Чи буде в ПМР пенсійна реформа?

Депутати Верховної Ради Олександр Коршунов, Сергій Чебан і Михайло Бурла 13 грудня зустрілися з представниками німецької консалтингової компанії «Berlin Economics» Йоргом Радеке і Дмитром Червяковим для обговорення з іноземними фахівцями стану пенсійної системи ПМР.

Компанія «Berlin Economics» займається аналізом економічної політики та консультуванням у різних країнах світу. Свої аналітичні огляди вона представляє уряду і парламенту Німеччини, а також німецькому МЗС.

«Це не перша наша зустріч, ми зустрічалися в жовтні цього року, обговорювали бюджетну і податкову політику республіки. Такі контакти, неупереджений погляд з боку для нас цікаві й важливі», – зазначив голова комітету ВР з економічної політики, бюджету і фінансів Олександр Коршунов.

Німецькі економісти представили «Огляд державних витрат Придністров’я». Однак головною темою обговорення став стан пенсійної системи республіки. Іноземні фахівці провели її об’єктивний аналіз у частині соціальних виплат, обліку трудового стажу, часу виходу на пенсію і порівняли ці показники з аналогічними показниками в інших країнах.

Подібний аналіз вже проводився придністровськими фахівцями й раніше, починаючи з 2002 року, коли було зроблено перші кроки шляхом проведення пенсійної реформи, зокрема запровадження персоніфікованого обліку отримувачів пенсії.

Як підкреслив по закінченні зустрічі голова комітету ВР з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан, такі зустрічі корисні для парламентаріїв. «Потрібно не тільки вивчати чужий досвід, але й прислухатись до думки фахівців з інших країн. Німецькі колеги зробили всебічний аналіз нашої пенсійної системи, порівняли її з чинними в інших країнах, представили наслідки, з якими ми можемо зіткнутися, якщо не реформувати систему отримання пенсій. У них на все це є своє бачення, пропозиції. Для нас важливий цей досвід», – так оцінив він результат цієї спільної роботи.

У той же час Сергій Чебан зазначив: і придністровські, і німецькі фахівці впевнені, що для забезпечення наших громадян більш високими пенсіями, необхідно кардинально змінити ситуацію в економіці республіки.

Олена   РАТУШНА.