Максимально всебічний розвиток

Поступово карантинні заходи згортаються, сходять нанівець. З 1 лютого до звичайного режиму навчання повертаються учні 9-х і 11-х класів придністровських шкіл. Про те, як функціонувала під час карантину Рибницька українська школа імені Лесі Українки та як складаються справи в ній на сьогодні, ми дізналися у її керівництва.

Директор Світлана Миколаївна Чоботарська, керівник і вчитель географії I кваліфікаційної категорії, розповіла нам, що школа функціонує, діти навчаються очно. За весь час тільки два класи закривалися на нетривалий карантин. Невелика кількість учнів дозволяє організувати діяльність закладу практично в нормальному режимі. Налагоджено харчування дітей. У класах встановлені рециркулятори повітря. Школа забезпечена миючими та засобами дезінфекції. Згідно з вимогами проводяться всі необхідні карантинні заходи, включаючи обробку приміщень, парт, стільців тощо.

«Освітній процес нині, звичайно, ускладнений. Обумовлено це тим, що уроки скорочені, деякі предмети переведені в онлайн. Малюки не відвідують групу продовженого дня. Проте основний обсяг навчального процесу відбувається в школі, чому ми надзвичайно раді. Діти вчаться, беруть участь і перемагають в онлайн-конкурсах. На сьогодні наші найкращі учні готуються до науково-практичної конференції, до майбутніх олімпіад. Ми сподіваємося, що карантинні обмеження незабаром скасують і ми повернемося в колишнє русло» – мрійливо говорить Світлана Миколаївна.

Завуч української школи Володимир Володимирович Мефодовський – людина творча, вчитель музики вищої кваліфікаційної категорії. Заняття та заходи під його керівництвом завжди цікаві та пізнавальні, вони захоплюють і надовго запам’ятовуються. Жодна подія в школі не відбувається без його активної безпосередньої участі.

«Зрозуміло, що нині живе спілкування обмежене. Якщо раніше до нас на заходи приходили гості, ми з нашими вихованцями теж виїжджали на різні змагання, конкурси й олімпіади, то тепер усе проводиться за допомогою Інтернету. Нам ще пощастило, адже в навчальному процесі нашої школи, по суті, мало що змінилося», –поділився Володимир Володимирович.

Як завуч і педагог додаткової освіти з музики в одній особі, він причетний, практично, до всього – від організації шкільних лінійок, до керівництва ансамблем «Золоті дзвіночки». На його плечах і шкільний сайт, і зйомка відео. Звичайно ж він у курсі всіх справ і заходів, які проводяться в українській школі. «Нещодавно учень 11 класу нашої школи Ілля Лозан (один із семи в місті та районі), як відмінник навчання, переможець і призер інтелектуальних і творчих конкурсів міжнародного та республіканського рівнів, став володарем сертифіката мережі магазинів «Хайтек» і пам’ятного подарунка від держадміністрації та Ради народних депутатів. Учень 3 класу Амір Ішбердієв на республіканському конкурсі малюнків «Дорога та її небезпеки» в номінації «Безпечні дороги» виграв Гран-прі. Ця ж дитина зі своїми батьками (мама Людмила Миколаївна працює вчителем початкових класів у нашій школі) брала участь у «Сімейних стартах – 2020», які відбувалися з 3 жовтня по 16 листопада. Сім’я стала лауреатом муніципального туру, відеоролик з виступом переможців був відправлений на республіканський етап конкурсу», – розповів Володимир Мефодовський.

З нашого з ним спілкування ми також дізналися про інші досягнення Рибницької української школи. З-поміж них і третє місце туристичної команди «Вітром гнані» на республіканському конкурсі зльоту юних туристів, і друге місце на регіональному фотоконкурсі «Рибниця – моя гордість». На республіканському конкурсі малюнків «Мій здоровий спосіб життя» двоє учнів стали фіналістами, а Дарина Стефанцова посіла третє місце. Не відстають юні українці й у вивченні російської мови: їм удалося вибороти друге і третє місця на XX Міжнародній олімпіаді з російської мови ЦТР «Мега-талант».

Ще одним значущим показником досягнень школи є результати участі викладачів у міжнародних конкурсах. У професійному змаганні «Кращий учитель української мови за кордоном» учитель початкових класів вищої кваліфікаційної категорії Світлана Звягінцева здобула «Диплом кращого учасника». Інна Мошняга і Валентина Бондарєва, також учителі початкових класів, завоювали друге і третє місця відповідно в цьому ж міжнародному конкурсі.

І це далеко не повний перелік заходів, до яких залучалися члени колективу школи. Завуч навчального закладу з гідністю зазначив: «Наша школа невелика, але якщо взяти кількість нагород, здобутих на міських і республіканських конкурсах та олімпіадах, то, як кажуть, «на душу населення» у нас буде, напевно, кращий показник по місту, а може і по республіці».

Керівництво школи щиро запрошує учнів, закликає українців приводити дітей навчатися в Рибницькій українській школі імені Лесі Українки. Адже тут навчають не тільки української мови, а вивчають всі дисципліни за програмою середньої школи, зокрема і російську мову, причому на належному рівні. Діти, які закінчили цю школу, з великим успіхом навчаються скрізь, у тому числі й у Росії. Освітній заклад дає повний обсяг знань як українською, так і російською мовами.

І найголовніше – тут виховують розумних, добрих і чуйних дітей, а хороші діти – це наша радість, наша надія, і найбільший капітал нашого життя!

Дмитро   АКIНIН.

Фото автора.