Гаряча лінія Карти доступності в Рибниці

Доступне середовище – це поєднання вимог та умов до міської інфраструктури та дизайну, які дозволяють людям з особливими потребами вільно пересуватися у просторі та діставати необхідну інформацію для здійснення комфортної життєдіяльності.

Карта доступності призначена для того, щоб люди з інвалідністю, батьки з колясками, особи похилого віку, перш ніж вирушити куди-небудь, могли ознайомитися, наскільки установа пристосована для відвідування.

У Придністров’ї «Карта доступності» створена й функціонує в електронному форматі, ознайомитися з нею можна на сайтах держадміністрацій міст. На цьому інформаційному ресурсі ви знайдете безбар’єрні об’єкти, позначені зеленим кольором, частково доступні – жовтим. Червоним –зображені недоступні установи. Карта постійно оновлюється, на неї наносяться нові облаштовані пункти доступного середовища.

У нашій республіці працюють також телефонні гарячі лінії Карти доступності. Зателефонувавши за вказаним номером, можна повідомити про заклади, які не відповідають нормам. У Рибниці це можна зробити за номером 0-(555)-2-13-96.

Розробку нових проектів безбар’єрних об’єктів, а також облаштування існуючих ініціювали керівники фонду «Світ рівних можливостей» (Республіканський благодійний фонд сприяння активній реабілітації та соціалізації інвалідів) ще у 2014 році. Тоді ж була розроблена і програма «Доступне середовище», розрахована на 2014 – 2019 роки. За цей час для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення планувалося забезпечити рівний доступ до установ соціально-побутового призначення, тобто встановити зручні пандуси.

Черговим імпульсом щодо розвитку програми став 2018 рік. Нагадаємо, що він був Роком рівних можливостей. Під час підбиття підсумків зробленого в цьому напрямку Президент Вадим Красносельський зазначив, що програма не завершилася, її дію пролонговано до 2022 року включно.

Для забезпечення доступності об’єктів соціально-культурного та комунально-побутового призначення в Рибниці за друге півріччя 2020 року виконано такі роботи: під час реконструкції фасаду магазину «Омпріко» на вул. Кірова, 120/5 та центру дозвілля «Міленіум» встановлено пандуси, забезпечена архітектурна доступність до торговельного кіоску на вул. Вальченка, 51/1, а також до торговельного кіоску в селі Ульма за адресою вул. Ювілейна, 15/1а. Зроблено з’їзди на тротуарах вулично-дорожньої мережі на перетині вул. Комсомольської з вул. Леніна і з пр. Перемоги – 4 шт.; на перетині пр. Перемоги з вул. Грибоєдова і на внутрішньоквартальних проїздах – 7 шт.; на вул. Вершигори в районі будинків №№ 88–98 –2 шт.; на вул. Кірова в районі фонтану – 2 шт., на облаштованому нерегульованому пішохідному переході на вул. Кірова – 2 шт.

Роботи зі створення безбар’єрного середовища в нашій республіці тривають постійно, ми не повинні забувати про те, що доступність пересування допомагає людям з особливими потребами вільно почуватися і повноцінно жити в соціумі.

Сергій   МІНАЄВ.

Фото IА «Новости Приднестровья».