Мікрофінансові організації працюватимуть у правовому полі

На поряду денному пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 27 січня, основну увагу законодавці приділили питанням, що належать до фінансової сфери республіки.

Одним із документів, над яким працювали депутати, став законопроект зі змінами до закону «Про мікрофінансову діяльність та мікрофінансові організації», що набув чинності з 1 січня нинішнього року.

Як пояснив депутат Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Юрій Кучеренко, закон, який регулює діяльність мікрофінансових організацій, був ухвалений Верховною Радою в минулому році. «У ньому прописані порядок і механізми створення, діяльності та реорганізації мікрофінансових організацій, порядок та умови надання мікропозик, повноваження регулятора, відповідальність тощо. Тобто закон повністю упорядкував цю сферу діяльності, яка раніше функціонувала поза державного регулювання», –зазначив законодавець.

Депутат Юрій Кучеренко запропонував також внести до закону низку змін, які конкретизують деякі норми документа. Крім того, були пропозиції щодо внесення доповнень і до закону «Про Центральний банк ПМР», оскільки саме ПРБ наділений повноваженнями на здійснення контролю в галузі мікрофінансування.

«У процесі застосування закону про МФО назріла необхідність коригування низки положень з метою захисту прав позичальників, посилення контролю Центрального банку за діяльністю мікрофінансових організацій, а також забезпечення стабільності функціонування фінансового ринку в цілому. Саме з цією метою були внесені та ухвалені відповідні поправки на сесії Верховної Ради», – наголосив автор законодавчої ініціативи.

Верховна Рада прийняла зміни до законів «Про мікрофінансову діяльність та мікрофінансові організації» та «Про Центральний банк ПМР» у першому читанні. Робота над цими законопроектами триватиме.

Нагадаємо, до теперішнього часу наше законодавство дозволяло вести діяльність, пов’язану з наданням мікропозик без реєстрації в Центральному банку. Окремий закон потрібен був для того, щоб уникнути випадків зловживання, коли до мікропозик встановлюються занадто високі відсотки, що стають непосильними для позичальника.

У законі прописані порядок і умови надання мікропозик, а також умови створення, діяльності та реорганізації мікрофінансових організацій.

Микола   ЮРКЕВИЧ.