Актуальні питання на порядку денному Оперштабу

На робочій нараді члени Оперштабу 14 січня обговорили питання щодо відновлення практики дозволу солдатам строкової служби відбувати у звільнення. Слід зазначити, що до введення навесні карантинних обмежень через складну санітарно-епідеміологічну обстановку, військовослужбовці такою можливістю вже користувалися.

Президент, він же і Головнокомандувач Збройних сил ПМР, Вадим Красносельський запропонував повернутися до практики служби в армії за принципом робочого дня. Він вважає, що сувора і тривала ізоляція може негативно позначитися на морально-психологічному кліматі в армійських лавах.

Рішенням Оперштабу військовослужбовцям за призовом знову надано право йти у звільнення. Однак у кожному конкретному випадку дозвіл на короткочасну відпустку надаватиме командир частини. Контроль за виконанням розпорядження покладено Президентом на керівників профільних відомств.

Після повернення військовослужбовця до військової частини вживатимуться заходи профілактичного характеру: вимірюватиметься температура тіла, проводитиметься медичний огляд тощо.

Учасники наради говорили про посилення заходів з контролю за неухильним дотриманням вимог і рекомендацій щодо організації роботи закладів освіти всіх видів і типів, а також промислових підприємств, об’єктів галузі торгівлі та послуг.

Наступне засідання відбулося вже за чотири дні – 18 січня.

Президентові доповіли, що за два тижні 2021 року COVID-19 інфіковано 132 придністровських школярі, тоді як у другій половині грудня минулого року захворілих серед учнів було втричі більше. Члени Оперативного штабу вважають таку ситуацію позитивною і пояснюють її тривалим перебуванням дітей поза межами своїх колективів, що стало можливим через продовження до трьох тижнів канікулярного періоду для учнів-очників.

З 1 лютого мають повернутися в аудиторії учні випускних класів шкіл і студенти останніх курсів установ професійної освіти, не забуваючи про дотримання найсуворішої санітарно-епідеміологічної дисципліни та контролю за виконанням вимог, що пред’являються в умовах пандемії.

При цьому Вадим Красносельський нагадує, що кількість занять, які проводитимуться в аудиторних умовах, має бути зведена до мінімуму. Очно викладатимуть лише ті предмети, дистанційне навчання яких є найбільш проблематичним, а також дисципліни, за якими передбачається здача випускних іспитів.

Як і до канікул, учням забороняється перехід зі шкільних кабінетів: переходити з класу в клас будуть учителі. Учні 5–8 та 10 класів, а також студенти проміжних курсів вищих і середніх професійних закладів освіти зможуть повернутися до традиційної форми навчання вже з середини лютого, хоча остаточне рішення буде прийняте ближче до цього часу, виходячи з епідобстановки. Міністерству просвіти та адміністраціям освітніх установ доручено розробити детальний графік ведення занять для всіх класів (груп) з урахуванням комбінованої системи викладання.

Також 1 лютого розпочнуть свою діяльність і установи додаткової освіти: спортивні, художні, музичні школи, але тільки за умови відповідності чинним санітарно-епідеміологічним вимогам. Рішення по кожному об’єкту прийматиме спеціально створена комісія.

У разі виявлення осередків інфікування коронавірусом, їхня діяльність припинятиметься в кожному випадку окремо. Це сприятиме поступовому поверненню суспільства до режиму «допандемійної» життєдіяльності.

Незабаром планується відновити функціонування Палацу Республіки, театру і кінотеатру.

До своїх освітніх установ, нарешті, повернуться і вихованці Суворовського училища та Республіканського кадетського корпусу, в яких тимчасово розміщувалися філії коронавірусних госпіталів. Президент доручив увесь м’який інвентар, зокрема, матраци та постільні приналежності, які використовувалися інфікованими пацієнтами, передати Міністерству охорони здоров’я, а вихованців згаданих вище навчальних закладів забезпечити новими комплектами. Суворовці та кадети повернуться до своїх установ лише після їх прийому спеціальною комісією.

Статистика: згідно з даними, що пролунали на засіданні Оперативного штабу при Президентові, з початку пандемії кількість виявлених фактів інфікування COVID-19 серед придністровців зросла до 28 213. Зафіксовано 574 летальних випадки (2 % від кількості захворілих). Одужали 20 053 людини (71 %).

У карантинних госпіталях проходять лікування 1 032 пацієнти, 43 з яких у важкому стані, семеро – на апаратах ШВЛ. Профільні стаціонари завантажені на 41 %. 64 особи з підозрою на наявність інфекції очікують результати тестування в лікарняних умовах. Ще 1 044 придністровці проходять лікування вдома. Через погіршення стану здоров’я 27 осіб з 18-го по 21 січня переведені з домашнього лікування на госпітальне. Усього за час практики лікування за місцем проживання в лікарні переведені 618 хворих.

Середньодобовий рівень захворюваності в республіці за звітний період склав 103 випадки, на минулому тижні – 149. На контрольованій самоізоляції перебувають 3 470 осіб.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.