Воістину новорічний подарунок філателістам

ДУП «Пошта Придністров’я» та «Видавництво «Марка Придністров’я» вирішили порадувати своїх постійних клієнтів: 24 грудня 2020 року здійснили презентацію та спецпогашення чотирьох нових поштових випусків. Усі марки поєднані з видатними особами та цікавими фактами з історії нашого краю, відображають певний період його розвитку. Вони присвячені льотчикам-космонавтам, знаменитим людям, 25-річчю Конституції ПМР і старим поштовим шляхам.

Презентація та спецпогашення відбулися в головній будівлі Тираспольського об’єднаного музею (ТОМ) за обмеженої кількості учасників події та суворого дотримання карантинних заходів безпеки.

На столах у музеї акуратно розкладені невеликі стосики аркушів. Для простого відвідувача це кольорові або однотонні, сюжетні або портретні «картинки», які не викликають особливого трепету, хоч виготовлені вони настільки якісно, що можна розглянути найдрібніші деталі на кареті погонича або вдивитися в очі космонавта. І все ж для відвідувача – це просто яскрава марка, а для справжнього філателіста вона становить небувалу цінність. Причому кожен філателіст має власний підхід, певну зацікавленість і критерії у збиранні марок. Одні люблять нові марки, яких не торкнувся штамп відділення пошти, а є й ті, хто дає марці шанс виконати свою місію. Віктор Бричак – філателіст зі стажем, а його колекція має свої особливості. За піввіку Віктор розробив свій стиль збирання марок.

«Я вже давно купую марки з нових серій, стежу за презентаціями та гасінням мініатюр поштою. Для мене важливо, щоб кожна марка пройшла невеликий ценз, як випробування перед тим, як стати частиною колекції. Я сам або хтось із моїх близьких відправляємо лист з новою маркою поштою. Звичайно, в процесі пересилки мініатюра отримує всі необхідні штампи та позначки відділень пошти, а вже потім займає своє місце у спеціальному альбомі. Мені важливо, щоб марка виконала своє безпосереднє призначення, заради чого її колись винаходили, оскільки вона вважається знаком поштової оплати. Приємно, коли вона доставлена листоношею і передана з рук у руки. Це й є теплота придбання нового видання. Подібний ритуал називаю «вручено листоношею», – розповів філателіст.

Випуск відразу чотирьох нових серій марок пов’язаний з карантинними обмеженнями. Деякі марки планувалося ввести в обіг на початку і в середині року, але у світі розбушувалася епідемія коронавірусу. Видавництво вирішило не скасовувати випуск ювілейних і пам’ятних марок, а перенести їх виготовлення на більш пізній період, щоб до кінця року зробити різнопланову демонстрацію свого продукту. Як зазначив директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв, таке рішення зберегло графік виходу серій, а ще сприяло появі невеликого рекорду: цього року марка «25 років Конституції ПМР», яку безпосередньо презентували в день утворення Основного закону Придністров’я, стала тисячною серією державного видавництва.

«Марки з серії «25 років Конституції ПМР» – це вже другий випуск, присвячений Основному закону країни. Попередній презентували 10 років тому до минулого ювілею. На марках зображені державні символи республіки та пам’ятник О. В. Суворову. Ми сподіваємося, що ці мініатюри матимуть попит, особливо поміж фахівців», – зазначив Всеволод Лаврентьєв.

«Льотчики-космонавти», «Знамениті люди», «25 років Конституції ПМР» і «Старі поштові шляхи» – це назви нових поштових випусків, які недавно вийшли в обіг. Про кожну з серій директор видавництва повідав цікаві подробиці: «У серії з шести марок «Льотчики-космонавти» представлені саме ті особистості, які служили в Тирасполі. Багато з них вписані в Книгу рекордів Гіннеса за різні досягнення: найбільш тривалий політ, перше стикування на орбіті та навіть перше весілля в космосі. У третій серії «Знамениті люди» привертає увагу портрет декабриста Володимира Раєвського, який провів 4 роки в’язнем у стінах Тираспольської фортеці. Полководець Михайло Кутузов штурмував Бендерську фортецю, біолог Ілля Мечников став наставником лікаря Льва Тарасевича, а друга дружина Сергія Єсеніна вчилася в Бендерській жіночій гімназії».

Уявити будь-яку сучасну державу без поштових марок неможливо, адже призначені для оплати листів скромні та малої собівартості папірці завдяки багатьом функціям (зокрема пропаганди й літопису держави) набувають просто таки магічної привабливості.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото з доступних джерел.