Тенденції економічного розвитку в сучасних умовах

Пандемія коронавірусу, що спалахнула у 2020 році, завдала руйнівного удару світовій економіці. Значна частина населення Землі опинилася замкнена у домівках на багато місяців, мільйони людей залишилися без роботи. Поява вакцин від COVID-19 вселила в нас надію на швидке завершення епідемії та повернення світу до звичного життя. Що чекає економіку нашої республіки у 2021 році та як швидко вона почне відновлюватися? Про це говорили учасники V Міжнародної науково-практичної конференції «Тенденції економічного розвитку в сучасних умовах», яка відбулася в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 25 грудня. Вона була присвячена 30-річному ювілею економічного факультету ПДУ.

У події взяли участь ректор університету професор Степан Берил, перший проректор доцент Микола Смоленський, проректор з науково-інноваційної діяльності доцент Ірина Толмачова, декан економічного факультету доцент Іван Узун і його заступник з організації наукової роботи Алла Струнгар, завідувач кафедри економічної теорії та світової економіки професор Людмила Сенокосова, гості конференції – провідні фахівці вищих навчальних закладів Росії, Абхазії та Придністров’я, викладачі ПДУ, експерти та студенти.

Форум на цю тематику проводиться в нашому університеті кожних 5 років – з урахуванням змін, які відбуваються в економічному розвитку країн і регіонів. Цього року з відомих причин його провели у дистанційному форматі.

У вітальному слові до учасників зустрічі Степан Берил зазначив: «Не було б сьогодні Придністровського держуніверситету, якби в 1990 році не організували й відкрили Тираспольський державно-корпоративний університет. Так, розповідаючи сьогодні про економічний факультет як центр економічної думки, науки та освіти, який нині успішно працює, ми могли б сказати, що без тієї роботи, що була проведена в ці два доленосних роки, з 1990-го до 1992-го, навряд чи ми говорили б тепер про власний економічний факультет, який підготував уже понад 4,5 тисячі фахівців, налагодив необхідні нам зв’язки з науково-освітнім співтовариством Росії. Це все робилося одночасно».

У ході засідання експерти з ПМР і РФ представляли свої наукові роботи й вітали учасників зустрічі з 30-річчям заснування факультету. Своїми дослідженнями «Глобалізаційні процеси розвитку людства в сучасних умовах» поділилася Ірина Толмачова. Про розвиток вторинного сектора економіки в контексті ділової активності населення Росії під час купівлі та продажу товарів і послуг через Інтернет розповів учасникам професор російського економічного університету ім. Г. В. Плеханова (Москва) Ібрагім Рамазанов. Доповідь «Що таке «сучасна економічна наука»: історико-економічний аспект» представив професор Фінансового університету при Уряді Росії (Москва) Яків Ядгаров.

Завершуючи конференцію, Іван Узун підбив підсумки виконаної факультетом роботи та привітав учасників форуму з прийдешнім Новим роком та Різдвом. Світ побачить однойменний науковий збірник, до якого будуть включені роботи всіх учасників зустрічі.

На закінчення слід підкреслити: коли повністю завершиться «коронакриза», економісти не можуть відповісти, проте у своїх прогнозах вони розділилися на дві групи. Одна група визнає, що, враховуючи появу вакцин, можна вважати, що криза завершиться навесні. Однак проблема в іншому: винайдено новий штам і, можливо, виявляться різновиди коронавірусу. Якщо найближчим часом нічого не трапиться, то навесні людство почне забувати про ці проблеми, або нас поставлять перед фактом нових.

Інша ж упевнена, що коронавірус –умовно постійна пісня. Ефективність вакцин раніше середини наступного року повністю вивчити не вдасться. А до тих пір ми продовжимо перебувати в невизначеності й неоднорідності економічної динаміки. Так житиме увесь світ. Тим більше, що багато людей пророкують і третю хвилю коронавірусу, його більш швидкоплинну форму. Тож нам поки що залишається носити медичні маски, уникати відвідування людних місць і пройти вакцинацію.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби ПДУ.

На фото Ірина Толмачова.