Фестиваль завершився — нехай живе фестиваль!

VIII міжнародний фестиваль духової та джазової музики імені Юрія Батуєва «Фанфари Дністра» завершився наприкінці 2020 року. Його ідейним натхненником і організатором виступив керівник Державного колективу «Ліберті», Заслужений артист республіки Дмитро Шеремет за підтримки Державної служби з питань культури та історичної спадщини ПМР і ДУ «Державний культурно-дозвільний центр «Палац Республіки».

«Фестиваль нового часу» – так по праву можна назвати цю важливу музичну подію, в якій взяла участь рекордна кількість музикантів з 11 країн світу.

Близько 40 творчих колективів (майже одна тисяча музикантів) із Придністров’я, Молдови, України, Білорусії, Росії, Казахстану, Польщі, Латвії, Ізраїлю, Німеччини та Чорногорії протягом 1,5 місяця демонстрували свою майстерність на різних інтернетресурсах. Це були духові оркестри, біг-бенди, диксиленди, кавер бенди, ансамблі духових інструментів, джазові ансамблі, дитячі, молодіжні та професійні колективи, які виступають у різних складах, жанрах і напрямках.

Дмитро Шеремет розповів нашому кореспондентові, що колективи, а також окремі виконавці спеціально для фестивалю записали відео, на яких демонстрували виконання різних музичних творів. Кожен виступ супроводжувався відеозверненням керівника, який, до всього, ділився цікавою інформацією щодо творчості своїх музикантів, розповідав про їхні досягнення, що допомагало глядачам більш повно зануритися в атмосферу фестивалю, свята і джазової феєрії.

Були поміж учасників справді унікальні представники, як, наприклад, єдиний у світі російський роговий оркестр. Його засновник, художній керівник та диригент – Сергій Поляничко, дружбою з яким Дмитро Шеремет дуже дорожить. Петербурзький колектив відроджує жанр російської рогової музики, який зародився в імператорській Росії XVIII століття. За звучанням і облаштуванням цей оркестр схожий на орган: 106 інструментів ручної роботи з діапазоном у 4 октави, унікальних за тембром, відтворені в майстерні Центру рогової музики завдяки збереженим старовинним зразкам.

Особливої згадки вартий німецько-російський музикант Аркадій Шилклопер – мультиінструменталіст, широко відомий у Росії та за кордоном виконавець джазових творів. Він, напевно, єдиний, хто прославився грою на альпійському розі (Alphorn).

«Було ще багато учасників, цікавих своєю самобутністю і незвичайним складом. Наприклад, оркестр Уряду Республіки Тива. Це колектив, здатний грати, сидячи верхи на конях або катаючись на ковзанах. Він дуже виразно поєднує класику духової музики та етнічні інтонації», –розповів організатор фестивалю.

Дмитро Шеремет зазначив, що проведення «Фанфар Дністра» не завадило йому разом зі своїм колективом «Ліберті» водночас узяти участь у XXIV онлайн фестивалі-конкурсі духових колективів, біг-бендів та ансамблів у польському місті Лобез –ŁOBEZ 2020. Там наші музиканти посіли перше місце у своїй номінації.

Молодий, талановитий, упевнений у собі та своїх колегах організатор фестивалю «Фанфари Дністра» має намір продовжувати співпрацю з музикантами різних країн світу, незалежно від ситуації, використовуючи всі можливі музичні форми. Кожен з учасників «Ліберті» докладає зусиль для створення нових програм. «Ми мріємо про ті часи, коли зможемо виступати перед глядачами, демонструючи їм нові музичні твори й залучаючи якомога більше слухачів до кола любителів джазової та духової музики. Ми віримо, що нас почують уже незабаром», – сказав Дмитро Шеремет.

Післяслово: якщо вірити статистиці соціальних мереж, на яких демонструвалися відео з фестивалю, то протягом майже двох місяців з інформацією, розміщеною на форумі, ознайомилися близько 20 000 глядачів на каналі в YouTube, а також у соціальних мережах: Однокласники, ВКонтакті, Інстаграм і Фейсбук.

Ірина МАСЛОВА.

Фото автора.