація буде виключно добровільною», – пояснив він журналістам.

Під час зустрічі були порушені й супутні коронавірусу проблеми. Зокрема, дистанційне навчання школярів та студентів. Вадим Красносельський назвав такий формат освіти вимушеним у зв’язку з пандемією коронавірусу. «Така міра тимчасова, але навіть за таких умов ми закуповуємо комп’ютерну техніку, тягнемо в усі школи оптоволокно, щоб забезпечити дистанційну освіту», – підкреслив він.

Вартість навчання за «дистанційку» у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах не підвищиться, але і не знизиться. Таку заяву на прес-конференції зробив Президент. Нагадаємо: під час пандемії та масового переходу освітнього процесу в «онлайн» неодноразово лунали пропозиції знизити плату за освіту. На думку Вадима Красносельського, передумов для цього немає, й економічні розрахунки такий висновок підтверджують. За його словами, якщо взяти усереднений показник, то в ПМР студенти оплачують від 10 % до 25 % від повної вартості свого навчання. Основні витрати бере на себе держава.

Керівництво ПМР до діалогу з Молдовою готове

У політичному блоці бесіди прозвучали вже знайомі придністровцям тези. Перемога Майї Санду на виборах президента РМ показала, що громадяни обрали західний вектор розвитку своєї держави. Придністровці з громадянством РМ могли проголосувати на 42 виборчих дільницях. Однак доступ до деяких з них блокували учасники війни проти Придністров’я і соратники Майї Санду, поміж яких був депутат парламенту РМ Ігор Гросу. Комбатанти, які влаштували ці провокації, вигукували девіз: «Чемодан, вокзал, Росія!», який був одним із головних слоганів молдо-придністровського конфлікту.

Проте керівництво ПМР до діалогу з новим президентом РМ готове в будь-якому форматі. Цю позицію лідер нашої республіки в ході спілкування з журналістами підтвердив ще раз: «Ми готові до діалогу в будь-якому форматі й залишаємося вірними принципам добросусідства, співпраці та договороздатності. При цьому Придністров’я наполягатиме на присутності миротворців Росії на берегах Дністра. Це якраз та база, завдяки якій можливі переговори».

Крім того, Вадим Красносельський прокоментував заяви Майї Санду про небажання зустрічатися з керівництвом Придністров’я. Він вважає, що поки що рано робити які-небудь висновки. «Одна справа, коли такі заяви зроблено у статусі опозиції, інша справа – коли їх робить чинний президент. Це різні ступені відповідальності», – підсумував тему Вадим Миколайович.

Звалювати все на зовнішній фактор – позиція слабкого

Була порушена тема економічних наслідків пандемії та держпідтримки виробників. Вадим Красносельський нагадав, що в період режиму НС (березень  – червень) на підтримку малого бізнесу витратили 25 млн руб., а ще 29 млн руб. – на продуктові пайки або грошову компенсацію для дітей: «Крім того, був спектр допомоги з кредитування малого та середнього бізнесу. Ми робили все, що можливо в наших умовах, щоб підтримати малий і середній бізнес, не дати йому впасти взагалі до нуля. Коли закінчився локдаун, підприємці відновили свою роботу. Так, не з таким прибутком, як раніше, але почали працювати».

У розповіді про втрати бюджету він зазначив, що цього року близько 5 % доходів держава недоотримала. Однак наголосив, що потрібно навчитися жити з пандемією, а не бути її рабом, необхідно боротися за життя кожної людини й розвивати економіку. «Отже, не слід перекладати все на зовнішній фактор – це позиція слабкого. Треба навчитися жити в цих умовах і розвиватися, як би складно не було», – сказав Президент.

У 2021 році всі ціни залишаться на колишньому рівні

Стосовно до соціального блоку Вадим Красносельський заявив: «Уся цінова складова на 2021 рік залишиться на рівні 2020-го. Зростуть тільки зарплати й пенсії. На ці цілі в республіканському бюджеті зарезервовано 160 млн рублів». За його словами, це було спільне рішення Президента, Уряду і Верховної Ради республіки. «На які суми підвищать, визначить спеціальна комісія. Поки що її робота не завершена. Говорити про висновки цієї комісії ще рано, але підвищення планується», – підкреслив Глава держави.

