У новий рік з новим головним фінансовим документом

На заключному у 2020 році пленарному засіданні Верховної Ради, яке відбулося 25 грудня, парламентарії в остаточному читанні ухвалили Закон «Про республіканський бюджет на 2021 рік».

Онлайн-засідання провела заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва. Віце-спікер подякувала співробітникам комітетів, депутатам і членам Уряду за плідну та злагоджену спільну роботу над республіканським бюджетом.

Президент ПМР Вадим Красносельський 30 грудня минулого року підписав Закон «Про республіканський бюджет на 2021 рік». Документ, підписаний Главою держави, набув чинності з1 січня 2021 року.

Як зазначив голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун, головний результат ухвалення закону полягає в тому, що бюджет 2021 року є збалансованим за соціально захищеними статтями. Це означає, що всі зобов’язання, які взяла на себе держава (виплата зарплат працівникам бюджетної сфери, пенсій, різноманітних допомог і пільг нашим громадянам, а також реалізація всіх державних програм), будуть реалізовані в повному обсязі й у встановлені терміни.

Державний бюджет – 2021 є соціально орієнтованим. Усі державні цільові програми, які реалізовувалися раніше, будуть пролонговані.

У новому році передбачено формування резервного фонду для організації заходів профілактики та лікування COVID-інфекції. В бюджеті наступного року закладені 160 млн рублів на підвищення заробітних плат і пенсій.

Триватиме діяльність усіх держпрограм, пов’язаних із медициною: «Імунізація», «Онкологія», «Профілактика ВІЛ», «Профілактика туберкульозу». Розпочне функціонування нова цільова держпрограма щодо боротьби з гепатитом. На це в бюджеті передбачено близько 38 млн рублів.

Зберегла свої функції програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. На ці заходи в наступному році заплановано витратити 8,2 млн рублів.

З огляду на те, що в Придністров’ї 2021-й оголошено Роком молоді, в бюджеті передбачені кошти на підтримку цієї категорії жителів республіки: держава субсидуватиме частину витрат для придбання квартир.

«Ми хочемо, щоб молоді люди жили тут, залишалися в нашій державі й не виїжджали. Зрозуміло, що найголовнішим аргументом для молодих сімей, щоб залишитися в республіці, буде наявність власного житла. Отже категоріям, які передбачені базовим законом, держава надаватиме підтримку», – наголосив Віктор Гузун.

Тарифи на комунальні послуги для населення будуть збережені на рівні 2020 року. Віковий поріг осіб, що чекають виплат компенсацій за радянськими вкладами, підвищений на 5 років. Тисячу рублів виплачуватимуть людям, народженим до 1950 року включно. На ці цілі закладено близько 17 млн рублів.

Держава й надалі утримуватиме дитячі будинки та інтернати, надаватиме послуги щодо зубопротезування та МРТ, а також фінансуватиме лікування громадян, яким необхідна допомога за кордоном. Для забезпечення цих статей буде виділено 26 млн рублів.

Уперше передбачено кошти (в сумі 2,5 млн рублів) на держзамовлення щодо консультування та діагностики дітей вузькими спеціалістами в приватних клініках.

У наступному році продовжить діяльність Фонд капітальних вкладень (ФКВ), який передбачає ремонт і будівництво великого переліку об’єктів інфраструктури, соціальної сфери, освіти та медицини. У бюджеті на це передбачено 224 млн рублів.

«З 2021 року фінансуватимуться кілька принципово важливих фондів, які, на наш погляд, повинні надати відчутний імпульс піднесенню вітчизняної економіки. Це Фонд розвитку сільського господарства і Фонд розвитку меліорації. Ми бачимо, в якому стані опинилися сільськогосподарські угіддя через посуху 2020 року, тому розуміємо, що розвиток меліоративного комплексу нашої республіки є надзвичайно важливим напрямом розвитку сільського господарства й АПК» – зазначив Віктор Гузун.

Триватиме діяльність Фонду стимулювання територій, одним із напрямків якого є забезпечення зошитами учнів 1–4 класів. Фонд підтримки підприємництва виділятиме кошти на функціонування бізнес-школи, надання грантів підприємцям початківцям, а також на підтримку і розвиток туризму в ПМР.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.