Студентка, активістка, трудівниця. Та ще й красуня

Роком молоді 2021-й став у Придністров’ї невипадково. Адже майбутнє держава має тільки тоді, коли її юні громадяни не шукають щастя на чужині, а прагнуть самореалізуватися на Батьківщині. Тому керівництво ПМР націлене на створення всіх умов для закріплення молоді на рідній землі.

Не залишаються осторонь від цієї важливої роботи й головні герої 2021-го – молоді люди, всі придністровці віком від 18 до 35 років. Вони прагнуть до нових знань і застосовують їх, а також свої таланти й уміння для розвитку нашої країни. Вони залучені в усі процеси, що відбуваються в ПМР: працюють у різних секторах народногосподарського комплексу, генерують нові ідеї та втілюють їх у реальність, беруть участь у громадському житті. З такими креативними й активними молодими людьми наша газета знайомитиме читачів упродовж усього року. Відкриє цикл публікацій розповідь про дівчину, яка очолює молодіжне крило Кам’янського територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) з моменту його створення.

Анастасія вирізняється високою активністю з раннього дитинства. Ми й познайомилися завдяки цій її рисі. У шкільні роки Настуся брала участь у предметних олімпіадах, конкурсах, творчих фестивалях. Обдаровану від природи, працелюбну та цілеспрямовану дівчинку неможливо було не помітити. Настя Гнатишена здобувала перемогу за перемогою не лише на шкільному та районному рівнях. Рік за роком вона ставала призеркою таких престижних форумів, як республіканська олімпіада з української мови, міжнародні літературно-мовні конкурси імені Петра Яцика і Тараса Шевченка.

Закінчивши Кам’янську середню школу № 2 з золотою медаллю, вона легко вступила до Придністровського державного університету. Здавалося, студентське життя поглине цікаву до пізнання всього нового дівчину цілком, і побачимося ми з нею, дасть Бог, після закінчення вишу. Проте, вже після першого курсу, Анастасія прийняла несподіване рішення: змінила факультет і форму навчання. Нині, коли ми обговорюємо причини цього вчинку, вона пояснює: «Рік я вчилася на психолога і зрозуміла за цей час головне: не моя це професія». У такій ситуації кожен поведеться по-своєму. Одні впадають у розпач, інші наполегливо продовжують учитися тому, що вже не до вподоби. Настя, яка за рік добре засвоїла деякі ази психологічної науки, швидко побачила помилку, допущену під час вибору професії, й, не гаючи часу, виправила її. «Мені не вистачало тієї творчості, яка постійно була присутня в шкільні роки. Я зрозуміла, що твори та віршовані рядки, дослідницькі проекти та співпраця з районною газетою – все це й було моїм покликанням. А ще усвідомила, що хочеться застосовувати здобуті знання на практиці», –згадує Анастасія про те, як зважилася перевестися на філфак на кафедру журналістики та чому свідомо обрала заочну форму навчання.

Про якість знань заочників у суспільстві існує невтішна думка. До них, мовляв, у навчальних закладах ставляться не так строго, «дарують оцінки». Я ж упевнена: якщо людина хоче мати знання – вона вчиться. І не важливо: стаціонарно чи дистанційно. Настя саме з тих людей, які вміють учитися. Сумлінно та відповідально вона освоює програму вишу, четвертий рік успішно поєднуючи навчання з роботою.

Однак, початок її трудового шляху був непростим. Роботу в Кам’янському районі складно знайти навіть дипломованому фахівцеві. Що вже казати про студента-заочника! Таким пропонують найбільш непопулярні місця. От і Анастасію направили в одну з віддалених сільських шкіл –майже у 20 кілометрах від райцентру. Багато хто вважав: не витримає, покине роботу. Вона і тут здивувала. Відпрацювала рік, другий…

На дозвіллі знову завітала до районного Будинку культури, прилучилася до художньої самодіяльності: задушевно співала, виразно декламувала вірші. Потім дівчину запрошували до участі в організації та підготовці культмасових заходів, у їх проведенні. Тоді й запримітив А. Гнатишену керівник Кам’янського територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму Ю. Жора. Юрію Івановичу притаманні риси, які необхідні лідерові громадського руху. Важливим є також уважне, аналітичне ставлення до всіх процесів, що відбуваються довкола, прагнення позитивно вплинути на них. Ідеєю консолідації придністровського суспільства заради розвитку країни Ю. Жора зумів захопити багатьох жителів Кам’янщини, у тому числі й зовсім юних, за якими – майбутнє ПМР.