Послуги ЖКГ у 2021 році теж не подорожчають. Тут Президент нагадав, що компенсацію різниці між собівартістю комунальних послуг і тарифом, який оплачують громадяни, держава бере на себе вже кілька років. «Нічого безкоштовного немає. Якщо громадянин платить менше за якусь послугу, то це для нього дешевше, але не для держави. Є собівартість послуги, тож її треба покривати», – констатував він. Оплата за проїзд у тролейбусах також не подорожчає. Інші пільги теж не скасовуватимуться. Витрати на них компенсують із бюджету. «Ще дуже багато скарг, наприклад, стосовно води в Тирасполі – вона тече іржава. Але ми поновлюємо мережі. Все відразу не можна зробити, шановні громадяни, прошу це розуміти. Поступово, з року в рік, ми прийдемо до того стану, що будуть усі зручності, й буде текти чиста вода з кожного крана», – запевнив Вадим Красносельський.

Молодим скрізь у нас дорога

У нашій республіці новий 2021-й оголошений Роком молоді. Цій темі Глава держави приділив досить велику увагу. «Суть у тому, що через деякий час ми підемо – підемо з посад, підемо назавжди. Нас замінять молоді люди. Нинішні школярі, студенти, молоді фахівці завтра керуватимуть цією державою, – сказав Президент. – Напевно, найголовніше, щоб вони розуміли призначення цієї держави, її історію, культуру. Це один напрямок. Другий – доступна освіта, яку ми зберігаємо. Дитячі садки, школи, університети, середня спеціальна освіта, базова освіта у нас бюджетна і для громадян безкоштовна. Це, звичайно, і допомога молодим фахівцям, щоб вони знайшли себе тут, у Придністров’ї, на різних посадах. Це розвиток додаткової освіти в царині спорту, культури. Це, звичайно, участь молоді у громадському житті, в роботі Центральної виборчої комісії, Верховної Ради, Уряду, Адміністрації Президента – скрізь молода людина повинна бути представлена.

Мені цікаво спілкуватися з молоддю. Вона у нас розумна і талановита, це я точно можу сказати. Тож фрази «От ми свого часу, а ви, молодь» – це про власну некомпетентність. Хто виховує молодь? Ми. А потім говоримо, що вона погана? Це означає, такий от вихователь, вибачте. Тут треба бути акуратним у висновках і порівняннях. Молодь завжди одна – підходи різні. Що вкладеш у неї, те й отримаєш у кінцевому підсумку. Отже у 2021 році, хоч він і буде все ще пандемійним і вельми непростим, ми приділимо належну увагу контакту з молодими людьми, молодіжними об’єднаннями та організаціями заради того, щоб підготувати їх для керівництва нашою Батьківщиною – Придністров’ям».

Звичайно, в цьому блоці зайшла розмова на актуальну тему не тільки для молоді, а й для республіки –про житло для молодих. Розв’язання цієї проблеми дозволяє закріпити людину в Придністров’ї. Як сказав Президент, все починається з рідного вогнища, з житла, зі свого квадратного метра. Вирішення цієї проблеми стане однією з головних відповідей на запити суспільства і, в першу чергу, молодих людей. Придністров’я спочатку пішло шляхом добудови покинутих багатоповерхівок, які були тут. На жаль, їх було мало. На жаль, тому що вони вже в принципі закінчені. На сьогодні у нас добудовано вже 10 будинків.

Люди одержали доступне житло, як і було обіцяно. Вартість квадратного метра не зашкалювала, що було прийнятно для громадян. Крім того, держава надавала пільговий кредит під 10,5 % річних у рублях ПМР без прив’язки до курсу долара – таким чином, щоб людина платила в місяць приблизно від тисячі до півтори тисячі рублів, погашаючи кредит. Хтось брав кредит, хтось не брав, але люди мають житло. Це сотні квартир, сотні сімей, сотні молодих фахівців, які обживаються в нових будинках.

