Створюються необхідні умови для навчання та роботи

Надзвичайно складним був 2020 рік. COVID-19 негативно вплинув на всі аспекти нашого життя. Щоб мінімізувати негативні наслідки пандемії коронавірусу, необхідно було оперативно приймати зважені рішення, що стосуються різних галузей: від охорони здоров’я та економіки – до організації дозвілля населення.

Непростим виявився минулий рік і для нашої освітньої системи. Педагогам і школярам довелося засвоїти всі тонкощі карантинного режиму. Управлінці різного рівня – від республіканського керівництва до директорів шкіл – злагоджено працювали над розв’язанням усіх проблем системи освіти.

Ми поспілкувалися з начальником Управління народної освіти Кам’янського району Катериною Назаренко.

 – Що зроблено на Кам’янщині для того, щоб забезпечити повноцінний навчально-виховний процес і не погіршити при цьому якість знань?

К. Н.: Найголовніше – це суворе дотримання санітарного регламенту в школах і дитячих садках. Відзначу, що з другої чверті відновлено очне навчання всіх учнів у 13 з 15 шкіл Кам’янського району. У дитячих садках функціонують усі групи, в тому числі – ясельні.

Співробітники колективів інструктовані про порядок роботи в умовах карантину. Перед відкриттям кожної освітньої установи проводиться генеральне прибирання. На вході організований так званий ранковий фільтр – це вимірювання температури й обробка рук антисептиком для всіх: учнів і вихованців, а також співробітників. У разі виявлення ознак респіраторних захворювань, викликаємо швидку допомогу. До її приїзду людина розміщується в ізоляторі, який організований в кожній установі. За станом хворого спостерігає медичний працівник.

У всіх організаціях освіти є необхідна кількість засобів індивідуального захисту (одноразових та багаторазових масок, рукавичок, халатів та шапочок для медперсоналу), а також високоякісних дезінфектантів. Ними регулярно обробляють не лише підлогу та панелі, а все, з чим взаємодіють, до чого доторкаються діти: ручки дверей, меблі, посуд, у садках – постільна білизна, іграшки тощо.

Вжито заходів дотримання соціальної дистанції. У більшості шкіл учні сидять за партами поодинці. Для кожного класу на подвір’ї визначена територія, на якій можна відпочити та розім’ятися під час перерви на свіжому повітрі. Це сприяє тому, щоб школярі з різних класів мінімально контактували один із одним.

У всіх школах району організоване харчування вихованців пільгової категорії та інших бажаючих (за оплату). Фахівці сформулювали правила розміщення учнів у їдальні. Ми їх чітко виконуємо. Для безпеки дітей столи розташовані на відстані

1,5 метра один від одного. За столом сидять лише учні одного класу. Відвідини їдальні організовані за графіком. Окремі позиції санітарного регламенту визначають, як належить мити посуд, проводити вологе прибирання, дезінфікувати поверхні. Працівники харчоблоків до виконання цих вимог ставляться з усією відповідальністю.

Відзначу, що міжвідомча комісія, яка регулярно перевіряє діяльність освітніх закладів району в умовах карантину, серйозних порушень санітарного регламенту не виявила.

Зменшити ризик поширення коронавірусу, як і багатьох інших інфекцій, допомагає регулярне провітрювання приміщень. Проте в деяких освітніх установах району вікна досить старі. Буває, що класні керівники та вихователі бояться до них навіть доторкнутися, оскільки існує висока вірогідність того, що, відкривши вікно, закрити його вже не вдасться. Як у таких школах і дитсадках забезпечити нормальне провітрювання?

К. Н.: Ще на етапі підготовки до нинішнього навчального року питанню упорядковування інфраструктури шкіл і дитячих садків було приділено серйозну увагу. З-поміж пріоритетних заходів є і заміна найбільш зношених віконних конструкцій. Усі ми добре розуміємо: якщо не буде можливості провітрювати приміщення, концентрація вірусу в класі чи групі швидко досягне критичного рівня.

Фахівці РУНО ретельно обстежили всі підвідомчі заклади, визначили фронт необхідних робіт. Зважаючи на те, що пандемія негативно позначилася на фінансово-економічному стані республіки, замінити всі вікна відразу Придністров’ю не по кишені. Тому було поставлено завдання: у кожному кабінеті повинне нормально відкриватися хоча б одне вікно, щоб була можливість провітрювати приміщення. На забезпечення цієї вимоги Кам’янському району з республіканського бюджету виділено близько 575 000 рублів. У школах сіл Окниця та Ротар, а також в освітніх комплексах сіл Валя-Адинка, Красний Октябр і Северинівка встановлено 140 сучасних віконних конструкцій. У перспективі запланована заміна вікон іще у двох сільських школах, після чого буде повністю забезпечене ефективне провітрювання класів і груп у всіх освітніх установах району.

