Діяльність Оперштабу не припиняється

Оперштаб при Президентові ПМР з профілактики та недопущення розповсюдження коронавірусу тримає руку на пульсі життєдіяльності держави: постійно проводить наради, контролює ситуацію в республіці та вживає заходів щодо збереження здоров’я і життя громадян.

Одне з таких засідань відбулося вже на початку нового року – 4 січня. Учасники наради говорили про різке зростання захворюваності COVID-19 серед придністровців у листопаді-грудні минулого року. Певною мірою негативна динаміка пов’язана зі значним збільшенням кількості тестованих громадян: у грудні охоплення населення тестуванням зросло у п’ять з половиною разів у порівнянні з липнем.

Непокоїть той факт, що виявлено чимало випадків захворювання серед школярів та освітян. Третина хворих – учні початкових класів. Щоб уникнути локальних спалахів захворюваності серед дітей та запобігти подальшому поширенню інфекції в шкільних колективах, Оперштаб вирішив продовжити на тиждень канікули для всіх, хто навчається в очному режимі. Тобто учні 1–4 класів, а також усі вихованці малокомплектних шкіл, процес навчання в яких не був дистанційним, повернуться за парти 18 січня, учні ж 5–11 класів більшості навчальних закладів, які здобувають знання у віддаленому режимі, вже розпочали навчання 11 січня.

На нараді ухвалили рішення доручити головам державних адміністрацій міст і районів республіки – керівникам оперативних штабів міст (районів) посилити заходи з контролю за неухильним дотриманням вимог і рекомендацій щодо організації роботи закладів освіти всіх видів і типів, промислових підприємств, об’єктів галузі торгівлі та послуг в умовах збереження ризиків поширення вірусної інфекції нового типу, регулярно надавати звіти та інформацію для проведення аналізу і своєчасної мінімізації наслідків виявлених порушень, а також приймати відповідні управлінські рішення.

11 січня члени Оперштабу обговорили майбутній перехід навчального процесу в очний режим. Пропонується зробити його поетапним. Таким чином, з 1 лютого повернуться в шкільні кабінети та лекційні аудиторії учні випускних (9 і 11) класів і студенти останніх курсів середніх і вищих професійних навчальних закладів. Кількість уроків упродовж навчального дня не повинна перевищувати п’яти. У зв’язку з цим дисципліни, які в меншій мірі потребують прямого контакту педагога та учня, продовжать викладати дистанційно. Комбінованим буде навчання і для випускників вищих навчальних закладів, училищ, технікумів. Очне викладання передбачається в першу чергу з предметів, винесених на випускні іспити. Крім того, прямої взаємодії вимагають практичні заняття.

Учні 5–8 та 10 класів, а також студенти проміжних курсів зможуть повернутися за парти не раніше середини лютого за умови сприятливої епідеміологічної обстановки.

Поступово розпочнуть діяти спортивні об’єкти, школи мистецтв, секції, гуртки при різних будинках дитячої та юнацької творчості, будинки культури, а також додаткові установи в загальноосвітніх школах. Усі вони зможуть відновити своє функціонування після одержання дозволу в Оперштабі. Рішення прийматиметься по кожному об’єкту окремо за наявності позитивного висновку спеціальної комісії. Воно залежатиме від форми проведення занять і відповідності створених умов карантинним вимогам.

Статистика: за даними на 15 січня з початку пандемії в республіці зареєстровано 27 405 випадків інфікування COVID-19, померло 545 осіб, видужали 18 447 носіїв вірусу. За тиждень, що минув від попереднього засідання Оперштабу, інфіковано 1 262 особи. За цей же час на лабораторні дослідження направлено 4 642 біопроби.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.