Наступного року також заплановано здати за цією програмою низку об’єктів. Зважаючи на запити з боку соціуму, з боку молодих фахівців, республіка пішла шляхом реалізації ще однієї програми: пільгового кредитування по лінії викупу житла з вторинного ринку. Йдеться про квартири, приватні будинки в містах, домоволодіння в сільській місцевості. Цей закон був прийнятий у 2020 році. Механізм такої купівлі-продажу в ньому повністю розписаний. Не вистачало фінансування даної програми. Через пандемію у 2020 році вона була заморожена.

У 2021-му на її реалізацію (пільгове кредитування) виділено 15 млн рублів. Таким чином держава розраховує за цією програмою дати молодим фахівцям, працівникам бюджетної сфери, близько 200 квартир. Президент упевнений, так поступово ми зможемо закріпити молодих фахівців у республіці.

Відновлення справедливості

Великий блок бесіди був присвячений економічним взаєминам із РФ. Російський ринок традиційно залучав придністровських експортерів. Необхідно зазначити, що на сьогодні співпраця в цьому напрямку налагоджується як на рівні керівництва республіки, так і на рівні самих підприємств. Наш Президент нагадав, що Росія завжди була і залишатиметься одним із головних партнерів Придністров’я з багатьох напрямків. До того ж, взаємини з нею є багатовекторними: військова співпраця, миротворчість, переговори у форматі «5+2», де Росія є посередником і гарантом. Крім цього, є великий блок культурних, гуманітарних та економічних програм.

Окремо Глава держави зупинився на питаннях громадянства. Нагадаємо: Придністров’я давно просить про спрощену схему набуття російського громадянства, включаючи тих, у кого є молдавський чи український паспорт. Він нагадав, що жителі Придністров’я історично асоціювали себе з Росією та з російським світом. Так, на референдумі 2006 року 97 % населення висловилося за незалежність ПМР та її подальшу інтеграцію з РФ. «Тому не позбавляйте людину можливості та права на російське громадянство саме в Придністров’ї. І тут не стоїть питання про отримання пенсії, будь-яких допомог – навантаження великого на Росію не буде. Це просто відновлення справедливості – здобуття всіма громадянами ПМР російського паспорта», – заявив Вадим Красносельський.

Буде хліб, буде й до хліба

Посуха додала багатьох складних проблем у цьому непростому році. Як сказав у ході бесіди Глава держави, республіці довелося вишукувати додаткові ресурси, щоб упоратися з її наслідками. Він нагадав, що такої сухої землі в нашому краї не було з післявоєнного 1946 року. Дощів не було весь 2020 рік. «Люди від голоду, звичайно, не вмирали, але цю посуху сильно відчули на собі й економіка, і держава в цілому, і бюджет, і, звичайно ж, сільгоспвиробники, – зазначив він. – Ми передбачили пільгове кредитування, податки інтегрували, вводили й інші пільги, щоб підтримати саме сільгоспвиробника, дати йому можливість стати на ноги й виростити новий урожай».

Щоб закінчити розмову з журналістами на цю тему на позитивній ноті, Вадим Красносельський зазначив, що нинішні погодні умови дають надію на те, що наступного року урожай буде кращим. А буде хліб, кажуть у народі, – буде і пісня.

Замість висновку

Президент побажав придністровцям у 2021 році здоров’я (це важливо, особливо в умовах пандемії), стабільності, достатку і простого людського щастя. «Щастя залежить від нашого розуміння ситуації. Воно формується в нашій голові, в нашому серці, все залежить від того, чи відчуває людина себе щасливою в соціумі, – сказав він на закінчення прес-конференції. – І тут кількість благ багато в чому другорядна. Звичайно, впливає, але незначно. Я хочу бачити людей життєрадісними. Я хочу, щоб у 2021 році кожен і себе зробив щасливим, і того, хто поруч з ним. Напевно, в цьому секрет щасливого майбутнього: коли кожен робить не якусь підлість через заздрість, через якусь злобу, а навпаки –діє через добро, розуміння, бажання зробити щасливим свого ближнього. Ось цього я й бажаю всім. Абсолютно всім».

Огляд підготував  Ігор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.