Про підсумки роботи депутатів Верховної Ради ПМР VI скликання

Упродовж п’яти років (2015–2020) республіканська газета «Гомін» регулярно висвітлювала діяльність вищого законодавчого органу республіки. Читачі один раз на тиждень мали можливість ознайомитися з ініціативами та прийнятими законопроектами, внесеними депутатами.

Завершуючи роботу Верховної Ради VI скликання, депутати підбили підсумки насиченої та плідної роботи, спрямованої на створення комфортного і гідного життя придністровців. Ми продовжуємо публікацію деяких із них.

На сайті Верховної Ради ПМР повідомляється, що Комітет із законодавства ініціював ухвалення низки документів, спрямованих на підтримку придністровців. Наприклад, розширено категорії громадян, які можуть отримати відстрочку від проходження військових зборів. Її можуть надати батькам дітей до трьох років або дітей-інвалідів.

Ті, хто проходить військову службу за призовом і одночасно навчається у вищому навчальному закладі, будуть звільнені від плати за навчання на весь період служби в армії. Витрати на освіту студентів-«строковиків» бере на себе держава. Відповідний закон був прийнятий для створення соціальних гарантій і сприятливих умов для навчання військовослужбовців.

Уточнено норми, які передбачають, що отримання паспорта громадянина ПМР вперше буде безкоштовним, незалежно від віку одержувача. Від сплати держмита за оформлення та видачу паспорта ПМР і довідки форми № 9 звільняються також діти-сироти та діти, які залишилися без піклування батьків. Передбачені й інші пільги щодо сплати держмита за оформлення і видачу паспорта громадянина ПМР.

Закони у сфері безпеки дорожнього руху

Добровільно сплатити штраф за правопорушення в галузі дорожнього руху тепер можна протягом 20 днів. Раніше термін оплати був до 10 днів. Добровільна оплата передбачає, що штраф сплачується тільки в половинному розмірі. Такий захід дозволяє збільшити рівень виконання постанов про адмінправопорушення.

За вчинене правопорушення співробітник ДАІ тепер не може оформляти й брати штраф на місці події, а отже, виключена корупційна складова. Якщо водій визнає факт учиненого правопорушенням, то інспектор не складає протокол. Виноситься постанова про накладення штрафу. Його можна оплатити, в тому числі зі знижкою, протягом 20 днів через відділення банку або безготівковим платежем.

Уточнено порядок ведення фотовідеофіксації правопорушень. Депутати Верховної Ради ініціювали коригування Закону «Про безпеку дорожнього руху» через велику кількість звернень громадян. Зокрема, водії повідомляли, що порушення Правил дорожнього руху фіксуються приховано за допомогою технічних засобів фото- і відеофіксації, встановлених на цивільних автомобілях з тонованими склами. Скарги надходили й на те, що фіксація порушень ПДР проводилася і в русі.

Після того, як були внесені поправки до закону, дозволяється здійснювати фото- і відеофіксацію правопорушень на службовому транспорті, без включених проблискових маячків і без нанесених кольорографічних схем на автомобіль, у стаціонарному режимі в зоні дії інформаційного знака «фото- відеофіксація». Цей знак повинен бути на відстані не менше ніж 50 метрів до місця установки автоматичних технічних засобів, що мають функції фото- чи відеозйомки. Відстань видимості інформаційного знака має бути не менше ніж 100 метрів. Зона його дії – до найближчого перехрестя.

За розмови телефоном і листування в месенджерах під час керування автомобілем водії можуть заплатити штраф. Сама заборона прописана в Правилах дорожнього руху ПМР, починаючи з 2017 року. Через плачевну статистику ДТП вирішено ввести адміністративну відповідальність за користування телефоном, який не обладнаний пристроєм, що дозволяє розмовляти без використання рук. За перше правопорушення – штраф 5 РР МЗП (92 рублі), за повторне – 30 РР МЗП (552 рублі). Для встановлення такого правопорушення співробітники ДАІ не можуть використовувати засоби відеофіксації та інші електронні прилади.

Функції контролю

На законодавчому рівні закріплений інститут парламентського розслідування як одна з основних форм реалізації Верховною Радою своїх контрольних функцій, передбачених Конституцією ПМР. До низки законів внесено відповідні поправки, якими встановлено підстави для початку проведення парламентського розслідування, процедуру його проведення, закріплено права та обов’язки посадових осіб і громадян, залучених до участі в розслідуванні.

Коригуючи законодавство, депутати акцентували увагу на тому, що парламентське розслідування проводитиметься тільки щодо рішень, які мають велике суспільне значення і передбачають заподіяння шкоди державі.

Посилено адміністративну відповідальність за неправомірну відмову в прийнятті чи розгляді звернень громадян. Приводом скорегувати законодавство стали численні звернення виборців. Ініціатива прийнята для того, щоб можна було притягати до відповідальності недбайливих працівників державних і муніципальних установ.

Про роль миротворців, вимоги до Уповноваженого з прав людини та оптимізацію чисельності депутатів

За заперечення позитивної ролі миротворчої місії Російської Федерації в ПМР передбачена кримінальна відповідальність. До неї можуть притягти тих, хто публічно висловлює явну неповагу до миротворчої місії Росії в Придністров’ї, спотворюючи позитивну роль миротворців або применшуючи заслуги Росії в підтримці миру, безпеки та стабільності в ПМР.

Встановлено додаткові вимоги до кандидата на посаду Уповноваженого з прав людини в ПМР. Тепер необхідна наявність вищої професійної освіти та стажу роботи (служби) за юридичною спеціальністю або діяльності у галузі захисту прав і свобод людини та громадянина не менше ніж 7 років.

Оптимізована кількість депутатів Верховної Ради. У VII скликанні інтереси придністровців у законодавчому органі представляють уже не 43, як раніше, а 33 депутати. Оптимізована й кількість депутатів місцевих Рад. Мета змін – скорочення витрат бюджету республіки.

Наталя   СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Президента.