З Новим 2018 роком, який вселяє надію

14 грудня в рамках планового об’їзду районів і міст республіки голова Уряду ПМР Олександр Мартинов та його заступник Олексій Цуркан зустрілися з активом та громадськістю Тирасполя.

 «Такі зустрічі надзвичайно важливі для того, щоб більшою мірою розуміти, що відбувається в республіці, які питання хвилюють городян, що у нас відбувається в соціальній інфраструктурі. Я вже не раз говорив, що ці проблеми краще видно на місцях, але їх практично не видно з вікон чиновницьких кабінетів», – так розпочав розмову з тираспольчанами прем’єр-міністр.

Він нагадав присутнім про ситуацію, яка склалася в Придністров’ї наприкінці 2016 року.

Бюджет на 2017 рік не був прийнятий, а був лише проект бюджету, який передбачав фінансування пенсій та зарплат бюджетників тільки на 50%. Джерел поповнення бюджету не було. Валютні резерви в республіці теж були відсутні. Більш того, ПРБ мав у своєму активі 40 млн доларів боргу. Державні підприємства були або закриті, або перебували на межі зупинки.

Виходячи з цієї ситуації, Президент поставив перед Урядом низку першорядних завдань – своєрідну дорожню карту. І до кінця 2017 року всі поставлені завдання були виконані.

На сьогодні можна констатувати: державні підприємства реанімовано. Стабілізувалася ситуація на валютному ринку. Припинені всі непрозорі схеми виведення коштів із бюджету та газового рахунку. Це дозволило повернути в бюджет близько 300 млн рублів і забезпечити виплату пенсій та зарплат бюджетникам. Соціальні зобов’язання виконані в повному обсязі.

До кінця 2017 року республіка після довгої перерви вийшла на показники економічного зростання у промисловості, імпорті та експорті. Проте через масове вивезення у 2016 році валюти за кордон і латання фінансових дірок грошовою емісією (торік було надруковано майже 1 млрд нічим не забезпечених рублів) Уряд був змушений піти на непопулярний крок – девальвувати національну валюту.

Після виступу Олександра Мартинова городяни задавали йому велику кількість запитань. Вони стосувалися проблем республіки в цілому і проблем столиці зокрема, а саме:

-розширення меж столиці й надходжень до міського бюджету;

-проблем тираспольських транспортників та утилізації побутових відходів;

— спільної діяльності держави й бізнесу та виплати вкладів пенсіонерам;

-відкриття республіканського спортивного ліцею та вартості харчування школярів.

Начальника Тираспольського УНО Стеллу Бай цікавило, чи будуть підвищувати зарплату педагогам. На думку прем’єр-міністра, підвищення рівня оплати праці бюджетників (працівників систем освіти й охорони здоров’я, державних службовців) необхідне. Інакше освітні, лікувальні та культурні установи залишаться без фахівців. Хочеться, щоб середня зарплата цих працівників була порівнянна із середньою зарплатою в економіці.

«У нас на бюджетну систему витрачається 54% ВВП, тобто понад половину зароблених коштів, – сказав Олександр Мартинов. – Доводити рівень витрат на цю систему до 60% не можна. Жодна країна у світі так не робить. Просити для цього грошей у Росії – теж не зовсім коректно. Нас не зрозуміють.

Але я нагадаю, як сама Росія вирішила цю проблему. Таким же шляхом пішла і Білорусь, і всі країни світу. Цей шлях – нормативно-подушне фінансування. Воно передбачає оптимізацію системи освіти, в тому числі шкільної мережі та штатів, і скорочення неефективних витрат. У Росії шляхом зекономлених коштів була підвищена зарплата педагогам і дістала свій розвиток соціальна інфраструктура галузі».

Як повідомив голова Уряду, наступного року на нормативно-подушне фінансування задля експерименту перейде один із районів республіки. І він особисто переконаний, що шляхом економії внутрішніх ресурсів і підвищення продуктивності праці проблема, яку порушила Стелла Бай, буде вирішена.

Розвиток підприємництва в республіці – ще одна тема, обговорювана на зустрічі. Прем’єр-міністр поінформував присутніх, що спільно з Торгово-промисловою палатою готується проект зі створення так званих «бізнес-інкубаторів». Вони дозволять громадянам відкрити свою справу за допомогою фахівців. Крім цього, Державною службою зв’язку розробляється портал державних послуг, у якому планується створити опцію реєстрації підприємства онлайн. Нововведення передбачається запустити наступного року.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Олександр Мартинов підкреслив, що наступного 2018 року Придністров’я чекає серйозне зростання економічних показників. «Наша економіка зробить важливий і суттєвий крок вперед, – сказав він. – Багато чого почне мінятися, насамперед, у державному секторі – і з точки зору ефективного використання державних ресурсів, і з точки зору підвищення зарплат працівникам бюджетної сфери».

2018 рік стане для республіки роком перетворень, які почнуться з реформ систем освіти й охорони здоров’я, з адміністративної реформи. Це вселяє надію!

Зустрічі на місцях будуть продовжені й наступного року.

Олександр   ЮШИН.