Життя показує, що для ефективної боротьби з поширенням коронавірусу необхідний комплексний підхід. Крім провітрювання приміщення, медики радять застосовувати також і знезараження повітря… 

К. Н.: Згідно з прийнятим Оперштабом рішенням усі освітні заклади оснащуються приладами, які вбивають інфекції в повітрі: школи – рециркуляторами, а дитсадки – бактерицидними лампами. В Кам’янський район уже надійшло близько 250 знезаражувальних пристроїв.

Знезараження повітря кварцовими лампами – метод, перевірений часом. Він значно знижує вірусну та бактерійну небезпеку, допомагає уникнути поширення низки інфекційних захворювань. Коронавірус – не виключення. Тому спеціальні лампи, призначені для знезараження повітря та поверхонь прямими ультрафіолетовими променями, встановлюють у групах, музичних та фізкультурних залах, медичних кабінетах. Ці прилади використовують, коли діти на прогулянці або перебувають в інших приміщеннях.

У школах встановлюють рециркулятори, виготовлені на Бендерському заводі електроапаратури «Потенціал». На вигляд ці прилади нагадують кондиціонери. Всередині в них вмонтовані ультрафіолетові бактерицидні лампи та вентилятор. Перевага таких приладів перед кварцовими лампами в тому, що під час роботи рециркулятора людям не потрібно покидати приміщення. Модель забезпечує 70 % знезараження 160 м3 повітря (у стандартному шкільному класі його обсяг становить 60 м3).

У першу чергу 79 рециркуляторів установили в початкових класах, учні яких постійно навчаються в очному режимі. Інші приміщення для занять планується оснастити знезаражувальною технікою навесні. Зважаючи на високу ефективність використання рециркуляторів, санітарно-епідеміологічна служба рекомендує розмістити прилади не лише в класах, а й у вчительських, шкільних медпунктах, інших кабінетах. Сподіваюся, поетапно це буде зроблено, адже і після пандемії рециркулятори не втратять свого значення як прилади, що знижують ризик спалахів респіраторних захворювань у колективах.

Кількість учнів практично дозволяє організувати очне навчання в усіх школах Кам’янського району, у двох найбільших робота з 5–11 класами проводиться дистанційно. Навіть якщо епідситуація сприятиме поверненню цих школярів за парти в лютому, на них чекає комбіноване навчання, що поєднує традиційні та мережеві технології. Як система освіти справляється в таких умовах?

К. Н.: Ще до початку навчального року в республіці була створена електронна освітня платформа. Вона нормально працює, дозволяючи учням віртуально здобувати знання за всіма предметами шкільної програми.

Багато зроблено для того, щоб технічна оснащеність навчальних закладів відповідала тим вимогам, які диктує дистанцій на форма. У міських середніх школах № 2 і № 3, в яких кількість учнів перевищує 200 осіб, змонтовано комутаційне устаткування: прокладено оптоволоконні мережі, встановлено спеціалізовані розетки. У кабінетах оснащено 45 точок доступу до високошвидкісного Інтернету. Робочі місця педагогів, які працюють з учнями в онлайн-режимі, вже обладнані сучасною комп’ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням. Моноблоки Lenovo, що були придбані за дорученням Уряду ПМР, зручні для дистанційного навчання. У монітор вмонтована камера, є мікрофон. Комп’ютери оснащені сучасними процесорами, у них достатній обсяг оперативної пам’яті. Завдяки цій техніці, педагоги можуть активніше працювати в Інтернеті, поступово налагоджується прямий зв’язок із учнями.

До речі, для тих дітей, у яких немає комп’ютера або інших гаджетів, за допомогою яких можна навчатися на дистанції, передбачені різні варіанти забезпечення умов для здобуття знань. Серед них – можливість учитися в комп’ютерних класах шкіл (із дотриманням усіх санітарних правил). Функціонує і спеціальна програма пільгового кредитування на придбання ПК для деяких категорій сімей.

Пандемія, в умовах якої ми живемо вже майже рік, породила чимало труднощів, у тому числі фінансових. У той же час вона посприяла оперативному розв’язанню деяких застарілих проблем. Завдяки скоординованій управлінській діяльності та злагодженій роботі всіх працівників системи освіти, в кожній установі поетапно створюються оптимальні умови, котрі мають позитивний вплив на якість викладання та рівень знань молодого покоління.

Бесідувала  Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.