Щоб забезпечити зручність, безпеку та комфорт споживачів

Журі міського конкурсу «Визнання» щороку визначає п’ятнадцять тираспольчан, які, кожен у своїй галузі, зробили значний внесок у розвиток столиці, республіки, сприяли поліпшенню якості життя придністровців. Минулого року переможцем у сфері економіки, фінансової та банківської діяльності був названий перший заступник голови правління ЗАТ «Агропромбанк» Сергій Лупашко, який люб’язно погодився поспілкуватися з нашим кореспондентом.

– Сергію, що для Вас означає перемога в такому престижному конкурсі, взагалі – визнання?

С. Л.: Перш за все, це оцінка того, що ти робиш для людей, для суспільства. Як результати твоєї праці покращують життя. Не буду приховувати, звичайно, така висока оцінка – це дуже приємно, до того ж, надихає, мотивує на подальшу діяльність в тому ж напрямку.

– Однак оцінка, навіть висока, може і критику викликати, чи не так? Агропромбанку періодично дістається в соцмережах, у пабліках, за якісь помилки чи збої, наприклад.

С. Л.: Найбільш надійний спосіб уникнути критики – це нічого не робити, та й взагалі бути ніким. У сучасному світі важливо те, як швидко ти вмієш долати наслідки тієї чи іншої помилки, які висновки ти з неї робиш і наскільки можеш перебудувати процес, щоб надалі такого не допускати. Критика – це ж насправді величезна допомога, ми завжди її сприймаємо з вдячністю. Саме правдивий, якісний зворотний зв’язок з нашими клієнтами допомагає нам удосконалювати свої сервіси.

– Ви працюєте в банку понад 25 років, чи не набридло? У Вас «нецікава» трудова книжка. Невже ніколи не хотілося поміняти роботу?

С. Л.: Мені дуже пощастило з роботою! Коли я прийшов у банк, в ньому працювало всього чоловік 70–80. Це був непростий час становлення, досить швидких, динамічних змін. На сьогодні в установі трудяться більше 900 співробітників. І я не можу сказати, що були якісь періоди затишшя, спочивання на лаврах. Кожен відрізок часу пов’язаний з подоланням певних проблем, з пошуками та досягненнями… І той клімат, що склався у колективі, і, можна сказати, загартувався, він багато про що свідчить. Наприклад, про стабільність, цілеспрямованість, працездатність.

А ще важливо те, що завжди були цікаві масштабні завдання, розв’язання яких вимагало зусиль всього колективу. Та, власне, чому «були»? Вони є, і їх багато. Тому, відповідаючи на Ваше запитання, кажу: «Ні, не було бажання поміняти роботу. Те, чим я тут займаюся, люди, які мене оточують, – все це приносить велике задоволення».

– Який проект банку Ви могли б особливо виділити?

С. Л.: Я не став би виділяти якийсь один проект. Агропромбанк створює свої продукти для сотень тисяч наших клієнтів. Однак, створити продукт недостатньо. Важливо, щоб він, цей продукт, був зрозумілий, зручний і доступний нашим клієнтам. Щоб вони з задоволенням користувалися ним і рекомендували своїм близьким. Проаналізуємо, як змінилася споживча поведінка за попередні 10 років. Половину комунальних платежів банк приймає онлайн. Платники – це люди, які перестали ходити у відділення, стояти в чергах. Третину грошових переказів, які надходять в Агропромбанк, наші користувачі теж отримують вже без приходу в банк. Практично всі працюючі придністровці одержують зарплату на банківські картки, без черг у касі, вони можуть користуватися зручними кредитними продуктами. На рахунок в Агропромбанку пенсію зараховують майже 30 тисяч пенсіонерів, банк авансує їм виплати на початку місяця. Ці результати важливі, бо вони змінили звички десятків тисяч людей, і ці зміни – на краще.

– Ви, напевно, порівнюєте рівень придністровських банківських послуг із зарубіжними. Ми все ще наздоганяємо?