Молоді в лавах територіального відділення ЗНФ є чимало. Вона активно бере участь у всіх акціях і заходах. А восени 2019-го саме в Кам’янському районі було створене перше в республіці молодіжне крило ЗНФ. Очолити його однолітки запропонували Анастасії Гнатишеній, яка на той час вже зуміла яскраво проявити свої організаторські здібності, цілеспрямованість, активну життєву позицію. З тих пір молодіжне крило ЗНФ стало ініціатором багатьох гарних починів: творчих конкурсів і добродійних акцій, культмасових і спортивних заходів. У проектах, які мають виховний і просвітницький характер, беруть участь діти та підлітки, студенти та працююча молодь. І завдяки цьому розвивається та міцніє спадкоємність і зв’язок поколінь.

Добре розуміючи, якою важливою є інформованість суспільства, Анастасія відновила спів-працю з районною газетою «Днестр». Розповідала її читачам про заходи, в яких брала участь, про акції, ініційовані ЗНФ. Студентка факультету журналістики не обмежувалася нотатками про події, що сталися. Вона присвячувала свої матеріали колегам по роботі, товаришам по громадській діяльності, знайомила земляків із цікавими людьми. Незабаром глава Кам’янського району В. Бичков запропонував творчо обдарованій дівчині стати прес-секретарем держадміністрації. Вже майже рік А. Гнатишена відповідає за інформаційний супровід діяльності місцевої виконавчої влади, висвітлює на відомчому сайті всі аспекти життя району.

А ще Анастасія адмініструє декілька груп у соціальних мережах. Там люди різного віку не тільки спілкуються, а і дізнаються про цікаві новини, діляться виниклими ідеями, демонструють свої таланти. У сучасних умовах, коли світ живе за карантинними правилами, у соцмережах люди й працюють, і відпочивають. А якщо виникає необхідність, то й оперативно самоорганізовуються. Саме так сталося навесні 2020-го, коли у Придністров’ї було введено режим надзвичайного стану. Анастасія на ту пору стала координатором добровольчого руху на Кам’янщині. В офіційних засобах масової інформації та соціальних мережах звернулася до літніх людей із закликом залишатися вдома, щоб не ризикувати своїм здоров’ям, а небайдужих співгромадян попросила допомогти в придбанні та доставці всього, що необхідне стареньким і хворим.

Стати волонтерами вирішили понад 30 жителів Кам’янки та сіл району. У розпал пандемії вони не побоялися і вийшли на передову боротьби з новою хворобою, про яку тоді ще мало що було відомо. Декілька місяців волонтери, жертвуючи особистим часом, а деколи – і власними коштами, купували для самотніх літніх і хворих людей ліки, продукти, товари повсякденного попиту. Внесок найактивніших учасників добровольчого руху, серед яких і А. Гнатишена, відзначений нагрудним знаком «За заслуги перед суспільством». Однак головною нагородою Настя та її товариші вважають слова подяки, що адресували їм земляки, яким удалося допомогти.

Ідея розповісти читачам «Гомону» про Анастасію виникла у мене восени, коли брала інтерв’ю про діяльність молодіжного крила ЗНФ. Тоді мене вразило, як вдало поєднує моя співбесідниця таку різнопланову діяльність. Завдяки вмінню чітко планувати свою роботу, виділяти головне, добиватися мети Настя з усім відмінно справляється. Вдома – помічниця для батьків, їхня гордість і надія. В університеті – вже на останньому курсі. У держадміністрації –має авторитет як молодий обізнаний фахівець, перспективний спеціаліст. А товариші по ЗНФ клопотали перед керівництвом країни про те, щоб за активну громадську діяльність, спрямовану на розвиток ПМР, нагородити А. Гнатишену ювілейною медаллю «30 років Придністровській Молдавській Республіці». Перефразовуючи вислів з радянської комедії, вона – студентка, активна громадська діячка, трудівниця. А в тому, що ще й красуня, читачі можуть переконатися, поглянувши на фотографію Анастасії.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.