Навчаючись, працюємо; працюючи, навчаємося

В останні 3 роки в наш лексикон увійшло і прижилося словосполучення «дуальне навчання», в основі якого – ідея здобуття теоретичних і практичних знань одночасно: навчаючись, працюємо і, працюючи, навчаємося. Таку освіту ще називають практико-орієнтованою. Проект із впровадження дуального навчання вперше був підписаний Урядом ПМР, окремими організаціями середньої професійної освіти (СПО) і низкою підприємств республіки у 2018 році.

У Міністерстві просвіти ПМР на робочій нараді з директорами СПО 23 грудня підбили підсумки реалізації чергового етапу цього проекту у 2020-му. Як зазначила начальник Управління професійної освіти Людмила Тануркова,  минулого року робота з реалізації практико-орієнтованого (дуального) навчання з підготовки кадрів тривала.

У легкій промисловості в цьому напрямку спільно працювали Бендерський торгово-технологічний технікум і фірми «Интерцентр-Люкс», «Вестра», «Флоаре». Навчали п’яти професій: складальник взуття, оператор швейного обладнання, монтаж і технічна експлуатація промислового обладнання, кухар-кондитер, мехатроніка в легкій промисловості. На сьогодні їх освоюють понад 100 осіб. У наступному навчальному році вперше буде здійснено випуск за професіями «Складальник взуття» та «Оператор швейного обладнання» (всього 13 осіб).

У рамках дуальної освіти працюють також Придністровський коледж технологій та управління і швейна фабрика «Одема». Там навчають конструювання, моделювання і технології швейних виробів, а також кравецької справи. За цим напрямком у поточному навчальному році планується випуск 11 осіб. У листопаді коледж уклав договір з заводом «Електромаш» із підготовки електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання, нині за цією спеціальністю оголошено набір учнів. Теоретичне та практичне навчання планується здійснювати на базі навчального центру цього підприємства.

Кадри для важкої промисловості готують ММЗ і Рибницький політехнічний технікум. У цьому навчальному році очікується випуск 13 осіб за спеціальностями «Металургія чорних металів» та «Обробка металів тиском». Крім того, 18 співробітників ММЗ продовжують навчатися в технікумі заочно за спеціальністю «Обробка металів тиском».

В енергетиці дуальна освіта реалізується Дністровським технікумом енергетики та комп’ютерних технологій спільно з Молдавською ДРЕС. Тут навчають за двома спеціальностями: «Монтаж, налагодження та експлуатація електрообладнання промислових і цивільних будівель» (20 осіб), а також «Теплопостачання та теплотехнічне обладнання» (12 осіб).

Фахівців для машинобудівної галузі навчають на базі Промислово-будівельного технікуму (Тирасполь) і заводу «Електромаш». Готують за програмою професій верстатника широкого профілю та електрогазозварника. Крім того, технікум уклав договір з Тираспольським дорожнім ремонтно-будівельним управлінням про підготовку робітників за спеціальністю «Мостовик». Укладено договір і з ДУП «Водопостачання та водовідведення» про підготовку операторів дистанційного пульта управління у водопровідно-каналізаційному господарстві, а також слюсарів аварійно-відновлювальних робіт. За цими професіями були розроблені та узгоджені освітні програми з підприємствами-партнерами. Однак через погіршення санітарно-епідеміологічної обстановки реалізовані тільки дві освітні програми з заводом «Електромаш»: здійснено випуск трьох груп за професіями «Верстатник широкого профілю» та «Електрогазозварник».

Один з основних напрямків дуальної освіти – підготовка кадрів для агропромислового комплексу. Тут співпрацюють Дубоссарський індустріальний технікум і фірми «Лендер Агроприм», «Агрокомпакт» і «Сванис». Минулого навчального року у такий спосіб технікум підготував 20 трактористів та 14 комбайнерів.

Тираспольський аграрно-технічний коледж працює спільно з фірмами «ЕвроРостАгро», «Холпарк», «Фиальт-Агро», Фикс», «Агромеханизм», «Агролегион», «Агро-Компакт», з Республіканським центром ветеринарного та фітосанітарного контролю, Тираспольським молочним комбінатом та Тираспольським комбінатом хлібопродуктів. У минулому навчальному році технікум випустив 21 тракториста, 19 з яких працюють на придністровських полях. Цього навчального року 14 осіб зараховані на навчання за спеціальністю «Мехатроніка в сільському господарстві». Такі фахівці в ПМР дуже потрібні.

Як було зазначено на нараді, за такого підходу у виграші всі: студенти з гарантованим місцем роботи, СПО, які дістали можливість більш якісно готувати своїх вихованців, підприємства з новими кваліфікованими кадрами «під себе». Результати дуальної освіти вселяють надію. Система практико-орієнтованого навчання розширюватиметься і далі, щоб підготовка робітничих кадрів для реального сектора придністровської економіки вийшла на потік.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.

Фото з доступних джерел.