Ранковій зарядці бути!

Рух – це життя. Класична фраза людей, які ведуть ЗСЖ. Медики з цим згодні й невпинно рекомендують усім якомога більше рухатися і вести активний спосіб життя, тому і наполягають на щоденній ранковій зарядці. Саме вона створює настрій та задає фізичну форму на найближчу добу.

Нервова збудливість, хронічна втома, відсутність енергії та бадьорості вранці свідчить про те, що ви не любите, а головне – не робите ранкову зарядку! Організм людини не здатний повністю прокинутися за дзвінком будильника. І навіть у той момент, коли ви вже підвелися з ліжка, всі внутрішні органи та системи ще продовжують «відпочивати». У людини знижена працездатність, як фізична, так і розумова. Вранці значно погіршена швидкість реакцій. Саме тому так важливо починати свій день активно!

Самі тільки плюси й жодного мінуса – це йдеться про користь ранкової зарядки. Медики запевняють, що активні вправи допомагають підтримувати м’язи тіла в тонусі й заряджають енергією на весь день. Досить 10 хвилин зарядки вранці, щоб змусити кров інтенсивніше цир-

кулювати в судинах. У результаті тканини організму насичуються киснем і живильними речовинами. Надходження кисню до клітин мозку сприяє активізації його діяльності, поліпшенню уваги й пам’яті. А ще ранкова зарядка – це чудовий настрій на весь день!

Як зазначає вчитель фізкультури Бендерської гімназії № 2 Станіслав Лєу, у виконанні ранкової зарядки є певні особливості. Наприклад, оптимальний час, упродовж якого виконуємо вправи, має становити 10–15 хвилин. Ранкова зарядка виконується у спокійному темпі. «Ефективність ранкової гімнастики залежить від того, наскільки регулярно ви виконуєте її. При системному підході недовгі та легкі фізичні навантаження будуть корисні для організму, забезпечать його зарядом енергії та позбавлять сонливості», – зазначив Станіслав Лєу.

Однак, що ж слід включити у свою ранкову зарядку? Фахівці рекомендують обов’язково виконувати такі вправи, як підтягування для розтягування м’язів спини та хребта, обертання для розігріву суглобів голови, шиї, кистей, ліктів, плечей, ніг, а також розтяжки для розминки та розігрівання м’язів і зв’язок та присідання для зміцнення м’язів нижньої частини тіла. Що важливо: присідання рекомендується виконувати серійно, починаючи з 10 разів і поступово збільшуючи їх кількість. Така техніка виконання вправи призводить до витрати енергії та сприяє усуненню жирових накопичень у ділянці стегон і сідниць.

Як змусити себе починати ранок правильно і прищепити цю хорошу звичку – робити ранкову гімнастику? Тут одразу ж можна натренувати й свою силу волі, адже, прийнявши рішення робити зарядку, вам потрібно буде змусити себе прокидатися на 10–15 хвилин раніше. На перших порах за хорошої мотивації це буде не важко. Складнощі настануть тижні через три. Позитивні результати до цього часу ще мало помітні, тож саме в цей період з’являються нав’язливі думки: «Навіщо мені це потрібно?» Саме цей момент вважається переломним, упевнений американський письменник Хел Елрод у своїй всесвітньо відомій книзі «Магія ранку». Він стверджує, що, минувши кризу у 21 день і досягнувши 30-го, людина повністю сформує звичку. Організм буде з легкістю прокидатися, а ви почнете позитивно ставитися до ранкової розминки.

Фахівці також рекомендують: щоб зробити ранкову гімнастику приємнішою та ефективнішою, допоможе правильно підібрана музика. Ніхто ж не говорить, що вправи потрібно робити в тиші. Ритмічні та запальні пісні допоможуть почати ваш ранок на позитивній, а головне, на корисній ноті!

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото з доступних джерел.