Для збереження культури молдавського народу

Республіканський громадський рух (РГР) «Союз молдаван Придністров’я» 27 січня 2021 року відзначить свою 28-му річницю. Організацію було засновано в грудні 1992-го, офіційно зареєстровано 27 січня 1993 року, а першим головою обрано Галину Шарманову. Завдяки групі активістів на чолі з Василем Яковлєвим, який стояв біля витоків створення Придністровської Молдавської Республіки, її першої Конституції, а також ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, відбулося становлення національно-культурного об’єднання.

Рішення про створення «Союзу молдаван» було реакцією у відповідь на сплеск румунського націоналізму в Молдові, інструментом, який мав захистити молдавську мову, культурно-історичні цінності молдавського народу. Більше того, організація – це суб’єкт, який бере активну участь у суспільно-політичному житті держави. Молдавани Придністров’я активно зберігають засади самого молдавського народу як етносу, його історії та культури.

У всіх містах і районах республіки діють осередки «Союзу молдаван Придністров’я», які підтримують споконвічні традиції, поширюють рідну мову та культуру в нинішніх умовах. Усі ми знаємо, що в Придністров’ї живуть люди різних національностей, й усі повинні триматися разом, оскільки від нашої дружби залежить майбутнє. Разом із росіянами, українцями, людьми інших національностей ми є сила, згуртоване, єдине і непереможне ціле.

У липні 1994 року в інформаційній павутині з’явилася газета «Адевэрул Нистрян» –єдине у світі видання молдавською мовою на споконвічно кириличній графіці. Вона стала рупором громади, оскільки висвітлює на своїх сторінках життя держави й національної громади офіційною мовою. Я пишаюся тим, що віддав 20 років своєї журналістської діяльності цій національній газеті, був головним редактором видання.

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка працює наукова дослідницька лабораторія «Факла», якою керує заступник голови РГР «Союз молдаван Придністров’я» Доріна Габужа. Зусиллями співробітників «Факли» був перероблений режим орфографічної графіки молдавської мови. «Молдавська мова, як живий організм, розвивається, збагачується, і ми віримо, що всі підручники, розроблені й оновлені молдавськими фахівцями-філологами, будуть перевидані для наших шкіл найближчим часом», – запевнила керівник лабораторії.

«Союз молдаван» 14 грудня 2018 року увійшов до складу Загальнопридністровського народного форуму, лідером якого є Вадим Красносельський, і активно залучився до діяльності цієї масштабної республіканської організації. Слід також гідно оцінити діяльність голів осередків у містах Придністров’я, які сприяють здійсненню головної мети громадського руху – збереженню молдавської мови на споконвічно кириличній графіці та національної культури. Це Валеріан Деревчук (Кам’янка), Василь Дзенган (Дубоссари), Наталія Думітрашку (Григоріополь), Лариса Какарчан (Слободзея), Валентина Нікулай (Рибниця), Світлана Галбен (Бендери), Доріна Габужа, Галина Іщенко та Галина Гурськи (Тирасполь).

У 2019 році діяльність РГР «Союз молдаван Придністров’я» вийшла на міжнародний рівень: укладено договір з Національною громадою молдаван міста Курська (РФ), з якою налагоджено тісний зв’язок і співпрацю. На сьогодні створена система взаємодії з органами державної влади, здебільшого між тими міністерствами та відомствами, які певною мірою причетні та відповідають за збереження і розвиток молдавської мови.

Найголовніше, що на день заснування нашої національної організації ми зуміли відстояти й зберегти свою рідну мову на кириличній графіці, зберегли молдаван як національність.

Ми, молдавани Придністров’я, залишаємося вірними вибору, зробленому 28 років тому – збереженню миру і злагоди в суспільстві. Сила придністровського народу в згуртованості та любові до рідної землі. І ніякі мовні відмінності не є перешкодою для мирного життя і творчої праці. Переконаний, що молдавани Придністров’я і надалі будуть активними у справі збереження свого народу як етносу, його історії та культури.

Бажаю всім членам РГР «Союз молдаван Придністров’я» міцного здоров’я, щастя, добробуту, процвітання, миру, добра і здійснення всіх планів і задумів в нових успішних проектах.

Сергій   САНДУ,

голова РГР «Союз молдаван Придністров’я», член Громадської палати ПМР.

Фото автора.