С. Л.: Я не сказав би так. Звичайно, багато технологій десь у світі вже є. Проте, далеко не всі країни у змозі їх швидко адаптувати й упровадити в себе. Візьмемо, наприклад, оплату за допомогою QR-кодів. Масового поширення ця операція набула в Китаї. Користувач немає потреби носити з собою картку – досить наявності смартфона і спеціального додатка, в якому прив’язана карта. У Китаї оплатити таким способом можна практично все і скрізь, навіть на ринку.

Мені та моїм колегам ця ідея дуже сподобалася. Але в Китаї є своя специфіка, а у нас своя. Тому ми повністю переробили цю технологію і практично «з нуля» реалізували в нас. При цьому додали, привнесли ще і свої нововведення. Наприклад, я можу відправити QR-код іншій людині через месенджер, і вона зробить оплату. Що цікаво, коли у нас QR-коди були вже досить поширені, в деяких країнах тільки почали звертати на них увагу. Аналогічний приклад можна навести з мобільним додатком. Я спілкувався з колегами з банків Молдови, вони зізналися, що наш мобільний додаток кращий, ніж ті, що представлені у них на ринку.

– Де Ви берете ідеї? Підглядаєте, запозичуєте в інших?

С. Л.: Зрозуміло, досвід інших ретельно вивчається, оцінюється можливість його адаптації для нашого ринку. Інтернет – він же без кордонів. Знання – загальнодоступні, тільки не лінуйся і користуйся ними. Новітні технології дивують з кожним днем. І найголовніше – застосовувати їх треба якнайшвидше! Пам’ятаєте Алісу в Країні чудес? Потрібно бігти щодуху, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, треба бігти, як мінімум, удвічі швидше! Одна з моїх улюблених книг, до речі. Досить багато ми придумали й реалізували раніше, ніж це зробили в інших банках.

– Традиційне запитання на початку року – про плани. Чим будете радувати споживачів?

С. Л.: Минулий рік показав, як це «здорово» – планувати. Як усі плани можуть бути перекреслені подіями, на які ти ніяк не можеш вплинути. Проте, ми не можемо дозволити собі не планувати діяльність майбутніх періодів. До того ж, слід залишатися гнучкими й готовими до несподіваних викликів. Ми будемо активно розвивати онлайн-продукти. Багато наших клієнтів давно освоїли шопінг в іноземних інтернет-магазинах. Нині настала черга купувати й у мережі всередині Придністров’я. Пандемія цей процес істотно прискорила. Усвідомлення потреби в інтернет-покупках прийшло і до наших підприємців, і до покупців.

Однак інструментів, що дозволяють масово вирішувати такі завдання, не було. Тому ми створили новий для нашої країни сервіс – маркетплейс apb.market. Він являє собою інтернет-майданчик, де безліч продавців можуть представити свої товари. Причому, покупець може не тільки знайти продавця, але і відразу ж оплатити товар за допомогою карти й замовити його доставку собі додому. На сьогоднішній день вже працює доставка в містах за допомогою таксі 15–17, а найближчим часом ми надамо можливість одержати замовлення (товар) в будь-якому населеному пункті Поштою Придністров’я.

– На що Вам, крім роботи, вистачає сил і часу? Чи бачить Вас сім’я вдома?

С. Л.: Не так часто, як хотілося б (ніяково посміхається). Мені дійсно пощастило в тому, що моя робота – це моє головне хобі. Але нормальне життя неможливе без гармонійних відносин у сім’ї, без повноцінного відпочинку. Родині, звичайно, не вистачає моєї уваги, тому більшу частину часу поза роботою я присвячую рідним. Люблю читати, ходжу в спортзал.

– Що побажаєте нашим читачам у 2021 році?

С. Л.: Відділ маркетингу Агропромбанку під Новий рік придумав тост: бажаємо

у 2021 році позитивних емоцій і негативних тестів. Коротко та щиро. Здоров’я, сил на реалізацію сміливих і красивих ідей, і простого людського щастя всім.

Від редакції газети «Гомін» побажаємо Сергію Валентиновичу нових здобутків, творчих перемог на благо користувачів банку, популярності, надійності та безпеки новим продуктам, над якими він працює.

Фотографії переможців будуть представлені на стенді «Лауреати міського конкурсу «Визнання» біля будівлі Будинку Рад –жителі та гості столиці мають знати своїх героїв в обличчя.

Олена   СТЕФАНЮК.

Фото автора.