Про підсумки Року здоров’я з перших вуст

У ході розширеної наради Президента ПМР з керівниками органів державної влади та управління міністр охорони здоров’я Христина Албул підбила підсумки проведення в республіці Року здоров’я.

Керівник відомства нагадала, що відповідний план заходів складався зі ста пунктів, групованих за 13 напрямами: це пропаганда здорового способу життя, підвищення медичної грамотності населення, здійснення організаційної роботи в галузі охорони здоров’я, проведення спортивних і просвітницьких заходів у містах і районах республіки, поліпшення стану навколишнього середовища, охорона ментального здоров’я, зниження смертності громадян від зовнішніх причин і соціально небезпечних захворювань, реалізація профільних інфраструктурних проектів тощо.

Розповідаючи про конкретні заходи, які розпочалися з 2 січня 2020 року, міністр акцентувала увагу на активну взаємодію різних структур, установ та організацій.

Наприклад, студенти ПДУ ім. Т. Г. Шевченка організували конкурс з розробки інформаційно-наочної агітації та провели майстер-клас із надання першої медичної допомоги. Відбулася Республіканська науково-практична конференція з питань охорони репродуктивного здоров’я молоді, в якій взяли участь 215 педагогічних і медичних працівників, було підготовлено санітарні бюлетені з правил поведінки на воді, заходи з надання першої медичної допомоги, а лікарями-онкологами проведено Тиждень боротьби з раком шийки матки, в межах якого було обстежено майже 400 жінок Слободзейського району.

У першому кварталі минулого року в освітніх закладах, у бібліотеках міст і районів республіки для учнів, вихованців та студентів були оформлені книжкові виставки, проведені інтерактивні уроки та лекторії, конкурси малюнків, стіннівок, плакатів, фоторобіт, творів, присвячених пропаганді здорового способу життя, а також спортивні заходи. У свою чергу, Міністерство внутрішніх справ організувало лекції на тему шкоди наркотиків та профілактичні заходи щодо боротьби з тютюнопалінням, наркоманією, токсикоманією та алкоголізмом. Державна автомобільна інспекція влаштувала 21 рейд із попередження дорожньо-транспортних пригод.

Велику увагу Христина Албул приділила темі боротьби з коронавірусом, оскільки ця боротьба показала, наскільки біда згуртовує людей, об’єднує зусилля різних структур, при цьому вимагає повної перебудови звичного формату роботи й навіть припинення окремих напрямків діяльності. Серед них і такі значущі пункти Року здоров’я, як диспансеризація, масові просвітницькі та спортивні заходи, впровадження програми збагачення продуктів харчування дефіцитними мікроелементами.

«Разом із цим, пандемія змусила подивитися на практику охорони здоров’я іншими очима і природним чином визначила нові пріоритети Року здоров’я – міжвідомче співробітництво, впровадження дистанційних послуг, посилення кадрового складу дільничної мережі, зв’язок (наступність) у послугах стаціонару і амбулаторно-поліклінічної служби, медико-технічне забезпечення ЛПУ», – наголосила міністр.

Вона нагадала, що було проведено масштабні ремонтні роботи в Республіканському шкірно-венерологічному диспансері, Бендерському центрі матері та дитини, Бендерській міській та Республіканській туберкульозній лікарні, столичній поліклініці № 5 і Бендерській дитячій поліклініці № 2. Закуплено 7 автомобілів швидкої допомоги, на території республіки відкрито дві вірусологічні лабораторії, придбано комп’ютерні томографи для Слободзейської районної та Бендерської міської лікарень, рентгенапарати для п’яти медустанов. Близько 4 млн рублів виділено на закупівлю ендоскопічної техніки, 441 000 рублів – на обладнання для функціональної діагностики. Для лабораторної діагностики придбано 27 одиниць техніки, на 54 одиниці оновилося обладнання для реанімації та інтенсивної терапії.

Христина Албул звернула увагу учасників події на важливі зміни у правовій базі, що спрямовані на вдосконалення системи надання медичної допомоги. Серед них – затвердження трьох державних цільових програм: у сфері онкології, туберкульозу та імунізації. Разом з тим, є намір упроваджувати нові вакцини проти пневмококової та ротавірусної інфекцій. Міністр також підкреслила важливість придбання лікарських засобів населенням нашої республіки дистанційно.

Розширено перелік громадян, які направлятимуться на лікування, консультацію або обстеження за межі республіки. З нового року надаватиметься допомога сімейним парам, які потребують процедури екстракорпорального запліднення.

Пацієнти з хронічною нирковою недостатністю отримуватимуть грошову компенсацію на проїзд до місця лікування в залежності від віддаленості населеного пункту.

Відповідні зміни, внесені до законодавства, обмежують використання пристроїв, що імітують куріння тютюну, споживання випарних сумішей неповнолітніми, а також забороняють їх рекламу.

Програма державних гарантій сприятиме громадянам ПМР у безкоштовній медичній допомозі: з 1 січня 2021 року батьки та інші члени сім’ї дітей до 10 років, які лікуються в стаціонарі, матимуть безкоштовне ліжко-місце та харчування.

Христина Албул зазначила, що головна ідея Року здоров’я полягала в тому, щоб привернути увагу суспільства і держави до проблем галузі охорони здоров’я. Дійсно, суспільство одержало значний обсяг знань та здобуло багатий досвід у році, що минув. Вони й будуть надійним фундаментом у подальшій діяльності по збереженню здоров’я, розвитку фізичної культури та спорту, дотримання правил здорового харчування і турботи про навколишнє середовище нашої держави.

Рік здоров’я відійшов в історію, але залишаться з нами досвід та уроки, які він дав усьому людству. Здоров’я – найбільше щастя кожної людини, тож берегти його треба все життя.

Наталя   СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Президента.