Коронавірус не став на заваді

Уже майже рік людство живе зі страшним вірусом, однак життя триває: люди працюють, навчаються, відпочивають і народжують дітей – нове покоління малюків, що побачили світ у пандемію.

У Слободзейському коронавірусному шпиталі за час карантину було 17 пологів і прийнято 18 немовлят (в однієї жінки народилися близнюки). На щастя, всі малюки здорові й у жодного з них коронавірус не підтвердився.

Наш кореспондент зустрівся з фахівцями 3-го відділення з родильним блоком Слободзейської центральної районної лікарні (СЦРЛ): акушером-гінекологом Денисом Разиграєвим, завідувачем Степаном Брайліцею та акушеркою пологового блоку Аллою Василенко.

Денис Геннадійович здобув вищу освіту на медичному факультеті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка у 2014 році за фахом «Акушер-гінеколог». Трудову діяльність у СЦРЛ розпочав з 2016-го. Під час формування інфекційного шпиталю він із колегами залишився на місці. «У нас є свій пологовий блок, який розміщався тут до карантину. Він і увійшов до складу інфекційного шпиталю. У жовтні минулого року до нас прибула перша породілля з позитивним діагнозом на ковід. На щастя, вона, як і решта жінок, мала легку форму захворювання. До того ж, наші пацієнтки відгукнулися на процедуру лікування і вже незабаром виписались у задовільному стані. Пологи відбулися успішно, без будь-яких відхилень та ускладнень», –  розповів лікар.

«Коли породіллі потрапляють до нашого шпиталю, вони дещо занепокоєні. Їм здається, що тут і їхня новонароджена дитина може заразитися коронавірусом. Я кожній спокійно пояснюю, що коронавірус не передається від матері до дитини. Головне – це дотримуватися всіх запобіжних заходів», – зазначив мій співбесідник.

За словами фахівця, новонароджених дітей після тестування негайно направляли до Тираспольського центру матері та дитини, де вони очікували на своїх одужалих матусь, після чого благополучно поверталися додому.

Алла Володимирівна з 1992 року працює акушеркою в СЦРЛ, куди прибула за направленням після здобуття диплому Тираспольського медичного коледжу. Досвід роботи у неї досить великий, вона вміє знайти підхід до кожної своєї пацієнтки, знає, як заспокоїти породіллю, допомогти подолати труднощі, пов’язані з пологами.

«Жінки, що прибували до нас у відділення з вірусною інфекцією, були досить адекватними. Вони розуміли, що ми зробимо все необхідне, щоб і вони самі, й їхні дітки вийшли від нас здоровими. З лікарськими призначеннями не сперечалися, виконували всі приписи, – розповіла акушерка. – Ми пояснювали, що через плаценту вірус до немовляти не дістається. Загалом пологи відбувалися природним шляхом. Однак траплялися випадки, коли треба було термінове хірургічне втручання. Наприклад, 29 грудня було зроблено кесарів розтин молодій мамі з Тирасполя. Пологи закінчилися благополучно для всіх», – поділилась акушерка.

Вона додала, що під час перебування в пологовому відділенні медичний персонал одягнений у спеціальні захисні комбінезони, маски, рукавички та бахіли. «Ми схожі на космонавтів, надягаємо всі засоби захисту. В такому обмундируванні доводиться залишатися й працювати по 8–10 годин, від початку до завершення пологів. Важкувато, проте ми не нарікаємо. Захистити себе –це найважливіше для кожного з нас, і для пацієнта також», – каже Алла Василенко.

Єдиний у Придністров’ї коронавірусний пологовий блок приймає жінок з усієї республіки: Кам’янки, Рибниці та Рибницького району, з Дубоссар, Бендер, Григоріополя і Тирасполя.

Завідувач Степан Брайліца радить кожному придністровцю дотримуватися найпростіших карантинних вимог: одягати маску, мити ретельно руки, уникати місць масового скупчення людей, одягатися згідно з погодою, не перемерзати, щоб не застудитися.

Фахівець знає, що говорить, оскільки є дипломованим лікарем-фтизіатром – у 2007 році закінчив Кишинівський медичний інститут і працював у психолого-туберкульозному відділенні СЦРЛ. (Фтизіатр – фахівець, який вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані ним патологічні процеси в організмі людини й методи його профілактики, діагностики, лікування, реабілітації хворих на туберкульоз).

Степан Федосійович брав участь у створенні коронавірусного шпиталю й очолив відділення пологового блоку. Лікар розповів, що у шпиталі проведено якісний ремонт, все чисто. Пацієнтів добре годують, доглядають, родичі можуть без обмежень приносити посилки з дому.

За весь період пандемії до відділення привозили вагітних жінок незалежно від терміну вагітності у випадку виявлення у них позитивного ковід-тесту. Після курсу лікування (через 10–12 днів), вагітну пацієнтку виписували додому, і вона, вже здорова, могла народжувати немовля в пологовому будинку за місцем проживання.

У середині поточного тижня пологовий блок був завантажений на 50 відсотків. Ніяких надзвичайних ситуацій не виникало, всі працювали у штатному режимі.

На завершення зустрічі завідувач додав: «Ми мріємо, щоб ковід закінчився в нинішньому році. Кожному громадянинові нашої республіки радимо бути уважнішими до себе і свого оточення. Берегти своє здоров’я, не хизуватися, поважати роботу медиків, які роблять все і навіть більше, щоб хвороба зупинила свою ходу нашим краєм».

Після розмови було зроблено фото на згадку. Під ялинкою, щоб відчути справжній новорічний настрій – всупереч підступному коронавірусу.

У СЦРЛ побувала  Iрина   МАСЛОВА.

Фото автора.

На фото Степан Федосiйович Брайлiца (праворуч), Алла Володимирiвна Василенко (в центрi), Денiс Геннадiйович Разиграєв (ліворуч).