Спираючись на фундамент Стратегії розвитку ПМР

Щороку Президент Вадим Красносельський ставить завдання всім органам влади, спираючись на Стратегію розвитку нашої держави на період 2019 – 2026 років і три її головних принципи: політичну стабільність, економічну самодостатність та соціальну справедливість.

Рік, що минув, вніс корективи не лише в роботу Президента й Уряду, а й у життєдіяльність всього Придністров’я. На це вплинула пандемія коронавірусу. Президент висловив подяку лікарям, працівникам органів внутрішніх справ, силових структур, громадянам, волонтерам, добровольцям, меценатам, посадовим особам – усім, хто вніс свою частку праці в механізм протидії поширенню коронавірусної інфекції та лікування хворих.

Складнощі відчувалися на зовнішньополітичній арені: у ПМР вибирали депутатів ВР. У Молдові також відбулись електоральні процеси. Нині ситуація вирівнялась, і Президент сподівається на нормальну активну роботу на зовнішньому периметрі, в тому числі за участю Верховної Ради.

До всього, значних ускладнень додала посуха. Постраждали не лише сільгоспвиробники, а й економіка в цілому. Проте, ВР і Уряд зробили все можливе для надання дієвої допомоги тим, хто зазнав збитків через посуху на території нашої держави. До того ж, реальну допомогу аграріям надала Російська Федерація.

Попри всі негаразди республіка продовжує реалізувати Стратегію розвитку.

Президент назвав зустріч традиційною і повідомив, що має намір поставити завдання перед усіма керівниками, виходячи саме з вищезазначених пунктів. Він попередив, що необхідно продовжити формування нормальних відносин між начальником і підлеглим, дотримуватися взаємодії між органами державної влади та управління, а також у законні терміни розглядати заяви громадян, які надходять на ім’я посадових осіб.

Крім того, Вадим Красносельський нагадав, що 2021-й оголошено в республіці Роком молоді, отже він має бути насичений яскравими заходами. Цього року відбудуться вибори до Держдуми РФ, в яких візьмуть участь і придністровці – громадяни Росії. ЦВК ПМР організує відповідні заходи у взаємодії з усіма органами держвлади та управліннями, створить належні умови для їх проведення. У грудні відбудеться важлива подія для всіх громадян Придністров’я – вибори Президента ПМР.

Політична стабільність

Зовнішня політика

Забезпечити стабільність переговорного процесу з молдо-придністровського врегулювання, включаючи недопущення спроб руйнування формату «5+2», – так бачить Вадим Красносельський роботу Міністерства закордонних справ.

«На жаль, через обмеження пандемії коронавірусу та відповідні електоральні процеси, формат «5+2» в минулому році не збирався, робочі групи були представлені слабо з точки зору взаємодії у розв’язанні конкретних питань. Проте питання ці залишилися в порядку денному, в протоколах «Берлін +», інших протоколах. Усі означені завдання ясні та зрозумілі. Громадяни як з лівого, так і з правого берега чекають їх реалізації, оскільки вони безпосередньо впливають на життя простих людей», – нагадав Глава держави.

Президент також закликав міністра МЗС сприяти роботі ОКК; вживати дипломатичних заходів з недопущення та мінімізації негативних елементів тиску з боку Республіки Молдова; продовжувати розширення існуючих та налагоджувати нові суспільно-культурні, соціально-гуманітарні та торгово-економічні контакти з регіонами РФ, України, Європи.

Зовнішньо-політичне відомство зобов’язане сприяти зміцненню взаємодії між РФ та Придністров’ям, спираючись на діяльність громадських інституцій та організацій, акцентуючи увагу на права співвітчизників і громадян Росії в нашій республіці; продовжити роботу в галузі захисту прав та інтересів громадян ПМР, які проживають у РФ через Офіційне представництво ПМР у Москві. Шукати та обґрунтовувати підстави для оформлення громадянства Росії жителям Придністров’я у спрощеному порядку, отримання громадянами РФ, які проживають в ПМР, російського материнського капіталу, медичного страхування, здобуття статусу «російсько-придністровський вуз» для Придністровського державного університету.

Оборонне відомство

Міністерство оборони вживатиме й надалі належних заходів для зміцнення військової дисципліни, поліпшення бойової та ідеологічної підготовки військовослужбовців, в тому числі шляхом проведення регулярних військових і навчальних зборів.

