Великодушність по-придністровськи

Мешканцям Тирасполя добре знайома невеличка будівля на вулиці Котовського, 14, в якій вже багато років поспіль міститься Єврейський общинний благодійно-культурний центр «Хесед». Його назва у перекладі з давньоєврейської означає «милість», «великодушність».

З телефонної розмови нашого кореспондента з директором громадської установи Юрієм Крейчманом ми дізналися, що за 22 роки діяльності організації їй вдалося матеріально допомогти близько 6 тисячам осіб на загальну суму понад 150 мільйонів рублів, а також надати більше 150 робочих місць.

Ініційовано низку соціальних програм. Це медична програма для дорослих і дітей, «Догляд удома», «Екстрена допомога», «Зимова допомога», прокат реабілітаційного обладнання тощо.

Відповідно до програми «Харчування» грошові кошти переказують на банківську карту клієнта. Ці гроші він може витратити на придбання продуктів харчування в продовольчих магазинах. Також програмою передбачені продуктові набори, які видаються щомісяця, один раз на два місяці або щоквартально. Вартість набору відповідає сумі, виділеній на продукти харчування для клієнта. Завдяки програмі «Медицина», можна придбати необхідні медикаменти в аптеках.

За програмою «Догляд удома» літнім людям допомагають прибирати їхні приміщення, закуповують продукти та ліки, сплачують комунальні послуги, надають допомогу по господарству, забезпечують психологічну підтримку. Центр також сприяє лежачим пацієнтам, які перенесли інсульт, мають переломи різного ступеня тяжкості, важкі онкологічні захворювання тощо. Для організації якісного та належного догляду за літніми людьми всім працівникам надають необхідний робочий інвентар, що включає спецодяг, взуття, рукавички.

Програма «Екстрена допомога» – це надання допомоги громадянам, які опинилися в надзвичайних обставинах: придбання медикаментів, обладнання індивідуального користування, оплата медобстежень, стоматологічних послуг тощо. Ця програма розрахована як на дорослих, так і дітей до 18 років.

Юрій Юхимович розповів, що за програмою «Зимова допомога» нужденним членам громади, які опинилися у важких зимових умовах, центр «Хесед» допомагає оплатити заборгованості по комунальних платежах, купити теплий одяг, обігрівальні пристрої, а також допомагає придбати вугілля чи дрова для опалення будинку.

Члени єврейської громади (люди похилого віку, інваліди, діти), які перенесли травму або захворювання, можуть узяти на прокат реабілітаційне обладнання.

Керівник центру пропонує звертатися по допомогу не лише особисто, за вказаною вище адресою, а й телефоном 0 (533) 7-41-55 або заповнити в електронному вигляді звернення на сайті організації.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото: IА «Новости Приднестровья».