Лікування дітей в ідеальних умовах…

У Бендерській дитячій поліклініці № 2 завершили капітальний ремонт. Це стало можливим завдяки Фонду капітальних вкладень – на всі роботи виділили близько 7 млн рублів. У церемонії відкриття оновленої медустанови взяв участь Президент Вадим Красносельський.

«Тут усе продумано до дрібниць», – розповіла під час проведення робочої екскурсії головний лікар Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Наталія Співаченко. Йдучи коридорами та оглядаючи кабінети оновленої поліклініки, Вадим Красносельський особисто ознайомився з результатами капітального ремонту. «Сподіваюся, що всі об’єкти охорони здоров’я нашої республіки дійдуть до такого рівня, я в цьому навіть не сумніваюся», – зазначив Глава держави в ході своєї інспекції.

Бендерській поліклініці № 2 майже 60 років – з 1962-го тут жодного разу не було капітального ремонту. Ще рік тому будівля перебувала в аварійному стані. «Ми спочатку запланували просто замінити проводку і сантехніку в будинку, а коли приступили до робіт, усе почало валитися. Були в нас також постійні перебої з водою, електропроводка часом не витримувала навантаження через нове обладнання, яке ми тут встановили», – розповіла під час екскурсії головний лікар Наталія Співаченко.

Віднині у Бендерах з’явилася абсолютно нова будівля дитячої поліклініки. Всередині зробили перепланування й оснастили кабінети новим обладнанням. Під час капітального ремонту замінили всі комунікації, встановили нові віконні блоки, закупили також меблі, кондиціонери та рециркулятор, облаштували санвузли для відвідувачів з інвалідністю. У подарунок від Уряду одержали телевізори.

Цю поліклініку вже називають міні-санаторієм. Тут можна буде проходити стаціонарне лікування. Вражає відділення відновного лікування з денним стаціонаром, розраховане на 20 осіб. У ньому передбачені масажний, процедурний, фізіотерапевтичний кабінети, зал лікувальної фізкультури та кабінет механотерапії для дітей з проблемами опорно-рухового апарату, з хворобами серця та нирок. «Тут дійсно можна пройти реабілітацію. Досить важливо – прийти й отримати комплексні процедури в одній будівлі, щоб не ходити по всіх поліклініках. Є тут і теплолікування – парафінові аплікації, масаж, фізіотерапія, лікувальна фізкультура, механотерапія. Маємо ми й кабінет логопеда, дитячого психіатра, психотерапевта», – розповіла заступник головного лікаря Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Олена Топорець.

Крім того, при поліклініці функціонує відділення надання медичної допомоги дітям і підліткам в освітніх закладах, централізований кабінет щеплення, оснащений сучасною оргтехнікою, що забезпечує можливість створити повну базу даних про кількість дітей і рівень їх імунізації. Є також лабораторія з сучасним гемоналізатором, кабінети УЗД та ЕКГ для дітей.

Окрему увагу під час капітального ремонту поліклініки приділили й інтер’єру. Все виконали в одному стилі –стіни теплих відтінків, барвисті меблі. З’явилася в медустанові й дитяча кімната. «Вона досить яскрава і красива. Тут гарне й добротне покриття підлоги, щоб діти не травмувалися. Тепер, поки маленькі пацієнти чекають прийому лікаря, вони можуть спокійно провести час у кімнаті, розслабитися, заспокоїтися. У нас тут є іграшки й для хлопчиків, і для дівчаток, вони також можуть посидіти й просто подивитися мультики», – зазначила медсестра Бендерської поліклініки № 2 Наталія Корзун. «Похід до поліклініки – це завжди стрес для дітей, нашим завданням було максимально заспокоїти дитину, створити комфортні умови. Саме тому ми оформили досить гарну дитячу кімнату», – додала головний лікар Бендерського центру амбулаторно-поліклінічної допомоги Наталія Співаченко.

Оновлена Бендерська дитяча поліклініка буде обслуговувати 17 тисяч дітей з міста і прилеглих сіл. «За останні 3 роки у Придністров’ї відремонтовано або побудовано 86 об’єктів саме системи охорони здоров’я на суму понад 100 млн рублів – це сільська, амбулаторна медицина, поліклініки, лікарні, в тому числі й дитячі. Бажання Президента й Уряду – зробити Придністров’я не тільки впорядкованим і красивішим, а й більш функціональним, де готові прийти на допомогу будь-якому громадянину нашої держави», – зазначив Президент ПМР Вадим Красносельський.

Здійснити капітальний ремонт у Бендерській поліклініці допоміг Фонд капвкладень. Президент запевнив, що відновлення медичних установ республіки продовжиться і надалі.

 Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.