Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного онлайн-засідання Верховної Ради, яке відбулося 20 січня, основним стало питання щодо пролонгації карантинних заходів, обумовлених пандемією коронавірусу.

Автором законодавчих змін виступив Президент ПМР Вадим Красносельський. Як пояснив начальник Контрольно-правового управління МВС ПМР Радіон Чеботар, з огляду на несприятливу епідеміологічну ситуацію, як у нас в державі, так і у світі в цілому, пропонується продовжити термін дії карантину до 1 квітня.

Слід нагадати, що режим надзвичайного стану був упроваджений в Придністров’ї 17 березня 2020 року. З середини червня діють карантинні обмеження. Термін їхньої дії неодноразово продовжувався. Відповідно до чинного закону, дотримання карантинних вимог в республіці триватиме до 1 лютого. З огляду на несприятливу ковід-статистику, вирішено продовжити термін ще на два місяці. Після підписання прийнятого закону на території Придністров’я обмежувальні заходи пролонгують: це масковий режим, соціальна дистанція, штрафи за порушення карантину, особливий порядок перетину кордону та інші карантинні вимоги.

На пленарному засіданні законодавці порушили питання вакцинації громадян від коронавірусу. Зазначалося, що Придністров’я має домовленість з Росією про надання вакцини. «Підтверджено Президентом ПМР і Міністерством охорони здоров’я республіки інформацію про те, що домовленість є. Росія підтвердила направлення вакцини для придністровців. На пленарному засіданні Держдуми Костянтин Затулін виступив зі зверненням про підтримку придністровців у питаннях вакцинації. Підписано також угоду з партією «Єдина Росія». Маємо домовленості з депутатами Держдуми, які представляють інтереси громадян Придністров’я в російському парламенті», – наголосила заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва.

Питання поставки російської вакцини в нашу республіку вирішував у ході робочого візиту до Москви Президент ПМР Вадим Красносельський на зустрічі з заступником Керівника Адміністрації Президента РФ Дмитром Козаком. Планується, що перші 30 тисяч доз використають для вакцинації медиків, учителів і представників силових структур.

Парламентарії внесли зміни до закону «Про закупівлі в ПМР», пов’язані з ситуаціями, в яких можуть бути змінені умови контракту за взаємною згодою сторін. Такі випадки пов’язані з факторами, що мають об’єктивний характер і не залежать від сторін, які уклали контракт. Це можуть бути політичні та економічні умови, сезонне виробництво товарів і послуг, вплив науково-технічного прогресу, непередбачені обставини, рівень інфляції тощо.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун навів приклад, який підкреслює важливість ухвалення документа. «Припустимо, йдеться про ціну на ПММ. Якщо торги проводити сьогодні, буде зафіксована одна ціна, проте, протягом року вона може як зменшитися, так і зрости істотно. В результаті це призведе до того, що постачальник відмовиться від виконання контракту, і держава повинна застосовувати щодо нього відповідні штрафні санкції», – пояснив законодавець.

Законопроектом пропонується надати право зміни умов договору в процесі його реалізації за згодою сторін (наприклад, через зміну ціни в бік збільшення). Це буде можливо зробити в межах суми зареєстрованого контракту і асортименту товару при збереженні умов поставки.

Нагадаємо, закон «Про закупівлі в ПМР» є чинним у Придністров’ї з 2020 року. Законодавчий акт передбачає новий порядок здійснення державних закупок усіма державними й муніципальними підприємствами. Щоб не порушувати роботу установ і організацій, вирішено переходити на нові умови здійснення закупівель поетапно. На сьогодні деякі державні установи залучилися до участі в пілотному проекті й уже оформляють угоди на підставі нового закону.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото перс-служби Верховної Ради.