Діяльність Фонду капвкладень у 2020 році

Минуло вже 3 роки, як у ПМР діє Фонд капітальних вкладень (ФКВ). Для його функціонування держава виділяє з бюджету значні суми на підтримку соціальної інфраструктури. Кошти потрібні на ремонт і будівництво лікарень, поліклінік, сільських лікарських амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів, загальноосвітніх і спортивних шкіл, дитячих садків і будинків культури.

З кожним роком обсяг виділених засобів зростає. Якщо у 2018-му на ці цілі було витрачено 150 млн рублів, то в поточному – 313,7 млн. Звичайно, через коронавірус бюджетні витрати за багатьма програмами довелося серйозно урізати, проте більшість заходів у рамках ФКВ все ж залишилася.

Олександру Мартинову, Голові Уряду ПМР, 23 листопада 2020 року представили інформацію про виконання програми Фонду капітальних вкладень у році, що минув. Її підготували глави держадміністрацій і керівники ключових міністерств і відомств. За їхніми даними, в республіці відремонтовано і побудовано 168 об’єктів. З загальної суми, виділеної на цей термін, майже 44 млн рублів витратили на розвиток матеріальної бази об’єктів різних галузей у містах і районах. Це обладнання та витратні матеріали для лікарень, корекційні та спортивні школи, спортивні центри для людей з інвалідністю. Однак більшу частину коштів поглинули головні цілі Фонду – капвкладення і капремонт. Усього на це було витрачено 261 млн 147 тис. рублів.

Як і минулого року, перевагу довелося віддати об’єктам охорони здоров’я. У столиці реконстру-йовано Республіканський шкірно-венерологічний диспансер, завершено ремонт поліклініки № 5 (вул. Шевченка) та фасад Республіканського центру матері та дитини. У Бендерах реконструйовано кілька об’єктів – Бендерський центр матері й дитини, Республіканська туберкульозна лікарня, а також відремонтовано поліклініку № 2 (вул. Калініна). На завершальній стадії будівництва перебувають нині 5 модульних ФАПів у Броштянах, Гидиримі, Іванівці (Рибницький район), Койково та Дубово (Дубоссарський район).

Усього у 2020 році відремонтовано і побудовано 30 об’єктів охорони здоров’я. Загальна сума ліміту їх фінансування склала 38,6 млн рублів.

За іншими напрямками діяльності ФКВ назвемо найсуттєвіше. У столиці 2020 року до Дня міста був відкритий Катерининський парк – чудове місце відпочинку, в якому є грандіозний фонтан, музей, кілька зон відпочинку для городян різного віку, літня естрада, ставок із лебедями та оглядовим майданчиком, макет Тираспольської фортеці, бронзові та дерев’яні скульптури гренадерів, спортивний майданчик. Відразу ж після відкриття парк став улюбленим місцем відпочинку городян.

Крім того, на в’їзді в столицю з боку Бендер побудовані міські ворота – бельведер-колонади, через які в місто щодня в’їжджають тисячі машин.

У Бендерах головним реконструйованим об’єктом стала веслувальна база. Для веслярів закуплено новий інвентар та обладнання. За пропозицією глави держадміністрації міста, по периметру будівлі встановлені камери спостереження для забезпечення належної охорони. Велику увагу в році, що минув, бендерчани приділяли парковим зонам, дитячим садкам і школам.

У Дубоссарах значущим об’єктом ФКВ став Центр соціально-психологічної реабілітації для дітей з ОПЖ. Будівля була побудована з нуля, оснащена всім необхідним, а головне, відповідає потребам юних придністровців з особливостями здоров’я.

У Григоріополі після ремонту знову відчинив свої двері кінотеатр «Схід». Він повністю пере-

творений – реконструйований зовні й усередині. Аналогічно склалася доля Будинку культури в селі Малаєшти: він також відреставрований в рамках Фонду капвкладень. У Слободзейському районі у 2020 році, крім благоустрою та упорядкування парків і скверів, активно облаштовували пандусами соціальні установи. Встановили 9 ліфтів у багатоповерхових будинках селища Первомайськ. Реконструйовано Будинок культури села Володимирівка.

У північній частині республіки протягом року також не припинялися ремонтні роботи різного характеру. У Кам’янському районі прокладено водогін у с. Слобода-Рашково. Вже встановлена водонапірна вежа, обладнані приміщення для насосів. Залишилося упорядкувати кілька розподільних колодязів.

Плани Фонду

капвкладень на 2021 рік

На реалізацію соціально-інфраструктурної програми у 2021 році планується направити 224 млн рублів, у тому числі 160 млн на ремонтно-будівельні роботи, а 52 млн – на оснащення. Протягом нового року має бути відремонтовано і побудовано кілька десятків об’єктів охорони здоров’я по всій республіці.

10,8 млн рублів направлять на завершення будівництва нового лікувального корпусу Республіканської туберкульозної лікарні в Бендерах. Тут же побудують хлораторну станцію (195 тис.) 240 тис. рублів закладено на будівництво ФАПу в с. Леніно Рибницького району. Крім того, у ФАПах та сільських лікарських амбулаторіях семи сіл ПМР заплановано здійснити капремонт. На ці цілі передбачено направити понад 4 млн рублів.

У 2021 році ремонт відбудеться в столичних поліклініках № 1 і № 3 (всього – понад 18 млн руб-лів). У педіатричному стаціонарі та Республіканському відділенні неврології бендерського центру матері й дитини також очікується капремонт (5,4 млн рублів). У планах реконструкція харчоблоку Республіканської клінічної лікарні (на його капітальний ремонт і оснащення направлять понад 3 млн рублів). У Кам’янській ЦРЛ планують відремонтувати вікна та двері (900 тис. рублів).

У бюджеті ФКВ-2021 також закладені кошти на придбання різного медичного обладнання. З досить крупного – комп’ютерний томограф (4,7 млн), ендоскопічний комплекс для дітей (3,4 млн), ендоскопічна система для дослідження шлунково-кишкового тракту (1,7 млн), комплект обладнання для урологічних операцій (2,5 млн рублів).

Великий блок у програмі ФКВ становлять об’єкти освіти, культури та спорту: ремонт і реконструкція ПДУ (14 млн), спорткомплексу «Ювілейний» у Рибниці (2,5 млн), Тираспольської гімназії (5 млн), а також ще 11 дитсадків і шкіл по всій республіці (18 млн). Зарезервовано кошти на ремонтні роботи у палацах та будинках культури сіл Тернівка, Подойма та міста Кам’янка.

Будуть побудовані МСКОУ № 2 в Тирасполі (3 млн рублів), стадіон столичної школи № 18 (3 млн), вуличний басейн у Дубоссарському центрі реабілітації дітей з ОПЖ (905 тис.), спортмайданчик з міні-футбольним полем у Григоріополі (1 млн).

Нові парки та сквери будуть розбиті в Бендерах, Дубоссарах, Первомайську та Рибниці. 4,5 млн рублів передбачено на створення Парку молодят і сухого пішохідного фонтану в Слободзеї. Триватиме упорядкування Олександро-Невського парку та реконструкція Історичного Військово-меморіального комплексу «Бендерська фортеця» (2 млн рублів).

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото з доступних джерел.