Спільна робота, що заслуговує на велику подяку

В останні дні минулого року Голова Уряду ПМР підбив підсумки одного з найскладніших періодів в історії Придністров’я, що став таким через пандемію коронавірусної інфекції та наслідки, які вона викликала в системі охорони здоров’я, економічній і соціальній галузях.

Олександр Мартинов присвятив свій виступ тим, хто протягом усього важкого часу працював на межі сил і можливостей для забезпечення стабільної, стійкої та повноцінної життєдіяльності країни.

Про медиків та правоохоронців

Прем’єр-міністр нагадав учасникам події, що світ у цілому і Міністерство охорони здоров’я нашої республіки зокрема зустрілися з абсолютно новою коронавірусною інфекцією: невідомою, підступною і з непередбаченими наслідками. Це потребувало від медичного персоналу застосування нових підходів у боротьбі з хворобою та з її ускладненнями. Зокрема, були сформовані та застосовані на практиці нові клінічні протоколи, щоб шкода здоров’ю громадян від нового вірусу була мінімальною.

Співробітники Міністерства внутрішніх справ, крім виконання своїх основних функцій, у період пандемії активно долучилися до безпосередньої участі в протикоронавірусних заходах, а міністр внутрішніх справ Руслан Мова керував і продовжує успішно керувати Оперштабом з профілактики та запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Про підтримку підприємств, середнього і малого бізнесу

На Міністерство економічного розвитку було покладено завдання щодо розробки у стислі терміни антикризових програм на підтримку економіки та сільського господарства. Поряд з коронавірусною пандемією республіку спіткала виснажлива безпрецедентна посуха, яка спричинила величезні втрати у сільському господарстві та заподіяла не меншої шкоди придністровській економіці, ніж поширення коронавірусу, завдавши збитків у десятки мільйонів доларів. Мінекономрозвитку і Мінсільгосп зробили все можливе для недопущення банкрутства та розорення аграріїв – тих, хто забезпечує продовольчу безпеку республіки. Підготовлені ними програми були внесені на розгляд Верховної Ради, там їх ухвалили, щоб нині успішно реалізувати на практиці.

Про соціальні зобов’язання та програми розвитку

Окремі слова подяки Олександр Мартинов адресував керівництву та трудовому колективу Міністерства фінансів, яким довелося приймати управлінські рішення, спрямовані на зниження витрат за програмами розвитку і збільшення грошових засобів на охорону здоров’я для боротьби з інфекцією нового типу.

Були створені мобілізаційні резерви як в республіканському, так і в місцевих бюджетах. Це дало можливість профінансувати всі соціально захищені статті, забезпечити в повному обсязі фінансування антикоронавірусних заходів, а також не «заморозити» повністю програми розвитку.

«Важливо, що обійшлися в цьому році без грошової емісії, тобто жодного рубля не було надруковано на фінансування всіх заходів, що виключило ризики з девальвації та подальшого знецінення заробітних плат, пенсій наших громадян», – зазначив керівник Уряду.

Про освіту в умовах пандемії

Фахівцям Міністерства просвіти довелося розробити особливий регламент для організації онлайн-навчання. Завдяки високому професіоналізму і співпраці Мінпросвіти та Мінекономрозвитку в школах республіки було проведено оптоволокно (найбільш швидку на сьогоднішній день технологію передачі інформації в мережі Інтернет), придбано комп’ютери та засоби індивідуального захисту.

«У цілому, попри деякі мінуси та певну напруженість через онлайн-навчання, вважаю, що Міністерство просвіти, глави міст і районів, а також начальники УНО повністю справилися з поставленими завданнями. У найкоротші терміни було підготовлено методологію нової форми навчання, вирішені всі технічні питання, пов’язані з її реалізацією на практиці», – підсумував Олександр Мартинов.

Особливу вдячність він висловив викладачам, для яких проведення дистанційного навчання стало новинкою і потребувало додаткових знань і зусиль, з чим вони достойно впорались. Також Голова Уряду подякував компанії «Интерднестрком» за допомогу, надану в прокладенні оптоволоконних каналів зв’язку, та ДУП «Єдині розподільчі електромережі» за те, що забезпечили точки доступу до Інтернету.

Про меценатів

Десятки організацій і компаній доклали чимало зусиль і коштів як в організацію освітнього процесу, так і в боротьбу з коронавірусом. Та понад усе прем’єр-міністр відзначив компанії «Шериф» та «Интерднестрком», які виділили десятки мільйонів рублів. До того ж, вони зробили й особливий внесок у цілу низку напрямів: закуповували необхідні товари, сприяли їхній доставці, надавали спонсорську допомогу щодо створення медичної інфраструктури.

Про спільні зусилля для блага придністровських громадян

Олександр Мартинов зазначив, що без особистого внеску кожного члена Уряду, без копіткої роботи очолюваних ними колективів, не було б досягнуто таких важливих результатів у боротьбі з пандемією.

«Окрему подяку хочу висловити Президентові, який організував і продовжує керувати процесом боротьби з пандемією у різноманітних напрямках, а також Оперативному штабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Проведена велика спільна робота, досягнуті реальні позитивні результати, що сприяли рятуванню тисяч життів наших громадян», – зазначив Голова Уряду.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.