Буде продовжено практику застосування системи «робочого дня» для військовослужбовців строкової служби, як це було до пандемії коронавірусу, коли механізм був тимчасово припинений. На недавньому засіданні Оперштабу прийнято рішення про те, щоб відновити звільнення військовослужбовців під відповідальність командирів. Відомство підтримуватиме військовослужбовців строкової служби, що є студентами, які паралельно навчаються і служать.

З Фонду капвкладень здійснюватиметься фінансування ремонтно-будівельних робіт на об’єктах Міноборони.

Державна безпека

У низці завдань Президент розглядає і таке, як удосконалення охорони державного кордону Придністров’я, підвищення не тільки рівня матеріально-технічного забезпечення прикордонних органів, а й піднесення професійно-етичної культури та поведінки військовослужбовців, які забезпечують прикордонний контроль у пунктах пропуску.

Співробітники Міністерства держбезпеки повинні активізувати й надалі вдосконалювати контррозвідувальні заходи, спрямовані на виявлення, попередження та припинення діяльності спецслужб іноземних держав і організацій, націлених на заподіяння шкоди безпеці республіки, а також здійснити у виконавчих органах державної влади ПМР і організаціях контрольно-перевірочні заходи, спрямовані на виявлення недоліків і порушень вимог законодавчих актів у сфері захисту державної таємниці. Міністерство продовжить виконувати державну інформаційну та науково-технічну політику для забезпечення інформаційної безпеки ПМР.

Завдання Міністерству внутрішніх справ

Перш за все, необхідно провести соціологічні опитування та моніторинг ЗМІ з метою вивчення думки громадян щодо оцінювання ними діяльності органів внутрішніх справ ПМР. Вжити заходів для зменшення кількості необґрунтованих затримань шляхом оперативного збору даних, що підтверджують або спростовують причетність осіб до скоєння злочинів.

Особливо Президент відзначив чітку роботу відомства під час проведення заходів із профілактики та запобігання поширенню нової вірусної інфекції на території ПМР, він закликав продовжити таку практику в поточному році.

Міністерство покликане реалізовувати Стратегію безпеки дорожнього руху на 2020 – 2026 роки; в галузі цивільної оборони організувати профілактичну діяльність із попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій, пожежної безпеки та безпеки людей на водних об’єктах.

У 2021 році необхідно продовжити роботи з ремонту і приведення в належний стан об’єктів територіальних відділів ВС, здійснювати контроль за витратами коштів Фонду капітальних вкладень на 2021 рік з метою недопущення можливих зловживань, а також контролювати проведення тендерів.

Міністерству юстиції доручено наступне:

Усіляко сприяти не тільки покращенню умов утримання осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, а й поліпшенню якості надання медичної допомоги засудженим, що передбачає участь в реалізації державних цільових програм по боротьбі з ВІЛ-інфекцією і туберкульозом, підвищення ефективності та зміцнення механізму застосування умовно-дострокового звільнення засуджених, оптимізацію досягнення цілей покарання. Спільно з Прокуратурою ПМР виробити алгоритм і заходи поліпшення становища засуджених.

Людям у місцях позбавлення волі необхідно створити нормальні умови та надання елементарних побутових благ.

Вадим Красносельський доручив більш ретельно добирати кадри для роботи в Мін’юсті, підвищувати рівень професійної підготовки особового складу; створити умови для переведення в електронну форму і збереження інформації реєстраційних справ, нотаріальних документів, архівних фондів Республіканського архіву ЗАГС, а також документів технічної інвентаризації.

Завдання

Слідчому комітету

Вадим Красносельський вважає, що необхідно продовжити роботу зі скорочення кількості кримінальних справ, повернених Прокурором на додаткове розслідування.

Необхідно постійно підвищувати кваліфікацію працівників слідчих органів республіки. Аналогічно Мін’юсту: є ґрунтовна база Придністровського держуніверситету, Тираспольського юридичного інституту, їх і необхідно використовувати. Професіоналізм співробітників Слідчого комітету особливо важливий, коли йдеться про економічні зловживання.

Завдання

Прокуратурі ПМР

Президент наполягає на проведенні перевірочних заходів в органах державної влади та управління на предмет дотримання норм Закону ПМР «Про звернення громадян, юридичних осіб, а також громадських об’єднань». А Прокурору ПМР радить продовжити роботу з перевірки того, як посадові особи здійснюють прийом громадян.

