Плани та перспективи в академічному веслуванні

Старанно до майбутнього сезону готуються і придністровські веслярі. Попереду у спортсменів відбіркові змагання на чемпіонати світу та Європи, а також Олімпійські ігри в Токіо. У січні в Бендерах провели різдвяний турнір з веслування-індор – це змагання на спеціальних веслувальних тренажерах Concept 2. Про те, як готуються до майбутніх стартів придністровські веслярі, розповіла заслужений тренер ПМР з академічного веслування Тетяна Деревенко.

Ідеальні змагання в зимову пору року – веслування-індор на спеціальних тренажерах Concept 2. Так академісти імітують веслування в човнах на воді. Організатор різдвяного старту, першого в цьому році – бендерське Управління з фізичної культури та спорту. Учасниками змагання стали 68 спортсменів із Бендер і Тирасполя різних вікових груп. Змагалися веслярі на трьох дистанціях – 500, 1 500 і 2 000 м. На найкоротшій у своїх вікових категоріях перемогу здобули Володимир Деревенко, Богдан Раку і Дарина Зіненко. На середньому відрізку лідером став Ілля Дмитрієв, а на найдовшій олімпійській дистанції кращими виявилися Дмитро Антоха, Дмитро Зінченко та Катерина Федоренко.

До нового сезону придністровські веслярі підходять у відмінному настрої та бойовій готовності. На старт офіційних змагань чекали як ніколи. «Спортсмени завжди оптимісти, тому ми сподіваємося, що цей рік принесе нам нове натхнення, нову віру та надію в те, що все-таки спортивний сезон буде відкритий, і ми братимемо участь у всіх міжнародних стартах, до яких наші спортсмени готуються», – зазначила заслужений тренер ПМР з академічного веслування Тетяна Деревенко.

Уже в лютому почнуться міжнародні регати в Європі. В Італії відбудеться кваліфікаційний відбір на Олімпійські ігри в Токіо. На ці старти готується придністровська бойова четвірка майстрів спорту міжнародного класу: Олександр Машнік, Олександр Булат, Іван Коршунов і Кирило Висоцький-Шестаков. Також цього року будуть ранні чемпіонати Європи серед дорослих та юнаків. Крім того, готують веслувальників і на дитячі регати в Мюнхені. «Бендерська команда представлятиме себе на міжнародних змаганнях. Це спортсмени, які увійшли до складу збірної, наші майстри спорту Дмитро Зінченко і Сергій Абрамов – багаторазові учасники чемпіонату світу та Європи, фіналісти чемпіонату Європи, вони готуються сьогодні у двійці безрульній легкої ваги для участі в чемпіонаті світу та Європи та міжнародних регатах 2021 року», –підкреслила Тетяна Деревенко.

Заслужений тренер Придністров’я зазначила, що сьогодні в республіці вистачає перспективних веслярів, багато з яких уже сьогодні показують впевнені результати: «Наші молоді юні спортсмени – це Дмитро Антоха, дуже обдарований, сильний спортсмен, 2005 року народження. 15-річним підлітком він уже потрапив до складу збірної команди до 19 років і дебютував на чемпіонаті Європи у складі двійки парної. Це міжнародний досвід, спортсмен проявляє себе впевнено, гадаю, чекатимемо від нього високих результатів. Також є ще один хлопець – Микита Наумчук, який показав дуже хороший результат. Це вдруге в нашій практиці за останні 20 років, коли наш одиночник на чемпіонаті Європи потрапляє в фінал А – найсильніший фінал – і посідає почесне п’яте місце серед юнаків до 18 років. Ці два спортсмени також продовжують підготовку і пройдуть відбір навесні на чемпіонат Європи».

Бендерська команда СДЮШОР веслування ім. М. Туфанюка на сьогодні посідає почесне місце на міжнародних змаганнях. В академічне веслування приходять все більше перспективних хлопців та дівчат. «Я сподіваюся, що, можливо, ще бендерські спортсмени підтягнуться до відбіркових змагань, у нас є двійка безрульна – два брати Янакові 2003 року народження. Веслярі готуються і, гадаю, вони теж візьмуть участь у міжнародних змаганнях», – зазначила тренер.

Час на карантині придністровські веслярі провели максимально з користю. Щоб не втрачати форму, вони продовжували тренування в тих умовах, які дозволяли обставини. «Спортсмени не можуть простоювати, у нас немає такого слова «простій». Рік був складний, але у нас все одно в індивідуальному порядку займалися зі спортсменами, встановлювали наші веслувальні тренажери в гаражах, у квартирах, де вони продовжували індивідуально за планами вдома займатися, тому особливої втрати часу занять у нас не було», – доповнила фахівець.

Нині веслярі старанно готуються до майбутніх стартів. У зимовий час вони проводять особливі тренування – крос на свіжому повітрі, потім заняття в басейні й у тренажерному залі. «Ми займаємося на відкритому повітрі з великим задоволенням і взагалі ми, веслярі, практично всю зиму займаємося кросовою підготовкою, для нас це звично. У холодну погоду, наприклад, сьогодні у нас за розкладом плавальний басейн, але для нас цього мало, тому ми займаємося в парку у спортивному містечку на тренажерах, у всіх хлопців та дівчат теплі рукавиці, шарфи, шапки. Коли хороша погода, бігаємо крос на стадіоні. Потім ідемо в басейн, де проходить безперервне плавання протягом години, відпрацьовуємо елементи техніки гребка у плаванні. Тут тренуємося з допоміжними плавзасобами для роботи ніг, рук, потім стартуємо швидкісні естафети на витривалість – це 100 м, 50 м. Спортсменам дуже подобається така підготовка, всі задоволені», – розповіла заслужений тренер ПМР Тетяна Деревенко.

Спеціаліст зазначила, що на сьогодні у веслярів є всі умови, щоб проводити якісні та результативні тренування: «У нас є можливість для такої підготовки спортсменів, наприклад, плавальний басейн – один з перших засобів для підготовки веслярів, вони повинні бути як риба у воді, обов’язково плавати. Вони втомлюються, їм простіше в човні проплисти 25 км, ніж 2 км проплавати в басейні. Це зовсім інше навантаження, працюють інші м’язи. Кросова підготовка завжди була у веслярів, оскільки це наша база, наша витривалість, без чого ми не можемо. Також працюємо у тренажерному залі, на превелике щастя, в нашому веслувальному центрі обладнаний великий новий спортзал із сучасними тренажерами, де спортсмени можуть проводити силову підготовку».

Уже в березні відбудуться перші старти. Сезон планують відкрити міжнародною регатою «Весняний Дністер». Змагатимуться у двох дистанціях: 6 км і 2 км. Також попереду і змагання з загальнофізичної підготовки спортсменів – це біг на 3 км, 1,5 км і 1 км для різної вікової категорії. Готуються академісти й до республіканських змагань із веслування-індор, які відбудуться у лютому.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з доступних джерел.