«Визнання» науки та освіти

У Тирасполі вшанували переможців загальноміського конкурсу «Визнання». Лауреатом у номінації «Наука та освіта» став ректор ПДУ Степан Берил. Доктор фізико-математичних наук, академік РАПН, професор Берил понад 20 років очолює головний державний вищий навчальний заклад нашої республіки. Заслужену нагороду ректор одержав напередодні свого ювілею.

Під керівництвом Степана Іордановича відбувся перехід університету на російські державні освітні стандарти, здійснено атестацію ПДУ Федеральною службою з нагляду у галузі освіти та науки Міністерства освіти та науки Росії у статусі «класичний університет», відновлені держзамовлення та розподіл випускників – фахівців нової генерації. Однак до цього вів довгий життєвий шлях, який розпочався сім десятків років тому.

Народився майбутній учений-фізик Степан Берил 20 січня 1951року в Томській області в селищі Копиловка. Через деякий час сім’я переїхала в Молдавію, де хлопчик і пішов до школи, а потім вступив на фізичний факультет Кишинівського держуніверситету ім. В. І. Леніна.

Трудову діяльність випускник університету починав у Комраті (1973) учителем фізики в школі. У 1975 році молодий допитливий фахівець вступив до аспірантури без відриву від учительської діяльності. Через чотири роки (1979) успішно захистив кандидатську дисертацію, а ще через два – докторську. Того ж 1991-го молодого викладача запросили на роботу в Придністровський державно-корпоративний університет на посаду завідувача кафедри фізико-технічних дисциплін фізико-технічного й технологічного факультету. У 1992-му він уже очолював фізико-математичний факультет ПДУ, а 1996-го колектив вишу на демократичній та альтернативній основі обрав Степана Іордановича ректором. У 2001-му, 2006-му, 2011-му та 2017 роках колеги щоразу виказували йому повну довіру та переобирали на новий термін.

Керувати Степану Берилу довелося в досить непростий період розвитку освітньої установи, та він одразу спрямував зусилля колективу на реалізацію Державної програми з виведення вишу з кризи. Програма відіграла важливу роль у становленні університету як провідного освітнього та наукового-культурного центру ПМР. Вона сприяла успішному розв’язанню кадрової проблеми, зміцненню та розвитку матеріально-технічної бази закладу, а також входженню ПДУ в російський та в цілому пострадянський науково-освітній простір.

На сьогодні Степан Іорданович є одним з авторів зареєстрованого в 1999 році наукового відкриття, яке поклало початок новому напрямку в галузі експериментальної фізики. З 1993-го він керує науково-дослідною лабораторією «Полярон», яка проводить свої дослідження спільно з Фізико-технічним інститутом ім.

А. Ф. Іоффе, Фізичним інститутом ім. П. М. Лебедєва, Державним університетом Молдови та іншими науковими закладами.

Професор Берил неодноразово був учасником, організатором і засновником міжнародних науково-практичних конференцій за всіма напрямами підготовки фахівців для народногосподарського комплексу республіки.

Як ректор Степан Іорданович здійснив серйозні структурні перетворення, спрямовані на підвищення якості навчального процесу та ефективності науково-дослідної роботи. Університет став провідним науковим центром Придністров’я. Нині він є одним із великих університетів на південному заході пострадянського простору. Навчальну та наукову діяльність ВНЗ здійснює у взаємодії з освітніми центрами СНД. З 1999 року ПДУ є членом Євразійської асоціації провідних університетів країн Співдружності.

Професорсько-викладацький склад та студенти пишаються високим рівнем науково-просвітницької та міжнародної діяльності установи. ПДУ ім. Т. Г. Шевченка має понад 150 договорів і угод про науково-методичне співробітництво з вишами країн близького та далекого зарубіжжя. Ректор системно вивчає і впроваджує в навчальний процес передові педагогічні технології, а також авторські освітні та наукові програми.

За період керівництва колективом вдалося розв’язати низку важливих проблем у галузі вищої освіти в ПМР, а саме відновити держзамовлення на підготовку фахівців для народного господарства республіки, модернізувати організаційну структуру університету.

Степан Берил бере активну участь у громадському житті держави, є видатним діячем, має високий авторитет у наукових та педагогічних колах. Для студентів ПДУ ректор є другом і батьком. Це не порожні слова, а почесне звання і зворушливе визнання, яке в ході традиційної церемонії вшанування кращих студентів держуніверситету присудили Степану Іордановичу.

У ректора університету є заповітна мрія і велика мета, до якої він прагне останнім часом: забезпечити ПДУ можливість працювати безпосередньо в полі російської системи освіти. На думку ректора, статус російсько-придністровського університету забезпечить зовсім інший рівень підтримки вишу, зокрема це стосується фінансування, а також залучить Придністровський держуніверситет до синхронного розвитку з університетами РФ у системі російської просвіти.

У ректора нині – прекрасний ювілей. Хоча на вигляд і не скажеш, що ця солідна дата має відношення до Степана Берила. Головний секрет його молодості – робота з молоддю та повсякденна турбота про потреби студентів і співробітників університету. Кожного року скарбничка керівника провідного навчального закладу нашої республіки поповнюється новими здобутками: званнями та нагородами. Особливий 2020-й ознаменувався вшануванням у конкурсі «Визнання». Колектив ВНЗ сприйняв перемогу ректора як загальне визнання: «Під вашим керівництвом Придністровський держуніверситет став Alma mater для багатьох талановитих людей, справжніх професіоналів своєї справи. Досвід і знання, накопичені поколіннями випускників університету, їхня праця у всіх сферах, досягнення і творчий потенціал визнані!»

Та не самі тільки нагороди прикрашають людину, а її добрі та мудрі очі, допитливий розум і неймовірна жага до життя. Ректор – це та людина, хто зберігає дух університету, дух творчості, прагнення знань і цілеспрямованості.

Бажаємо ювіляру невичерпної енергії, нових досягнень і висот, реалізації наукового і професійного потенціалу. А ще міцного здоров’я та яскравих подій у житті, наукових успіхів, талановитих учнів і послідовників. Нехай кожен новий день дарує тільки позитивні емоції та задоволення результатами творчої благородної праці!

Дарина КУЛАКОВА.

Фото прес-служби ПДУ.