Глава держави вимагає застосовувати запобіжні заходи, не пов’язані з утриманням під вартою, що особливо актуально в умовах пандемії. Йдеться про те, щоб саме Прокурор, у рамках свого процесуального контролю, дисциплінував органи дізнання і слідства. Прокуратурі також було запропоновано ще цілу низку доручень.

Державному

митному комітету

«З метою створення для економічних агентів республіки максимально сприятливих умов ведення зовнішньоекономічної діяльності, а також з метою подальшого проведення політики лібералізації в цій галузі, здійснити: повноцінний перехід на електронне декларування товарів, що ввозяться відповідно до митної процедури «Випуск для внутрішнього споживання» (імпорт); постановку на облік у митних органах індивідуальних підприємців і переведення сплати ними митних платежів у безготівкову форму розрахунків», – нагадав Вадим Красносельський.

Не допускати переміщення через митний кордон ПМР товарів і предметів, заборонених або обмежених до обігу на території республіки. Спільно із МВС і МДБ посилити протидію проникненню наркотичних засобів через пункти переходу тощо.

Міністерству цифрового розвитку, зв’язку і

масових комунікацій

Президент довів до відома учасників події інформацію про створення нової структури – Міністерства цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій, яке об’єднало в собі державні служби ЗМІ, зв’язку, а також нову складову – підрозділ цифрового розвитку. На посаду міністра призначено Сергія Бабенка.

Відомству доручено організувати взаємодію з органами державної влади та управління ПМР. Здійснити розвиток технічних засобів і програмного забезпечення, використовуваного державною інформаційною системою «Міжвідомчий електронний документообіг» для збільшення кількості учасників взаємодії, а також охоплення підвідомчих органів державної влади та організацій.

У поточному році спрямувати державні ЗМІ на створення матеріалів про досягнення останнього часу в розвитку республіки, про молодь, громадські добровільні (волонтерські) об’єднання, робітничі професії, мале й індивідуальне підприємництво, підприємства республіки, сім’ю та сімейні цінності, туризм, культуру і спорт в ПМР.

У розділі «Економічна самодостатність»

завдання делеговано:

Уряду ПМР, Міністерству економічного розвитку, Міністерству фінансів Президент доручив сприяти розвитку реального сектора економіки шляхом регулювання податкового навантаження, тарифів на енергоносії, механізму субсидування процентних ставок.

Він запропонував продовжити застосування інструментів тарифної політики та міжтарифної різниці для безперебійної роботи системи ЖКГ з урахуванням стабільності тарифів для населення і нагадав, що у 2021 році підвищувати їх для споживачів не планується. Це контролюватиме Уряд.

Буде посилено контроль за зростанням цін на продукти харчування і товари першої необхідності, а також за виконанням програм Фонду капітальних вкладень, Дорожнього фонду, Фонду розвитку підприємництва.

Вадим Красносельський вимагає більш ретельно контролювати роботи з реконструкції та модернізації соціальної та комунальної інфраструктури з залученням громадськості, а також приділити особливу увагу забезпеченню сільських населених пунктів електро-,газо-, тепло-, водопостачанням і водовідведенням та забезпечити якісне утримання і ремонт наявних мереж у всіх населених пунктах.

У розділі «Соціальна справедливість»

Були порушені питання щодо продовження адресної підтримки соціально уразливих верств населення, зокрема пенсіонерів із рівнем доходу нижчим за прожитковий мінімум; пролонгацію заходів державної цільової програми «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки; забезпечення своєчасних виплат пенсій та допомог, російських доплат до пенсії (у міру їх надходження); забезпечення своєчасного фінансування пенсій та соціальних допомог; забезпечення належного догляду за громадянами у спеціальних корекційних установах, будинках дитини.

Свої завдання одержали міністерства: сільського господарства і природних ресурсів, охорони здоров’я та просвіти; державні служби з питань культури та історичної спадщини, з питань спорту; державні адміністрації міст і районів, суди та ВР.

На завершення Вадим Красносельський звернувся до учасників зустрічі з такими словами: «Стратегія розвитку Придністров’я на 2019 – 2026 роки повинна бути вашою настільною книгою… Ми поступово, крок за кроком, ідемо до реалізації даної програми… Завжди пам’ятайте: результат залежить від ставлення людей до вас, до кожної людини, кожного посадовця, починаючи з Президента, закінчуючи рядовим чиновником. Як народ оцінить, таку оцінку ми й заслуговуємо».

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.