Економічна ситуація на контролі. Відвертий діалог

Минулої п’ятниці в Бендерах в актовій залі кінотеатру ім. М. Горького відбулася зустріч голови Уряду Придністров’я Олександра Мартинова з виробничо-господарчим активом міста, керівниками підприємств і організацій, громадськими активістами. У роботі наради також взяли участь заступник голови Уряду ПМР Олексій Цуркан, глава держадміністрації міста Роман Іванченко, депутати Верховної та міської рад.

У короткому зверненні до присутніх прем’єр-міністр схарактеризував економічну ситуацію в державі й окреслив головні напрямки розвитку промисловості у 2018 році. Як зазначив Олександр Мартинов, від старої влади новому Урядові на початку цього року дістався дефіцитний бюджет, в якому 50% соціально значущих статей (пенсії та заробітна плата) не передбачали джерел покриття. В обігові був 1 млрд рублів, не забезпечений товарною масою. Тобто, старе керівництво республіки просто друкувало гроші, щоб виконувати соціальні зобов’язання. З держави безконтрольно вивозилася валюта. На ключових промислових підприємствах незаконно діяли *фейкові фірми-посередники. Саме ці негативні тенденції призвели до девальвації придністровського рубля. Президентом перед Урядом було поставлене завдання негайно виправити ситуацію: реверсувати та надати друге дихання економіці, зламати протиправні схеми наживи. Виконуючи це важливе доручення, Урядові вже цього року вдалося багато чого зробити. Завдяки ліквідації злочинних посередницьких схем, в економіці виправилася ситуація на Придністровській залізниці, а Молдавський металургійний завод отримав суттєвий кредит для відновлення своєї роботи й нині працює на 75% своїх максимальних виробничих потужностей. Налагоджена робота на Бендерському біохімічному заводі, де розкрита і ліквідована протиправна сіра схема, а в бюджет держави надійшло близько 28 млн податкових заборгованостей. Нині ситуація в економіці значно покращилася, є певний ріст показників у промисловому виробництві, але деяка напруженість все-таки залишається.

Прем’єр-міністр акцентував увагу присутніх на конкретних кроках Уряду, направлених на підвищення рівня придністровської економіки. Олександр Мартинов повідомив, що напередодні з «Діловою Росією» укладено домовленості про виділення кредитів для конкретних промислових підприємств республіки, які дадуть змогу в короткі строки суттєво наростити виробництво популярної на російському ринку продукції. У цьому напрямку керівництво держави тісно працює з віце-прем’єром російського Уряду Дмитром Рогозіним та радником Президента Росії Сергієм Глазьєвим. У найближчих планах Уряду ПМР – суттєве скорочення чиновницького апарату, реформи у сфері освіти, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я. Торкаючись медичних закладів республіки, голова Уряду повідомив про критичну ситуацію у функціонуванні окремих об’єктів медицини, як наприклад, Григоріопольської дитячої лікарні, інфекційного відділення Рибницької лікарні, відділення гнійної хірургії в лікарні столиці. Придністровська медицина потребує на сьогодні фінансових вливань майже на 900 млн рублів.

Упродовж зустрічі відбувся продуктивний конкретний діалог прем’єр-міністра з присутніми. Так, представників депутатського корпусу Бендер цікавила проблема працевлаштування тих, хто потрапить під скорочення. Голова Уряду пояснив, що нині держава не має коштів, щоб забезпечувати заробітною платою тих управлінців, які нічого не роблять, а просиджують штани за комп’ютером. Як приклад, він привів реформування Міністерства економічного розвитку, де було скорочено близько 30% працівників. Той, хто захоче змінити професію, матиме змогу зробити це безпосередньо на підприємстві.

Група бізнесменів запитувала про офшоризацію придністровської економіки, про контроль з боку держави над ціноутворенням. Прем’єр пояснив позицію Уряду в цих питаннях. За його словами, немає нічого протизаконного, коли підприємство легально працює з офшором і легально проводить усі необхідні фінансові операції, які, у свою чергу, обкладаються податками й останні потрапляють до бюджету. Інша справа, коли порушуються вимоги чинного законодавства і в офшорній зоні утворюється фіктивне дочірнє підприємство, яке продає свою продукцію за заниженими цінами, а потім ця ж продукція реалізується за ринковими цінами. У цьому випадку бюджет не отримує нічого, податки не сплачуються, і всі прибутки осідають у кишенях окремих осіб. Подібна схема до недавнього часу діяла на ММЗ, де одна фірма реалізовувала заводові брухт за завищеними цінами. Взагалі ж погано, коли держава втручається і регулює певні процеси в економіці. Але є такі сфери, де без регулювання не обійтись. Наприклад, ми не можемо обійтися без контролю цін над товарами першої необхідності. Так, нинішнього року і наступного будуть заморожені тарифи на комунальні послуги. Це є об’єктивна необхідність.

Низка запитань, заданих голові Уряду, торкалася раціонального використання навчальних і медичних об’єктів міста, надання черговикам житла, проблем організації шкільного навчального процесу та проблем інвалідів. Про них послідовно розповіли: голова Громадської ради міста Йосип Герис, директор фабрики ТНІ Олег Співаченко, керівник добродійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук. Відповідаючи на них, прем’єр звернув увагу на доцільність у вирішенні кожного з зазначених завдань. Зокрема Олександр Мартинов висловив своє бачення оптимізації навчально-виховного процесу в школах. На його думку, будь-які дії в цій галузі не повинні впливати на якість надання знань. Те ж саме стосується сфери надання медичних послуг, і тут теж на першому місті повинна стояти якість. Прем’єр також пообіцяв вирішити питання постачання Бендерам кількох тролейбусів з відкидним пандусом для інвалідів і розглянути на додатковій нараді можливість навчання в школах дітей інвалідів зі збереженим інтелектом. Голова Уряду також нагадав, що в республіці розпочато президентську програму капітальних вкладень у житлову проблему, де не останнє місце відводиться питанню надання житла молодим сім’ям. Про перший транш інвестицій у цю програму існує тверда домовленість із Росією. Кошторис такого житла буде у два-три рази нижчим за ринковий.

Про окремі проблеми промислових виробництв розповіли прем’єру представники фірм «Вестра», «Флоаре», муніципальних підприємств «Бендериринокторг» та «Автомотосервіс і торгівля». Директор Бендерського м’ясокомбінату Валентина Зубкова напряму попросила у голови Уряду розглянути питання валютної інтервенції для підприємства, щоб підтримати виробництво. На зустрічі з активом міста було порушено ще низку різноманітних питань і проблем. Серед них: пільги для захисників ПМР, формування акцизів на паливо, постачання в місто молока і молочної продукції селянами з Молдови, надання субсидій придністровським фермерам тощо.

За дорученням прем’єра всі питання були зафіксовані. Відповідальним працівникам Уряду, міністерствам і держадміністрації Бендер надані спеціальні доручення про вироблення і прийняття конкретних рішень.

Володимир    ПУКЛІЧ.