Актуальні питання в полі зору Оперштабу

На черговому засіданні Оперштабу при Президентові ПМР, яке відбулося 25 січня, було вирішено, що з 1 лютого відновиться планова госпіталізація пацієнтів, які не є носіями коронавірусної інфекції, до школи повернуться учні 9-х та 11-х класів, а також студенти випускних курсів.

Вадиму Красносельському доповіли про готовність навчальних закладів прийняти поповнення. Глава держави нагадав, що кількість уроків протягом одного дня в очному режимі не повинна перевищувати п’яти. З кабінету в кабінет переходитимуть лише педагоги, які мають бути на уроках у захисних масках. Школярі залишатимуться на місці. Суботнього дня заняття проводитимуться тільки дистанційно. З лютого поступово почнуть відновлювати свою діяльність і установи культури.

Учасники засідання обговорили ситуацію в кожному з інфекційних госпіталів Придністров’я. Ухвалили рішення про припинення прийому нових коронавірусних пацієнтів столичним госпіталем ветеранів. Носії COVID-19, які нині там перебувають, завершать лікування в медичній установі, і філію інфекційного стаціонару буде згорнуто. На сьогоднішній день госпітальна мережа коронавірусних стаціонарів завантажена на 42 %. Практично рівна кількість хворих проходить лікування в госпітальних і домашніх умовах –939 і 938 чоловік, відповідно.

У другій половині тижня, 28 січня, учасники засідання Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню коронавірусу доповіли Главі держави, що з початку пандемії в республіці зареєстровано 28 870 випадків інфікування COVID-19, 271 з яких виявлено протягом трьох днів, що минули з попереднього засідання штабу.

У COVID-госпіталях республіки лікуються 764 пацієнти. В реанімаційних відділеннях перебувають у важкому стані 34 особи, семеро підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 56 осіб у лікарняних стаціонарах очікують на результати дослідження взятого у них біоматеріалу. 743 людини проходять лікування за місцем проживання. За три звітних дні через погіршення стану здоров’я 32 носії вірусу переведені з домашнього лікування на госпітальне. Всього за час практики лікування вдома, розпочатої 3 грудня, в лікарні переведені 674 хворих. На самоізоляції перебувають 2 114 громадян ПМР.

Загальна кількість проведених з початку пандемії досліджень біоматеріалу громадян Придністров’я, підозрюваних у наявності коронавірусної інфекції в організмі, становить 132 354 (1 478 за останні три дні). Померло за весь час 617 носіїв COVID-19 (17 – за три дні), 26 812 придністровців перемогли хворобу. Середньодобовий рівень захворюваності в республіці становить цими днями 90 випадків, тижнем раніше їх було 99.

За рішенням Оперштабу, віднині інфікованих пацієнтів, які потребують госпіталізації, будуть направляти в один із п’яти госпіталів: РКЛ (Тирасполь), Слободзейський, Бендерський, Дубоссарський і Рибницький. Припиняють свою діяльність коронавірусні стаціонари, що функціонували в Кам’янській і Григоріопольській лікарнях, а також у столичному шпиталі ветеранів та оздоровчому комплексі «Дністровські зорі».

Готовий до функціонування Республіканський кадетський корпус, а також об’єкти культури, які діятимуть за умови суворого дотримання правил особистої безпеки.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.