Ігрове містечко для особливих діток

У Рибницькій спеціальній корекційній загальноосвітній школі-дитячому садку встановили перший у республіці спортивно-ігровий майданчик для дітей з особливостями здоров’я.

Установили його коштом Фонду соціального розвитку міста і району. Заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський зазначив, що попри важке ставище, все-таки вдалося реалізувати цей проект. «Ми пам’ятаємо, що 2018-й у Придністров’ї минув під егідою Року рівних можливостей. Тоді загальнореспубліканський план заходів формувався спільно з громадськими організаціями та об’єднаннями, що представляють інтереси людей з особливостями здоров’я. Відтоді було реалізовано безліч проектів, які полегшили життя людям з обмеженими можливостями. Президент нашої республіки Вадим Красносельський сказав, що роботи в цьому напрямку зупиняти не можна. Минулого року Рибницька держадміністрація вирішила зробити дитячий ігровий майданчик для особливих діток. Установили його у СКОШі, тому що практично всі вони відвідують цей навчальний заклад. Ми сподіваємося, що завдяки цьому майданчику хлопчики та дівчатка захочуть проводити час на відкритому повітрі, оскільки вони зможуть покататися на гойдалках і каруселях, як і всі інші діти. Держадміністрація й надалі докладатиме зусиль у напрямку облаштування об’єктів інфраструктури міста для того, щоб люди з особливостями здоров’я відчували себе затишно в нашому місті», –сказав Юрій Пантелійович.

Як розповіла нам керівник Рибницької корекційної школи-дитячого садка Жанна Климова, цей майданчик призначений саме для дітей-візочників віком від трьох до дванадцяти років. «Роботи були розпочаті влітку минулого року, тоді спланували й заасфальтували площадку. У грудні (благо дозволяли погодні умови) завезли обладнання та змонтували. Тепер ми чекаємо теплої погоди, щоб майстри змогли постелити спеціальне гумове покриття і закінчити фарбувальні роботи», – додала Жанна Іванівна.

Діти та їхні батьки спільно з вихователями звичайно вже встигли випробувати новий майданчик навіть всупереч тому, що роботи з облаштування ще не закінчені. Така проста, на перший погляд, розвага, як катання на гойдалках (адже для багатьох це було вперше) у дітей викликала бурю емоцій. Та крім «особливих» гойдалок тут є каруселі та спортивно-ігровий блок. І все це призначене саме для діток з обмеженими можливостями, все обладнане необхідними пристроями для зручності та безпеки.

Керівник корекційної школи-дитячого садка спільно з вихованцями та їхніми батьками висловлює глубоку вдячність на адресу міської адміністрації: «Навесні, коли фахівці завершать усі роботи та коли нам дозволить погода, планується відкриття майданчика. Звичайно, ми зробимо це святково, щоб усі відчули ту радість, яку відчувають наші дітки. Щоб була зро-зуміла радість їхніх батьків, які можуть легко завезти дитину на візку прямо на гойдалки й покатати, радість наших співробітників, яким також стане простіше придумувати для вихованців нові розваги, використовуючи можливості цього майданчика».

Сподіваємося, що програми, розпочаті у 2018 році – Році рівних можливостей, які реалізуються в сьогоденні, матимуть своє продовження і в майбутньому.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото автора.